سابقه و اهداف: با توجه به کاهش باروری که بهدنبال کاهش تمایل به فرزندآوری رخ میدهد و همچنین اهمیّت توجه به میزان باروری و افزایش زنان شاغل طی سالیان اخیر، در شرایط کنونی ایران، مطالعهی حاضر با هدف تعیین ارتباط جهتگیری مذهبی با قصد فرزندآوری و تعداد موجود و مطلوب فرزندان، از نظر زنان شاغل در مرکزهای منتخب شهر تهران انجام شد.
مواد و روشها: در این مطالعهی مقطعی، 200 زن شاغل دارای شرایط لازم (بهدلیل اینکه بیش از دو سوم زنان شاغل، در وزارت آموزشوپرورش و مرکزهای تابع وزارت بهداشت مشغول به کار هستند)، از بیمارستانهای وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مرکزهای منتخب آموزشوپرورش، بهصورت در دسترس انتخاب شدند. دادهها با استفاده از پرسشنامهی حاوی اطلاعات دموگرافیک، سؤالهای تعیینکنندهی جهتگیری مذهبی، سؤالهای رفتار باروری (شامل سؤالهای مربوط به قصد فرزندآوری و تعداد فرزند موجود و مطلوب) جمعآوری شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمارهای توصیفی و تحلیلی همبستگی استفاده شد. علاوهبراین، سطح معنیداری نیز 05/0 در نظر گرفته شد. این پژوهش تمام موارد اخلاقی مرتبط را رعایت کرده است.
یافتهها: در این مطالعه، میانگین و انحراف معیار سنی واحـدهای پـژوهش 11/8 ± 55/37 سال بود و 57 درصد شرکتکنندگان دارای یک فرزند و یا بدون فرزند بودند. بیشتر واحدهای پژوهش (5/60 درصد) دارای جهتگیری مذهبی عالی بودند. میانگین و انحراف معیار تعداد موجود و تعداد مطلوب فرزند، بهترتیب 81/0 ± 31/1 و 79/0 ± 03/2 بود و 21 درصد شرکتکنندگان نیز قصد فرزندآوری در آینده را داشتند. بر اساس آزمون همبستگی، بین تعداد موجود و مطلوب فرزند با نمرهی جهتگیری مذهبی، همبستگی آماری معناداری وجود داشت (05/0p<،14/0=r)؛ اما بین قصد فرزندآوری و جهتگیری مذهبی، همبستگی معناداری وجود نداشت (05/0p>).
نتیجهگیری: نتایج این مطالعه نشان داد که جهتگیری مذهبی از عاملهای تأثیرگذار بر تعداد مطلوب و موجود فرزندان زنان شاغل است. بر این اساس، توجه به امور فرهنگی مبتنی بر تربیت دینی در خانواده و نیز برنامهریزیها و سیاستگذاریهای جمعیتی توصیه میشود.
استناد مقاله به این صورت است:
Saei Gharenaz M, Ozgoli G, Hajizadeh F, Sheikhan Z, Nasiri M, Jannesari Sh. The relationship between religious orientation with intention of desired fertility and actual and desirable number of children in working women of Tehran, Iran. J Res Relig Health.2017;3(1): 79- 90.