سرمقاله


جایگاه درمان و درمانگر

مرتضی عبدالجباری

پژوهش در دین و سلامت , دوره 3 شماره 1 (2017), 4 آبان 2023, صفحه 1-4
https://doi.org/10.22037/jrrh.v3i1.15570

زندگی و سلامت از بزرگ­ترین موهبت­های الهى است که به بشر ارزانی شده؛ و در کنار آن دانشِ پزشكی در حفظ و مراقبت از این سلامت، مسئولیتی خطیر بر عهده دارد. در سایه­ی بهره­مندی از این سلامت است که آسایش در زندگی دست­یافتنی خواهد شد. کسانی که از این دانش بهره­مند هستند در جامعه از توجّه و احترام خاصی برخوردارند.

استناد مقاله به این صورت است: Abdoljabari M. The Therapy and the Therapist. J Res Relig Health. 2017; 3(1): 1- 4

 

مقالۀ پژوهشی


سبک های پردازش هویت و اعتیاد به تلفن همراه: نقش واسطه ی مقابله ی مذهبی

قاسم عسکری زاده, مریم پورمیرزایی, ریحانه حاج محمدی

پژوهش در دین و سلامت , دوره 3 شماره 1 (2017), 4 آبان 2023, صفحه 18-29
https://doi.org/10.22037/jrrh.v3i1.12388

سابقه و اهداف: هدف این پژوهش بررسی نقش واسطه­ ی مقابله­ ی مذهبی در سبک­ های پردازش هویت و اعتیاد به تلفن همراه است.

مواد و روش‌ها: روش پژوهش، توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه­ ی پژوهش، همه­ ی دانشجویان دانشگاه زاهدان را در سال 1394 دربرمی­ گیرد که 384 نفر از آنان با روش نمونه گیری تصادفی ساده و با استفاده از جدول کرجسی مورگان، انتخاب شدند. برای جمع­ آوری داده­ ها، از پرسش­نامه­ های سبک­ های پردازش هویت، مقابله­ ی مذهبی و اعتیاد به تلفن همراه؛ و برای تجزیه و تحلیل داده ها، بر اساس شاخص­ های آمار توصیفی، ضریب همبستگی پیرسون و الگویابی معادله­ های ساختاری (تحلیل مسیر) از نرم­ افزارهای SPSS (نسخه­ی19) و LISREL (نسخه‌ی 50/8) استفاده شد. این پژوهش تمام موارد اخلاقی مرتبط را رعایت نموده است.

یافته‌ها: نتایج آزمون همبستگی نشان داد که اعتیاد به تلفن همراه با سبک سردرگم - اجتنابی (01/0≥p) و مقابله­ ی مذهبی منفی (05/0≥p) دارای همبستگی مثبت معنادار است و مقابله­ ی مذهبی منفی، با سبک­ های اطلاعاتی و هنجاری رابطه­ ی معنادار منفی؛ و با سبک سردرگم - اجتنابی، رابطه­ ی معنادار مثبت دارد (01/0≥p). تحلیل مسیر نیز نقش واسطه­ ی مقابله­ ی مذهبی منفی را در سبک­ پردازش هویت هنجاری و سبک سردرگم - اجتنابی، با اعتیاد به تلفن همراه، تأیید کرده است.

نتیجه‌گیری: این مطالعه نشان می­ دهد که مقابله­ ی مذهبی منفی، در سبک ­های پردازش هویت و اعتیاد به تلفن همراه، نقش واسطه­ ی جزئی دارد.

 

 

استناد مقاله به این صورت است:

Askarizadeh Gh, Poormirzaei M ,Hajmohammadi R. Identity processing styles and cell phone addiction: The mediating role of religious coping. J Res Relig Health.2017;3(1):18 -29.

تولیدهای علمی علوم پزشکی از نظر بهره گیری از نهج البلاغه

آرام تیرگر, زهرا آقالری

پژوهش در دین و سلامت , دوره 3 شماره 1 (2017), 4 آبان 2023, صفحه 30-41
https://doi.org/10.22037/jrrh.v3i1.15576

سابقه و اهداف: نهج­البلاغه پس از قرآن­کریم، یکی از کتاب­های بسیار مهم برای هدایت و انسان­سازی؛ و سرشار از توصیه­های مربوط به سلامت است. هدف این پژوهش، تعیین میزان بهره­گیری از این کتاب ارزشمند در تولیدهای علمی علوم پزشکی است.

مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر به­صورت مقطعی، روی بخشی از بروندادهای علوم پزشکی (پایان­نامه­های پزشکی و دندانپزشکی، مجله­ها و مقاله­های علوم پزشکی) و همچنین یک دوره­ی 16 ساله از سلسله همایش­های بهداشت محیط، انجام شده است. داده­ها به­روش تحلیل استنادی و به­کمک چک­لیست محقّق­ساخته جمع­آوری؛ و برای پردازش داده­ها از شاخص­های آماری توصیفی و استنباطی استفاده شده است. این پژوهش تمام موارد اخلاقی مرتبط را رعایت نموده است.

یافته‌ها: بررسی 20776 منبع استفاده­شده در 511 پایان­نامه، نشان داده که در هیچ موردی، از نهج­البلاغه استفاده نشده است. همچنین یافته­های حاصل از استخراج 19069 منبعِ استفاده شده در 876 مقاله­ی منتشرشده طی 22 سال، در مجله­ی فارسی دانشگاه علوم پزشکی بابل، گویای این است که فقط در دو مقاله از این کتاب استفاده­ شده است. بررسی 2928 خلاصه­ی مقاله­ی عرضه شده در دوره­ی 16 ساله­ی همایش بهداشت محیط، نیز نشان داده که فقط یک خلاصه­ی مقاله با موضوعی مرتبط با نهج­البلاغه منتشر شده است.

نتیجه‌گیری: با وجود نقش اثرگذار توصیه­ های مذهبی بر سلامت، به­ویژه آنچه در کتاب نهج­البلاغه بر آن تأکید یا به آن اشاره شده، سهم بهره­گیری از این کتاب ارزشمند در مقاله­های علوم پزشکی بسیار اندک است.

استناد مقاله به این صورت است:

Tirgar A, Aghalari  Z. A survey on utilization of  Nahjul-Balagha in scientific output of medical sciences. J Res Relig Health.2017;3(1): 30- 41.

 

مقایسه ی هوش معنوی و خودپنداره، در دانش آموزان دختر نابینا و بینای دوره ی متوسطه ی دوم شهر تهران

سایه سمنانیان, آناهیتا خدابخشی کولایی

پژوهش در دین و سلامت , دوره 3 شماره 1 (2017), 4 آبان 2023, صفحه 42-52
https://doi.org/10.22037/jrrh.v3i1.12564

سابقه و اهداف: از­ آنجایی­که هوش معنوی و خودپنداره می­تواند بر رشد همه­جانبه­ی دانش­آموزان مؤثر باشد؛ در این پژوهش، هوش معنوی و خودپنداره­ی دانش­آموزان دختر نابینا و بینای دوره­ی متوسطه­ی دوم شهر تهران، در سال تحصیلی 94 - 95 مقایسه­ شده است.

مواد و روش‌ها: پژوهش حاضر از نوع علّی- مقایسه­یی است. جامعه­ی آماري شامل همه­ی دختران نابینا و بینای دوره­ی متوسطه­ی دوم است که در سال تحصیلی 94 - 95 در شهر تهران مشغول به تحصیل بودند. از­آنجا­که، تعداد دانش­آموزان نابینـا 50 نفر بود؛ به­دلیل حجم پایین این بخشِ جامعه­ی هدف، همه­ی دانش­آموزان، برای مطالعه درنظر گرفته شدند. بدین­صورت­که به­تعداد متناظر با حجم دختران نابینای درحال بررسی؛ دانش­آموزان دختر بینا نیز در پژوهش گنجانده شدند. به 100 نفر انتخاب شده در این پژوهش (بینایان و نابینایان)، افراد نمونه اطلاق می­شود. روش نمونه­گیری پژوهش حاضر، به­صورت نمونه­گیری در دسترس بوده است. برای سنجش هوش معنوی، از پرسش­نامه­ی هوش معنویِ علی بدیع و همکاران (1389) (SI)؛ و برای سنجش خودپنداره، از پرسش­نامه­ی خودپنداره­ی راجرز (1951) (SCQ) استفاده ­شده ­است. علاوه­براین، تحلیل داده­ها با روش­های آمار توصیفی؛ و در بخش استنباطي، با آزمون تحلیل آنوا انجام شده است. این پژوهش تمام موارد اخلاقی مرتبط را رعایت نموده است.   

یافته‌ها: براساس نتایج به­دست­آمده، بین هوش معنویِ دانش­آموزان نابینا و بینا، تفاوت معناداری وجود داشت (P<0.05). بدین­صورت که هوش معنوی در دانش­آموزان دختر نابینا، به­صورت معناداری، بیشتر از همتایان بینای آنان بود؛ ولی این تفاوت درباره­ی خودپنداره­ی این دو گروه معنادار نبود.

نتیجه‌گیری: نتایج پژوهش نشان ­داده که درک و نگرش دانش­آموزان نابينا نسبت به توانايي­هايشان در سطح بالايي قرار دارد و هم­طراز با همتايان بينايشان است. 

 

استناد مقاله به این صورت است:

Semnanian S, khodabakhshi koolaee A. The Comparison of the Spiritual Intelligence and Self-Concept of Blinds and Sighted High School Girl Students in Tehran J Res Relig Health.2017;3(1): 42- 52

 

مقایسه ی سازگاری اجتماعی، خود نظم دهی و باورهای دینیِ زنان معتاد و عادی شهر ارومیه

اسماعیل صدری دمیرچی, نسیم محمدی

پژوهش در دین و سلامت , دوره 3 شماره 1 (2017), 4 آبان 2023, صفحه 53-63
https://doi.org/10.22037/jrrh.v3i1.12577

سابقه و اهداف: اگرچه آمار دقيقي از ميزان جمعيت زنان معتاد در كشور ما وجود ندارد؛ براساس برخي پژوهش‌ها، 6/9 درصد معتادان كشور را زنان تشكيل می‌دهند. وزارت بهداشت نيز در آمار خود از وجود يك زن معتاد به­ازای هر هشت مرد معتاد، گزارش می‌دهد. هدف پژوهش حاضر، مقایسه‌ی میزان سازگاری اجتماعی، خودنظم­دهی و باورهای دینی زنان معتاد و عادی شهر ارومیه است.

مواد و روش‌ها: طرح این پژوهش، توصیفی از نوع علّی - مقایسه­یی است. جامعه­ی آماری پژوهش شامل همه­ی زنان معتاد مراجعه‌کننده به مرکزهای ترک اعتیاد و همه­ی زنان عادی شهر ارومیه در سال 94 - 95 است که از بین آنان 200 نفر (100 زن معتاد و 100 زن عادی)، بر اساس جدول مورگان و با استفاده از روش نمونه‌گیری غیرتصادفی در دسترس، انتخاب شدند. برای جمع‌آوری داده‌ها از پرسش­نامه‌های سازگاری اجتماعی، خود­نظم­دهی و باورهای دینی استفاده شده است. داده‌ها با استفاده از نرم‌افزار آماری (20- SPSS) و روش‌های آمار توصیفی و استنباطی (تحلیل واریانس چندمتغیّری) تحلیل شده است. این پژوهش تمام موارد اخلاقی مرتبط را رعایت نموده است.   

یافته‌ها: یافته‌ها نشان می­دهد بین میزان سازگاری اجتماعی، خودنظم­دهی و باورهای دینی این دو گروه، تفاوت معناداری وجود دارد (01/0>P)؛ بدین‌صورت که سازگاری اجتماعی، خودنظم­دهی و باورهای دینی زنان عادی، بیشتر از زنان معتاد است.

نتیجه‌گیری: بنابراین، می‏توان نتیجه گرفت که به­کارگیری تدابیری ویژه،­ برای افزایش میزان سازگاری اجتماعی، خودنظم­دهی و باورهای دینی زنان معتاد، برای ترک اعتیاد و جلوگیری از بازگشت آنان، امری ضروری به نظر می‌رسد.

 

استناد مقاله به این صورت است:

Sadri Damirchi E, Mohammadi N. Comparison of the Social Adjustment, Self-regulation and Religious Beliefs in Addicted and Normal Women in Urmia. J Res Relig Health.2017;3(1): 53- 63.

 

 

اثربخشی گروه درمانی معنوی بر بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان در زنان مبتلا به سرطان پستان

عبدالمجید بحرینیان, حامد رادمهر, حسین محمدی, بیتا باوادی, محمدرضا موسوی

پژوهش در دین و سلامت , دوره 3 شماره 1 (2017), 4 آبان 2023, صفحه 64-78
https://doi.org/10.22037/jrrh.v3i1.12424

سابقه و اهداف: مطالعه­ ی حاضر با هدف بررسی تعيين اثربخشی گروه­ درمانی معنوی بر بهبود کیفیت زندگی و سلامت روان در زنان مبتلا به سرطان پستان مراجعه­ کننده به بیمارستان طالقانی شهر تهران انجام شده است.

مواد و روش‌ها: در این پژوهش، از طرح شبه آزمایشی پیش­ آزمون- پس­ آزمون، با گمارش تصادفی استفاده شده است. 24 بیمار مبتلا به سرطان پستان، به­ صورت تصادفی انتخاب شدند و در گروه­ های آزمایش (12 نفر) و کنترل (12 نفر) قرار گرفتند. برای شرکت­ کنندگان گروه آزمایش، 12 جلسه ­ی گروه ­درمانی معنوی (هر جلسه 90 دقیقه­) برگزار شد. در این پژوهش، از پرسش­نامه­ ها­ی سلامت روان و کیفیت زندگی استفاده شد. داده­ ها­ی به­ دست آمده با روش آماری تحلیل کوواریانس و همچنین نرم­ افزار آماری spss، تجزیه و تحلیل شد. این پژوهش تمام موارد اخلاقی مرتبط را رعایت نموده است.   

یافته‌ها: یافته ­ها نشان داد، معنویت­­ درمانی به­ طور معناداری در افزایش کیفیت زندگی و سلامت روان زنان مبتلا به سرطان پستان مؤثر بوده است (05/0P<). به­ عبارت­ دیگر، این مداخله توانست میزان کیفیت زندگی و سلامت روان را در گروه آزمایش ارتقا دهد.

نتیجه‌گیری: نتیجه­ ی این پژوهش نشان داد که معنويت­ درمانی، منبعي مؤثر براي مقابله با پاسخ­ هاي جسماني و رواني شناخته می­ شود و این مداخله می­ تواند در درمان­ های رایج پزشکی، برای  ارتقای کیفیت زندگی و سلامت روان مبتلایان به سرطان پستان به­ کار برده شود. 

 

 

استناد مقاله به این صورت است:

Bahreinian A, Radmehr H­, Mohammadi H,BavadiB, Mousavi M­. The Effectiveness of the Spiritual Treatment Groupon  Improving the Quality of Life and Mental Health in Women with Breast Cancer. J Res Relig Health. 2017; 3 (1): 64- 78.

 

ارتباط جهت گیری مذهبی با قصد فرزندآوری و تعداد فرزندان موجود و مطلوب، از نظر زنان شاغل در مرکزهای منتخب شهر تهران

مرضیه ساعی قره ناز, گیتی ازگلی, فهیمه حاجی زاده, زهره شیخان, ملیحه نصیری, شراره جان نثاری

پژوهش در دین و سلامت , دوره 3 شماره 1 (2017), 4 آبان 2023, صفحه 78-90
https://doi.org/10.22037/jrrh.v3i1.13812

سابقه و اهداف: با توجه به کاهش باروری که به­دنبال کاهش تمایل به فرزند­آوری رخ می­دهد و همچنین اهمیّت توجه به میزان باروری و افزایش زنان شاغل طی سالیان اخیر، در شرایط کنونی ایران، مطالعه­ی حاضر با هدف تعیین ارتباط جهت­گیری مذهبی با قصد فرزندآوری و تعداد موجود و مطلوب فرزندان، از نظر زنان شاغل در مرکزهای منتخب شهر تهران انجام شد.

مواد و روش‌ها: در این مطالعه­ی مقطعی، 200 زن شاغل دارای شرایط لازم (به­دلیل اینکه بیش از دو سوم زنان شاغل، در وزارت آموزش­و­پرورش و مرکزهای تابع وزارت بهداشت مشغول به­ کار هستند)، از بیمارستان­های وابسته به دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مرکزهای منتخب آموزش­و­پرورش، به­صورت در دسترس انتخاب شدند. داده­ها با استفاده از پرسشنامه­ی حاوی اطلاعات دموگرافیک، سؤال­های تعیین­کننده­ی جهت­گیری مذهبی، سؤال­های رفتار باروری (شامل سؤال­های مربوط به قصد فرزندآوری و تعداد فرزند موجود و مطلوب) جمع­آوری شد. برای تجزیه و تحلیل داده­ها از آمارهای توصیفی و تحلیلی همبستگی استفاده شد. علاوه­براین، سطح معنی­داری نیز 05/0 در نظر گرفته شد. این پژوهش  تمام موارد اخلاقی مرتبط را رعایت کرده است.

یافته‌ها: در این مطالعه، میانگین و انحراف معیار سنی واحـدهای پـژوهش 11/8 ± 55/37 سال بود و 57 درصد شرکت­‌کنندگان دارای یک فرزند و یا بدون فرزند بودند. بیشتر واحدهای پژوهش (5/60 درصد) دارای جهت­‌گیری مذهبی عالی بودند. میانگین و انحراف معیار تعداد موجود و تعداد مطلوب فرزند، به­ترتیب 81/0 ± 31/1 و 79/0 ± 03/2 بود و 21 درصد شرکت­‌کنندگان نیز قصد فرزندآوری در آینده را داشتند. بر اساس آزمون همبستگی، بین تعداد موجود و مطلوب فرزند با نمره­ی جهت­‌گیری مذهبی، همبستگی آماری معناداری وجود داشت (05/0p<،14/0=r)؛ اما بین قصد فرزندآوری و جهت­گیری مذهبی، همبستگی معناداری وجود نداشت (05/0p>).

نتیجه‌گیری: نتایج این مطالعه نشان داد که جهت­گیری مذهبی از عامل­‌‍های تأثیرگذار بر تعداد مطلوب و موجود فرزندان زنان شاغل است. بر این اساس، توجه به امور فرهنگی مبتنی بر تربیت دینی در خانواده و نیز برنامه­ریزی­ها و سیاست­گذاری­های جمعیتی توصیه می­شود.

 

استناد مقاله به این صورت است:

Saei Gharenaz M, Ozgoli G, Hajizadeh F, Sheikhan Z, Nasiri M, Jannesari Sh. The relationship between religious orientation with intention of desired fertility and actual and desirable number of children in working women of Tehran, Iran. J Res Relig Health.2017;3(1): 79- 90.



مقالۀ مروری


ساختار مفهومی سلامت معنوی در منابع اسلامی (قرآن و نهج-البلاغه)

مصطفی اسماعیلی, مهدی فانی, مرضیه کرمخانی

پژوهش در دین و سلامت , دوره 3 شماره 1 (2017), 4 آبان 2023, صفحه 91-101
https://doi.org/10.22037/jrrh.v3i1.15669

سابقه و اهداف: از زمان مطرح شدن سلامت معنوی در عرصه­ ی سلامت، پژوهشگران نتوانسته­ اند به مفهومی واحد از آن دست یابند؛ به­ طوری­ که حتی در میان پژوهشگران یک دین و فرهنگ هم در این­باره اختلاف نظر وجود دارد. ازاین­رو، شایسته است ساختار مفهومی سلامت معنوی از دیدگاه دین مبین اسلام بررسی شود تا بتوان به تعیین شاخص­ های آن اقدام کرد.

مواد و روش‌ها: این پژوهش از نوع تحلیلی - توصیفی است که برای تحلیل داده­ ها، از روش تحلیل محتوای آشکار و ضمنی؛ و برای استخراج ویژگی­ های ساختاری مفهوم سلامت معنوی در متون دینی اسلام (قرآن و احادیث)، از بررسی محتوایی آیه­ ها و روایت­ های مطرح شده درباره­ ی سلامت معنوی استفاده شده است. این پژوهش تمام موارد اخلاقی مرتبط را رعایت نموده است.   

یافته‌ها: یافته­ های پژوهش عبارت است از نسبی­ بودن سلامت معنوی، مقدمه­ بودن سلامت معنوی، جامعیّت و اصالت مفهوم سلامت، برتری رتبه­ ی سلامت معنوی­، سه­ بُعدی بودن مفهوم سلامت معنوی (نگرشی، عاطفی و رفتاری)، پیوستگی ابعاد مختلف سلامت با سلامت معنوی، تأثیر متقابل این ابعاد بر یکدیگر، غایت­ محور بودن سلامت معنوی و اینکه در اسلام، سلامت وجودی لازمه­ ی سلامت مذهبی است.

نتیجه‌گیری: یافته­ ها نشان می­ دهد که بدون توجه به ساختار مفهومی سلامت معنوی نمی­ توان به مفهومی روشنی از آن دست یافت و شاخص­ های آن را تعریف کرد. ویژگی­ های ساختاری مفهوم سلامت معنوی حتی در محتوای آن از نگاه اسلام نیز نقش­ آفرینی می­ کند. این تأثیر به حوزه­ ی آموزش و درمانگری معنوی نیز کشیده خواهد شد.

استناد مقاله به این صورت است:

Esmaeili  M, FaniM, Karamkhani M. The Conceptual Framework of Spiritual Health in Islamic Resources (the Quran and Nahj al-Balagha). J Res Relig Health.2017;3(1): 91- 101.

بررسی تأثیر الکل در عملکرد بدن انسان با نگاهی به آیه های قرآن کریم، احادیث و طب سنتی

زینب ملک‌زاده, نایبعلی احمدی, وحیده نصر

پژوهش در دین و سلامت , دوره 3 شماره 1 (2017), 4 آبان 2023, صفحه 102-120
https://doi.org/10.22037/jrrh.v3i1.12049

سابقه و اهداف: انسان از هزاران سال پیش، از نوشیدنی­های الکلی استفاده می­کرده است. نخستین بار، دانشمند ایرانی جابربن­حیان، تخلیص اتانل را انجام داده است. مطالعه­ها نشان داده که در بسیاری از جوامع غربی، 20 درصد از مردان و 10 درصد از زنان با بیماری­های مرتبط با مصرف الکل، درگیر هستند. بررسی مطالعه­ها نشان می­دهد که مصرف اتانل منجر به ایجاد آسیب­های روانی و جسمانی متعددی می­گردد. بنابراین آسیب به سیستم عصبی، قلب و عروق، سیستم تولیدمثل، سیستم گوارش، سیستم اندوکرین، سیستم تنفس، سیستم ایمنی و خون­ساز، جنین و همچنین بسیاری از سرطان­ها، مرتبط با مصرف اتانل است. دین اسلام، با رهنمودهای قرآن و روایت­ها، مسلمانان را از مصرف نوشیدنی­های حاوی اتانل منع کرده است. قرآن در آیه­ی 219 سوره­ی بقره، آیه­‌های 90 و 91 سوره­ی مائده و آیه­ی 43 سوره­ی نساء و همچنین روایت­های ائمه­ی اطهار، با صراحت مسلمانان را از نوشیدن شراب برحذر داشته است. طب سنتی نیز نگاهی مشابه به مصرف الکل دارد. بررسی متون و مطالعه­های پزشکی روز، در سنجش تطابق با این فرمان مبتنی بر فرهنگ اسلامی- ایرانی، در بُعد سلامت جسمانی و روانی، از اهداف این مطالعه است.

مواد و روش‌ها: این مطالعه، از نوع توصیفی - کتابخانه­یی است که در آن، مصرف الکل از دیدگاه آیه­ها و روایت­ها، با نگاهی به طب سنتی و تأثیر آن بر سلامت جسم و روان؛ و تطابق آن با نتایج مطالعه­های پزشکی بررسی شده است. این پژوهش تمام موارد اخلاقی مرتبط را رعایت کرده است.   

یافته‌ها: آنچه از بررسی متون علمی نوین برمی­آید این است که مصرف الکل تأثیر نامطلوب و فراگیری بر جسم و روان آدمی دارد؛ و نتیجه­ی مطالعه­ نیز، مؤید همسو بودن علم پزشکی با فرامین اسلام است.

نتیجه‌گیری: نتیجه­ی پژوهش نشان می­دهد که اسلام تنها به عصر ظهورش تعلق ندارد و درواقع برنامه­ی جامعی برای سعادت دنیوی و اخروی انسان است.

 

استناد مقاله به این صورت است:

 Malakzadeh Z, Ahmadi N­, Nasr V. Investigate the effect of alcohol on the human body from the perspective of verses of the Holy Quran, Hadith and Traditional medicine. J Res Relig Health.2017;3(1): 102- 120.