تأثیر اختلالات ژنتیکی کنشگران سیاسی بر استقرار صلح بینالمللی (مطالعه موردی: اختلال در عملکرد ژنهای مؤثر در همدلی)
مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی,
دوره 12 شماره 37 (1401),
20 June 2022,
صفحه 1-15
https://doi.org/10.22037/bioeth.v12i37.36041
زمینه و هدف: امروزه فقدان خشونت و جنگ به عنوان تعریفی منفی، حداقلی و ناکافی از صلح در نظر گرفته میشود، اما همین آرمان ابتدایی و حداقلی نیز به خودی خود حاصل نمیشود، بلکه نیازمند استعداد و توانایی ادراک قبح خشونت و جنگ و همچنین درک آثار زیانبار ستیزشگری از سوی کنشگران انسانی تصمیمگیر در یک موقعیت بحرانی است. این مقاله در وضعیت فقدان شدید پژوهشهای میانرشتهای و در قالب سطح تحلیل خُرد، به طرح این پرسش پرداخت که «وجود اختلالات ژنتیک در کنشگران سیاسی، از جمله اختلال در عملکرد ژنهای مؤثر در همدلی، چه تأثیری بر صلح بینالمللی خواهد داشت؟»
روش: در این پژوهش با روش تجزیه و تحلیل کیفی، محتوای پژوهشهای کتابخانهای، آزمایشگاهی و طولی ژنتیکی گزارششده، مورد بررسی قرار گرفت و در نهایت با روشهای تشخیصی اختلالات روانشناختی مورد تفسیر قرار گرفت.
ملاحظات اخلاقی: تمامی اصول اخلاقی پژوهش، از قبیل امانتداری، صداقت و اصالت متن در جریان نگارش این پژوهش مد نظر قرار گرفته شد.
یافتهها: همدلی زمانی اتفاق میافتد که مشاهده یا تصور حالات عاطفی در دیگری، باعث ایجاد حالتهای مشترک در مشاهدهکننده شود. با توجه به اینکه ژنهای CNR1، AVPR1A و SLC6A4 از ژنهای مؤثر در فرایند مشاهده و ادراکات ناشی از آن به شمار میروند، ملاحظه شد که چنانچه اختلالی در عملکرد آنها صورت پذیرد، فرد انسانی را با نقصان همدلی مواجه میسازد.
نتیجهگیری: چنانچه در طبیعت ژنتیک هر یک از کنشگران سیاسی، اختلال کمبیانی ژنهای CNR1، AVPR1A و SLC6A4 وجود داشته باشد، در مرحله «تجزیه، تحلیل و تفسیر»، آنان را در درک متقابل و احترام به اختلاف نظرها ناتوان ساخته، در مرحله «تصمیمسازی» متمایل به غیریتسازی، نادیدهگرفتن واکنش دیگران و طراحی بازی برد ـ باخت نموده و در مرحله «اجرا» به اتخاذ تصمیمات یکجانبهگرایانه در نظام بینالملل معطوف ساخته و از طریق ناهمدلساختن تعاملات، زمینه را برای استقرار و ارتقای صلح بینالمللی ناهموار میسازد.