چشماندازی بر شاخصههای سلامت در گلستان سعدی
مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی,
دوره 16 شماره 1 (1403),
7 May 2024,
صفحه 1-14
https://doi.org/10.22037/mhj.v16i.42214
زمینه و هدف: آشنایی با آرا و نظرات حکیمان و اندیشمندان این مرز و بوم که به واسطه خوانش صحیح آثار آنها میسر میگردد، نهتنها میتواند در ارتقای بینش، ژرفاندیشی و هویتپذیری شخصی ما به عنوان ایرانی مسلمان تأثیرگذار باشد، بلکه در تدوین و طراحی سیاستها و برنامهریزیهای کلان متناسب با ویژگیهای بومی، ملی و مذهبی ما در عرصههای مختلف نیز بسیار راهگشا است. از آنجایی که حصول و ارتقای سلامت انسان و جامعه از مهمترین اهداف بشری در طول تاریخ بوده، مقاله حاضر به دنبال بررسی رویکرد یکی از بزرگترین حکمای ایرانی، یعنی شیخ اجل سعدی در خصوص سلامت جسم و روان آدمی و همچنین میزان اهمیت و پیوند این دو حیطه است.
روش: این پژوهش با گردآوری دادهها به روش اسنادی ـ کتابخانهای بر مبنای کتاب گلستان سعدی به رشته تحریر درآمده است.
ملاحظات اخلاقی: در تدوین این پژوهش اصل امانتداری و صداقت در استناد به متون مورد استفاده، اصالت منابع و پرهیز از جانبداری در مراجعه به متون یا تحلیلها رعایت شده است.
یافتهها: مقاله حاضر پس از تعریف سلامت، به استخراج روایات و مضامین مرتبط با سلامت تن و روان در کتاب گلستان سعدی پرداخته و 31 حکایت مرتبط با این موضوع را استخراج کرده است. این حکایات در حیطه سلامت تن به دو موضوع پرهیز از پرخوری و حفظ اعتدال طبع آدمی و در حیطه سلامت روان به دو موضوع سلامت روان خود (عبادت، تکریم خود، توکل، پرهیز از گناه، تفکر در نعمات الهی، مشورت، شکر نعمت و آخرتمداری) و سلامت روان دیگران (تکریم دیگران، انفاق، احسان، خوشخلقی، گذشت، تدبیر، تواضع و عیبپوشی) پرداختهاند.
نتیجهگیری: این پژوهش نهتنها پیوند سلامت تن و روان از منظر سعدی را نشان میدهد، بلکه از یک طرف معتقد به برتری سلامت روانی نسبت به سلامت جسمانی است و از طرف دیگر حصول و ارتقای سلامت روان فرد را در گرو سلامت روان جامعه میداند.