سلامت معنوی، بخشش و راهبردهای مقابلهای در بیماران مبتلا به سرطانهای دستگاه گوارش
مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی,
دوره 12 شماره 43 (1397),
,
صفحه 1-9
https://doi.org/10.22037/mej.v12i43.20290
زمینه و هدف: مواجهه با سرطان موجب ایجاد بحران در ابعاد جسمی، روانی و معنوی میشود. سلامت معنوی ابعاد مختلف زندگی انسان را هماهنگ میکند و جهت سازگاری با بیماری لازم است. پژوهش حاضر با هدف بررسی سلامت معنوی، بخشش و راهبردهای مقابلهای در بیماران مبتلا به سرطانهای دستگاه گوارش انجام گرفته است.
مواد و روشها: این مطالعه از نوع توصیفی ـ مقطعی میباشد که در این مطالعه ۴۵ بیمار مبتلا به انواع مختلف سرطانهای دستگاه گوارش مراجعهکننده به مرکز آموزشی درمانی امام رضا (ع) دانشگاه علوم پزشکی تبریز طی سال ۹۶ مورد بررسی قرار گرفتند. در این مطالعه از پرسشنامههای سلامت معنوی الیسون، پرسشنامه بخشش ری و پرسشنامه راهبردهای مقابلهای مذهبی پارگامنت و کوئینیگ استفاده شد. برای تجزیه و تحلیل دادهها از آمار توصیفی، آزمون t مستقل و ضریب همبستگی اسپیرمن توسط نرمافزار SPSS 19 استفاده شد. rs=0/61
یافتهها: نتایج نشان داد که بین بخشش و سلامت معنوی (rs=0/61 ،P>0/1)، بین بخشش با راهبردهای مقابلهای مذهبی (rs=0/73 ،P=0/31) و بین سلامت معنوی با راهبردهای مقابلهای مذهبی (rs=0/44 ،P=0/1) رابطه مثبت و معنیدار آماری وجود داشت.
ملاحظات اخلاقی: همه افراد مورد مطالعه از محتوای مطالعه آگاهی یافتند و اگر موافق شرکت در مطالعه بودند، فرم رضایتنامه کتبی برای تمامی آنها تکمیل شد.
نتیجهگیری: نتایج مطالعه نشان داد بیشتر بیماران مبتلا به سرطان از سطح سلامت معنوی بالایی برخوردارند. احساسات مثبت زمینه را برای بروز بخشیدن ایجاد میکند. راهبردهای مقابلهای مذهبی منجر به تجارب هیجانی خوشایندی میگردد و عواطف مثبت نیز در افراد باعث احساس رضایت از زندگی و شکرگزاری و بخشش خواهد بود.