سابقه و هدف: بحث سلامت در انسان به قرآن کریم بازمیگردد که نگاهی فراتر از سلامت جسمی به انسان دارد و سلامت معنوی را بخش مهمی از سلامت در انسان قلمداد میکند. هدف از این مقاله نشان دادن معیار انسان سالم از نگاه متون دینی است؛ ازاینرو تلاش شد معیار انسان سالم از منظر دین اسلام شناسایی و معرفی شود. در این راستا از نظر اندیشمندان دینی نیز بهره برده شد.
روش کار: این پژوهش توصیفی، ازنوع تحلیل محتوا و با استناد به آیات قرآن و تفسیرهایی است که مفسران با توجه به آیات مطرح شده دربارهی سلامت انسان بیان کردند. در کنار آن با بررسی روایاتی که از اهل بیت (علیهمالسلام) در راستای تفسیر آیات قرآن رسیده، تلاش شده است معیار و ملاک سلامت انسان بهویژه در بخش معنوی معرفی شود و برای تأیید آن از سخنان صاحبنظران معاصر نیز بهره جسته شده است. در این پژوهش همهی موارد اخلاقی رعایت شده است. علاوهبراین، نویسندگان مقاله هیچگونه تضاد منافعی گزارش نکردهاند.
یافتهها: با توجه به نتایج پژوهش میتوان گفت انسانی سالم است که هر دو جنبهی سلامت (مادی و معنوی) را دارا باشد، ولی باید توجه داشت وجود یکی از این دو ملازم وجود دیگری نیست، بدین معنا که ممکن است انسانی از نظر جسمی سالم باشد ولی از نظر معنوی سالم نباشد و نیز ممکن است از نظر معنوی انسان سالمی باشد ولی به دلایلی جسم او سالم نباشد. آنچه در سعادت انسان ارزش بیشتری دارد، سلامت معنوی او است.
نتیجهگیری: همانگونه که صاحبنظران ابراز داشتهاند، انسانیت به جنبهی روحی انسان مربوط میشود نه به جنبهی جسمی و مادی او؛ ازاینرو، سلامت روح انسان مهمتر از سلامت جسم او؛ و بیماری روح و دل انسان مهمتر از بیماری جسم او است. بنابراین، وقتی از انسان سالم سخن به میان میآید دو بُعد از جنبههای سلامت به ذهن میرسد، یکی انسان سالم از نظر مادی و دیگری انسان سالم از نظر معنوی که در حوزهی علم دین به آن توجه میشود.
استناد مقاله به این صورت است:
FaniM, AbdoljabbariM, Atashzadeh-ShooridehF, Karamkhani M. A study of the criteria for identifying healthy humans and healthy relationships from the perspective of religious texts. J Res Relig Health. 2018; 4(1):104- 117. DOI: https://doi.org/10.22037/jrrh.v4i1.13417