سابقه و هدف: حاکمیتِ سرگردانی فرهنگی در جامعهی کنونی موجب تصمیمگیریهای ضدونقیض در افراد شده که ممکن است حتی برخلاف اعتقادات و خط مشی آنها باشد. در این مطالعه، فرهنگ و چارچوبهای آن، سلامت اجتماعی و بحران و نحوهی برخورد با آن، با توجه به مدیریت فرهنگی و مدیریت برگرفته از قرآن و پیشگامان دینی اسلام بررسی شده است.
روش کار: با جستوجو در پایگاه دادهها و وبگاههای معتبر مانند وب آو ساینس، پاب مِد، اِسکوپوس، گوگل اسکولار، مدلاین؛ و همچنین تحقیق کتابخانهیی، با استفاده از کلیدواژههای فرهنگ، بحران فرهنگی، مدیریت بحران، سلامت اجتماعی، قرآن و پیشگامان دینی اسلام بررسی جامعی صورت گرفت و مطالعات مرتبط استخراج، نقد و تجزیهوتحلیل شد. نویسندگان مقاله هیچگونه تضاد منافعی گزارش نکردهاند.
یافتهها: درک و سازگاری فرهنگی برای بحرانهای تأثیرگذار و مدیریت اضطراری ضروری است. فرهنگ به نژادهای مذهبی، قومی، جنسی و نهادهای اجتماعی محدود نمیشود، بلکه مجموعهیی از رفتار انسان را که شامل باورها، ارتباطات، آداب و رسوم و ارزشها است، دربرمیگیرد. تفاوتهای فرهنگی در بحرانها و همچنین نقش سلامت اجتماعی در کنترل و مهار کردن آن بسیار مهم است. هدایت و رهبریِ بحرانها، جهتدهنده و هماهنگکنندهی تمامی فعالیتها بهسوی اهداف تعیینشده است که نتیجهی آن غلبه بر بحران و تأمین سلامت اجتماعی است. مدیریت بحرانها بر عملکرد گروهی که از شاخصههای سلامت اجتماعی است، تأثیر بسیاری دارد. رهبران دینی ما در شناسایی و برخورد با بحران فرهنگی و آسیبهای سلامت اجتماعی، راهبردهای متفاوتی را دنبال میکردند.
نتیجهگیری: بهکارگیری راهبردهای قرآن و پیشگامان دینی اسلام هنگام بحران و آسیب دیدن سلامت اجتماعی، ارتقای انگیزه و تلاش افراد، آشتی مذهب با وطندوستی، ایجاد هویت برای جوانان، ایجاد آزادیهای فردی، تقویت معنویت و عرفان ناب و اصیل بهمنظور احیای اخلاقیات، برای راهبردهای فرهنگسازی، پیشنهاد میشود.
استناد مقاله به این صورت است:
Azizabadi-Farahani F, Soltanizadeh N, Heydari D, Zahedi M, Yaghobi-Razgi S. Cultural Crisis and Ways forward Considering Social Health Using Management Style Derived from the Quran and Religious Pioneers of Islam. Journal of Pizhūhish dar dīn va salāmat. 2019;5(2):127-137. https://doi.org/10.22037/jrrh.v5i2.20247