بررسی وضعیت بهداشتی ـ درمانی خوزستان در جنگ جهانی دوم (1324-1320 ش.)
مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی,
دوره 16 (1403),
7 May 2024,
صفحه 1-13
https://doi.org/10.22037/mhj.v16i.43235
زمینه و هدف: اشغال ایران توسط متفقین در شهریور 1320 شمسی کشور را با بحران بزرگی مواجه کرد. متفقین با توجه به موقعیت استراتژیک و جغرافیایی خوزستان با هدف اشغال کشور، به این استان حمله کردند و در نهایت پس از درهم شکستهشدن مقاومت ارتش، خوزستان به تسخیر متفقین درآمد. اشغال خوزستان نتایچ زیانباری را به ویژه در حوزه بهداشت و درمان به همراه داشت. هدف پژوهش حاضر بررسی وضعیت بهداشت و درمان خوزستان در زمان اشغال در سالهای 1324-1320 شمسی است.
روش: این مقاله با روش نگارش توصیفی ـ تحلیلی و با بهرهگیری از دادههای اسناد مجلس ملی، نامههای دولتی و روزنامههای آن زمان در مورد بهداشت خوزستان دوره اشغال به نگارش درآمده است.
ملاحظات اخلاقی: در این پژوهش، اصل امانتداری و صداقت در استناد به منابع کتابخانهای و آرشیوی، اصالت منابع و پرهیز از جانبداری در متون و تحلیلها رعایت شده است.
یافتهها: یافتههای پژوهش نشان میدهد که با تسلط متفقین بر خوزستان، برهمخوردن نظم اجتماعی و کمشدن نظارت حکومت مرکزی بر بهداشت و درمان منطقه، بسیاری از بیماریهایی که در دوره پهلوی اول از میزان آنها کاسته شده بود، مجدداً ظاهر شدند و ساماندهی بهداشت و درمان با مشکلاتی مواجه شد.
نتیجهگیری: گرسنگی، نبود بهداشت، کمبود امکانات درمانی، افزایش آمدورفتها و نبود قرنطینه در دوره اشغال موجب گسترش بیماریهای عفونی، از جمله مالاریا و تیفوس و افزایش تلفات ناشی از آن در خوزستان شد و تا زمان خروج متفقین تداوم یافت. همچنین در این زمان اقدام مؤثری در راستای بهبود بهداشت و افزایش خدمات درمانی انجام نشد.