سابقه و هدف: صداها یا آواها بر روح و روان و جسم همهی مخلوقات از انسانها گرفته تا حيوانات و گياهان تأثیر میگذارند. آهنگ موزون قرآن کریم و آوای دلنشین آن نوعی موسیقی عرفانی دلپذیر است. باشکوهترین بُعد اعجاز بیانی قرآن، همسازی با نغمههای دلنشین و آهنگهای وزین صوتی است. به عبارت دیگر، يكي از جنبههاي اعجاز قرآن كه کمتر به آن توجه شده، در آواي آن نهفته است. در مطالعهی حاضر، با هدف مرور نظاممند به بررسی پژوهشهای انجامشده با مضمون آوای قرآنی و تأثیر آن بر بهداشت، سلامت روان و عملکرد فیزیولوژیک بدن پرداخته شده است.
روش کار: پایگاههای اطلاعاتی مورد جستجو شامل پایگاههای اس.آی.دی، مگیران، ایران داک، نورمگز، ایران مدکس، کاکرین، گوگل اسکولار و اسکوپوس بود. برای اجرای پژوهش از کلیدواژههای فارسی آوا، صوت، قرآن، فیزیولوژیک، سلامت روان و بهداشت؛ و کلیدواژههای انگلیسیSound ,Voice ,Quran ,Holy book ,Physiologic ,Health ,Hygiene و همچنین ترکیبی از آنها با درجهی حساسیت بالا استفاده شد. در این پژوهش همهی مسائل اخلاقی رعایت شده است و نویسندگان مقاله هیچگونه تضاد منافعی گزارش نکردهاند.
یافتهها: با جستجو در پایگاههای یادشده، 471 عنوان مقاله حاصل شد که بر اساس معیارهای ورود و خروج 40 مقالهی نهایی برای ورود به چکلیست طراحیشده، پذیرفته شد. بیشتر مقالات به دلیل نداشتن اطلاعات مربوط به اعجاز آوای قرآنی و همچنین نداشتن همپوشانی دو مقولهی آوای قرآن و بهداشت روان و عملکرد فیزیولوژیک بدن حذف شدند.
نتیجهگیری: نتایج حاصل از بررسی حاضر نشان داد که آوای قرآن در کاهش میزان اضطراب، بهداشت روان، شدت درد، بهبود سلامت بیماران، علائم و عملکرد فیزیولوژی بافتهای مختلف بدن، سیستم ایمنی و سطح رضایتمندی بیماران به طور محسوسی مؤثر بود.
استناد مقاله به این صورت است:
YektaKooshali MH, Moladoust M, Pourrajabi A. The Effect of Sound of the Quran on Hygiene, Mental Health, and Physiological Functions: A Systematic Review. Journal of Pizhūhish dar dīn va salāmat. 2019;5(1):136-47. https://doi.org/10.22037/jrrh.v5i1.19289