هدف و دامنه
دربارهی مجله: مجله اخلاق پزشکی یک مجله با دسترسی آزاد است و به صورت پیوسته منتشر میشود و دارای رتبه علمی پژوهشی از کمسیون نشریات علوم پزشکی کشور (https://irisweb.ir/) میباشد.
مجله اخلاق پزشکی دارای رتبه علمی پژوهشی از کمیسیون نشریات علوم پزشکی کشور و صاحب امتیاز و ناشر آن دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی میباشد. این مجله ، به زبان فارسی به همراه چکیده انگلیسی به صورت الکترونیک ، پیوسته و با دسترسی آزاد ( Open access) منتشر میگردد.
اخلاق پزشکی موضوعی بین رشته ای است که دامنه آن از فلسفه اخلاق پزشکی گرفته تا مصادیق آن در رشتههای مختلف پزشکی و پیراپزشکی و سایر رشتهها متفاوت است. این مجله نیز همه حوزههای اخلاق پزشکی را در برمیگیرد و مقالات داوری شده در ارتباط با جنبه های مختلف اخلاق زیست پزشکی شامل تحقیقات زیست پزشکی، عملکرد بالینی، سیستم خدمات سلامت، مدیریت و سیاستگذاری سلامت، فنآوریهای زیست پزشکی و همچنین آموزش پزشکی و موضوعات فلسفی اخلاق پزشکی را به چاپ می رساند.
نمایه نامه ها : ISC - SID - Google Scholar - Noormags – Magiran
شاپا چاپی: 2008-4374
شاپا الکترونیک: 2423-7604
فرآیند ارسال مقاله
ارسال مقاله در مجله اخلاق و حقوق به صورت آنلاین (برخط) بوده و از طریق لینک زیر وارد شوید:
http://journals.sbmu.ac.ir/me
تعهد نویسندگان
جهت چاپ مقاله در مجله اخلاق پزشکی تکمیل فرم مرتبط با مسئولیت های نویسندگی الزامی است و تضمین نمایید که مقاله شما یک مقاله اصیل میباشد و قبلا منتشر نشده است و در این قالب به شکل چاپی یا الکترونیکی با زبان فارسی یا سایر زبانها در جای دیگری منتشر نشده است. فرم تعیین مسئولیت های نویسندگی مجله اخلاق و حقوق پزشکی (در بخش فرمهای وبسایت موجود است) باید توسط همه نویسندگان امضا و تاریخ آن درج گردد و همراه با مقاله ارسال گردد.
هزینه انتشار
انتشار در مجله اخلاق پزشکی برای نویسندگان رایگان است.
ارزیابی اولیه نسخه قبل از انتشار (Manuscript)
کلیه مقالات رسیده به مجله اخلاق پزشکی ابتدا توسط سردبیر و سپس (حداقل دو نفر از اعضا هیات تحریریه) به تشخیص نامبرده مورد بررسی قرار میگیرند. در صورتی که مقاله دارای استانداردهای پایه نباشد به عنوان مثال از نظر علمی و یا اخلاق در پژوهش نقص داشته و یا خارج از هدف و حیطه موضوع مجله باشد، مورد پذیرش قرار نمیگیرد. مقالاتی که دارای شرایط اولیه باشند برای دو یا چند داور مستقل که در زمینه موضوع تخصص دارند، ارسال میگردد. اگر مقاله دارای محاسبات آماری باشد برای یک نفر متخصص در زمینه آمار فرستاده میشود. داوران نسخه قبل از انتشار (Manuscript) را از نظر اصالت، اعتبار و اهمیت ارزیابی کرده تا به سردبیر جهت تصمیم گیری نهایی کمک نمایند. کلیه نسخه های قبل از انتشار، اسناد محرمانه تلقی میشوند.
نویسندگانی که مقاله آنها در این مرحله پذیرفته نمیشود به فاصله دو هفته از دریافت مقاله به آنها اطلاع داده خواهد شد.
فرایند داوری
مجله اخلاق پزشکی از داوری پنهان دو طرفه (Double-blind Peer Review) استفاده مینماید که در آن داوران در طول داوری و بعد از آن برای نویسنده ناشناس میمانند و همچنین هویت نویسنده (نویسندگان) در فرآیند داوری برای نویسنده ناشناخته است. در فرآیند داوری سعی میگردد اقدامات منطقی برای ناشناخته ماندن هویت نویسندگان اعمال گردد. نویسندگان باید دقت نمایند در متن مقاله از ذکر مطلبی که نشان دهنده هویت ایشان میباشد خودداری نمایند. به عنوان مثال نام و وابستگی سازمانی خود را در متن مقاله و یا فایلهای ضمیمه ذکر ننمایند. در صورت ضرورت می توانند تشکر و قدردانی، سهم نویسندگان و ترتیب نام نویسندگان را در نامه همراه مقاله (Cover Letter) نوشته و از ذکر آن در متن مقاله خودداری نمایند. این اطلاعات بعد از داوری به محل مورد نظر منتقل خواهد شد.
نحوه انتخاب داوران
انتخاب داور برای اطمینان از کیفیت علمی مقالات منتشر شده از اهمیت زیادی برخوردار است و بر اساس عواملی از جمله تخصص در زمینه موضوع مقاله، شهرت، تضاد منافع و عملکرد قبلی انجام میشود. همچنین سرعت، دقت، استدلال صحیح داور بسیار اهمیت دارد. کلیه نویسندگان مجاز می باشند در زمان ارسال مقاله دو نفر داور به دبیرخانه فصل نامه معرفی نمایند، دبیرخانه در صورت نیاز از داوران پیشنهادی استفاده می کند، لازم است داوران پیشنهادی نباید با نویسندگان مقاله تعارض منافع داشته باشند. بانک اطلاعات داوران به طور دائم به روز رسانی میگردد.
گزارش داوری
از داوران خواسته میشود كه نسخه قبل از انتشار را از نظر موارد زیر ارزیابی نمایند:
- آیا دارای رویکردهای علمی، اصیل و به روز است؟
- آیا از نظر روش کار مناسب است؟
- آیا ملاحظات اخلاق در پژوهش رعایت شده است؟
- آیا یافتهها قابل قبول و به طور واضح ارائه شده است؟
- آیا بحث مقاله مناسب، دقیق و کامل است؟
- آیا در مجموع دارای منطق علمی و روشن است؟
- آیا جز پژوهشهای نوین و اولویتدار ملی و بینالمللی است؟
مدت زمان مراحل بررسی
زمان لازم برای فرآیند داوری بستگی به پاسخ داوران دارد. زمان معمول برای اولین دوره از روند داوری تقریبا شش هفته و حداکثر دو ماه است. اگر گزارش داوران با هم مغایرت داشته باشد یا بدون دلیل به تاخیر افتد، ممکن است از نظرات داوران دیگری استفاده گردد؛ بدیهی است مدت زمان مذکور طولانی تر خواهد شد.
نظر داوران همراه با توصیه های ارائه شده (در صورت وجود) توسط مدیر اجرایی مجله به نویسنده مسؤول ارسال خواهد شد.
نویسنده مسؤول موظف است در بازه زمانی تعیین شده که معمولا 14 روز میباشد، اصلاحاتی را که به کمک نویسندگان دیگر انجام داده است را رنگی(هایلایت) نموده و همراه با نامه جداگانه در پاسخ به نظرات داوران ارسال نماید. سپس نسخه اصلاح شده برای داوران مقاله جهت تطبیق ارسال خواهد شد. در صورت تایید، مقاله جهت مطابقت چکیده انگلیسی و فارسی به مؤسسه ویراستاری، جهت کنترل داده های آماری (در صورت وجود) به دبیر علمی آماری و برای کنترل ویراستاری علمی به دبیر علمی مجله ارسال خواهد شد.
تصمیم گیری نهایی در خصوص پذیرش و یا رد مقاله بر عهده سردبیر مجله است و توصیه داوران می تواند به سردبیر در این تصمیم گیری کمک نماید. در صورت پذیرش، مقاله جهت صفحه آرایی ارسال خواهد شد. به منظور رفع اشکالات احتمالی یک نسخه نهایی قبل از چاپ (Galley Proof) برای نویسنده مسؤول ارسال خواهد شد و در بازه زمانی 48 ساعته باید اشکالات به دبیرخانه مجله اعلام شود.
هر گونه تاخیر در هر مرحله از این فرآیند سبب خارج شدن مقاله از دستور داوری، انتشار و نمایه سازی میگردد. بعد از انتشار مقاله هیچ گونه تغییری در مقاله انجام نخواهد شد و مسئولیت هر گونه اشتباهی بخصوص در مورد وابستگی سازمانی بر عهده نویسنده/ نویسندگان است.
ملاحظات اخلاقی
این مجله سعی بر عضویت در کمیته اخلاقی انتشار (COPE) را دارد. نمودارها و رهنمودهای COPE در مواجهه با هر گونه رفتار اخلاقی بررسی میشوند. این مجله همچنین دستورالعملهای مذکور در توصیههای برای انجام، گزارش، ویرایش و انتشار اعمال دانشی در مجلات پزشکی کمیته بینالمللی ویراستاران مجلات پزشکی (ICMJE) را دنبال میکند. نویسندگان محترم لازم است به بخش اصول اخلاق نشر برای اطلاعات بیشتر مراجعه نمایند.
بیانیه حقوق انسان ها و حیوانات
تحقیقاتی که شامل نمونهها یا اطلاعات انسانی میباشند، لازم است که اصول اخلاقی و مجموعه کدهای ملی اخلاق در پژوهشهای زیست پزشکی و اصول اخلاقی مندرج در اعلامیه هلسینکی را رعایت نموده باشد و توسط کمیته سازمانی اخلاق در پژوهشهای زیست پزشکی سازمان مربوطه تایید شده باشند و در صورت درخواست سردبیر، مستندات مربوطه ارائه گردد. موسسات و دانشگاههایی که مجوز صدور مصوبه کدهای اخلاق در پژوهش را ندارند، ملزم به ارائه گواهی از همان دانشگاه یا موسسه می باشند.
مقالات منتج شده از تحقیقات تجربی بر روی حیوانات باید از دستورالعملهای مؤسسهای، ملی یا بینالمللی تبعیت کند.
همچنین محقق در مطالعات مربوط به حیوانات، ملزم به گذراندن کارگاه کار با حیوانات می باشد و در صورت درخواست سردبیر باید گواهی آن ارائه شود.
رضایت آگاهانه
تمامی بیماران و شرکتکنندگان در یک پروژه تحقیقی باید به طور کامل از اهداف تحقیق و هرگونه اثرات جانبی احتمالی داروها و مداخلات آگاه شوند و رضایت آگاهانه شرکت در مطالعه بهصورت کتبی از شرکتکنندگان یا قیم قانونی آنها برای هرگونه تحقیقی الزامی است.
انواع مقالات مورد پذیرش در مجله
- مقاله پژوهشی (Original Article)
گزارش نتایج یک تحقیق که برای پاسخ به سوال پژوهش و یا آزمون فرضیه انجام شده است.
تعداد لغت 4000 لغت، بدون چکیده، جداول و منابع
- مقاله مروری(Review Article)
ارائه آخرين يافته ها درباره مرور مطالعات قبلا منتشر شده در مورد يک موضوع خاص که میتواند به صورت مقالات مروری نظام مند (Systematic Review) متاانالیز و مقالات مروری روایتی(Narrative Review) ارائه شوند.
تعداد حداکثر 6000 کلمه، بدون چکیده، جداول و منابع
- گزارش موردی (Case Report)
ارائه نتایج مطالعه دقیق درباره موضوع خاص مانند شخص، گروه، مکان، رویداد، سازمان یا پدیده جهت توصیف، مقایسه، ارزیابی و درک جنبه های مختلف مواردی که به ندرت مشاهده میشوند.
تعداد حداکثر 2500 کلمه ، بدون چکیده، جداول و منابع
- گزارش کوتاه(Brief Report)
گزارش مختصر مطالعات كوچك و غالباً مقدماتی، توصیف مشاهدات غیر منتظره كه میتواند در یك گزارشكوتاه با چند تصویر توصیف شود. حداکثر 1500 کلمه، بدون چکیده، جداول و منابع. تعداد رفرنس ها از حداقل میزان مورد نیاز استفاده شود.
- نامه به سردبیر (letter to the Editor)
شامل موضوعاتی از جمله نقدی بر مقالات چاپ شده در مجله، شرح و بسط یک ایده و یا روشن نمودن ابعاد یک موضوع پیچیده میباشد
شایان ذکر است که مقالات پژوهشی در اولویت بالاتری برای هیات تحریریه قرار دارد.
راهنمای نگارش و آماده سازی مقاله
- آيين نگارش زبان فارسی رعايت شود و از بهکار بردن کلمات خارجی تا حد امکان خودداری گردد.
- نگارش مقاله از فونت B Nazanin 12 برای چکیده فارسی از فونت B Nazanin 13 و برای چکیده انگليسی از فونتTimes New Roman 11 استفاده گردد.
- تمام واژهها و اصطلاحات علمی انگلیسی که در مقاله به صورت اختصار درج میشوند، باید برای بار اول، در متن به صورت عبارت کامل ذکر گردیده و اختصار آن در داخل پرانتز آورده شود.
- از علایم اختصاری استاندارد استفاده شود و از ذکر علایم اختصاری در عنوان و چکیده پرهیز شود.
- جایگذاری نقطه، دونقطه، کاما، و نقطه کاما بلافاصله بعد از واژه میباشد. بعد از اینها یک فاصله گذاشته و واژه بعدی نوشته شود.
- بین پرانتز و واژه قبل و بعد فاصله لازم است ولی درون پرانتر فاصله لازم نیست.
- "می" و "ها" از کلمه قبلی خود با نیم فاصله جدا میشود مانند "میگردد".
- برای نوشتن طیف دو عدد، گذاشتن فاصله لازم نیست مانند 5-۱؛
- بهتر است جمله با عدد شروع نشود. چنانچه لازم است، عدد با حروف نوشته شود مانند پنجاه و چهار بیمار در مطالعه شرکت کردند.
- اسامی افراد و روشهای انگلیسی را نمیتوان به فونت فارسی نوشت. چنانچه معادل پذیرفته شده فارسی وجود ندارد باید به انگلیسی در متن نوشته شود.
- از نوشتن زیرنویس/ پانویس خودداری گردد.
- از ارسال جداول و نمودارها به صورت عکس (JPG) خودداری گردد.
- در صورتی که عکس، نمودار و یا جدولی از منابع دیگر اخذ شده است، ذکر منبع الزامی می باشد.
- از آوردن کلمات اختصاری در جدول خودداری شود، در صورت استفاده در پایین جدول با علامت * نام کامل کلمه / کلمات نوشته شود.
- اعداد داخل جدول به فارسی نوشته شوند.
نحوه تنظیم مقالات
صفحه اول (Title Page)
- عنوان مقاله باید مختصر و جامع باشد (حتیالمقدور بيش از 15 کلمه نباشد و از بهکار بردن کلمات اختصار در عنوان پرهیز گردد(.
- عنوان به طور کامل به فارسی و انگلیسی نوشته شود.
- نام و نامخانوادگی نويسندگان، مرتبه علمی و آدرس دقيق همه نويسندگان (به ترتیب به صورت: نام گروه، دانشکده/مرکز تحقیقات، دانشگاه، شهر، کشور به زبان فارسی و پست الکترونيک به زبان انگلیسی) درج شود.
- ذکرکد ORCID نویسنده اول و مسئول الزامی است.
- درج وابستگی نويسنده مسؤول با ذكر کد ORCID، شماره تماس، کدپستی ترجیحا محل خدمت به صورت فارسی و نشانی پست الكترونيك به صورت انگلیسی (در ذیل چکیده انگلیسی) لازم است نویسنده مسؤول مقاله با درج عبارت "نویسنده مسؤول" در داخل پرانتز مشخص گردد.
- آدرس پست الکترونیک نویسنده مسئول ترجیحا پست الکترونیک دانشگاهی ذکر گردد.
- ذکر کد (Iranian Registry of Clinical Trials) IRCT در مورد مقالات کار آزمایی بالینی الزامی است.
صفحه دوم و سوم (خلاصه و کلمات کليدی فارسی و انگليسی)
- چکیده به زبانهای فارسی و انگلیسی به طور جداگانه نوشته شود.
- چکيده فارسی حداکثر 300 کلمه به صورت ساختارمند شامل زمينه و هدف، روش، ملاحظات اخلاقی، یافتهها، بحث و نتيجهگيری و کلمات کليدی تنظیم گردد.
- خلاصه مقالات نامه به سردبیر میتواند بدون ساختار باشد.
- ملاحظات اخلاقی به طور مختصر توضیح داده شود.
- کلمات کلیدی حداقل 3 و حداکثر 5 واژه و برای مقالات در حوزه علوم پزشکی با استفاده از سرعنوانهای موضوعی پزشکی ( Medical Subject Headings) که به اختصارMeSH Term نامیده می شود، انتخاب گردد.
- چکيده انگليسی حداکثر 300 کلمه باشد و منطبق با چکيده فارسی تنظیم گردد.
چکیده انگلیسی به صورت ساختارمند و شامل موارد زیر باشد:
- Background and Aim
- Methods
- Ethical Considerations
- Findings
- Conclusion
- Keywords
مقدمه
به ذکر موارد زیر توجه شود:
- ارائه اطلاعات پایه و زمينه ای در مورد موضوع
- بیان اهمیت موضوع مطالعه
- تعريف اصطلاحات تخصصی يا اختصارات علمی
- ذکر مطالعات انجام شده در زمینه موضوع جهت تبیین شکاف دانشی موجود در زمینه موضوع
- ذکر منبع برای موارد فوق الذکر
- ضرورت انجام تحقيق
- بیان هدف تحقيق به طور روشن و واضح
روش
بهنحوی بايد نوشته شود که هر خواننده بتواند با آن، تجربه نويسنده مقاله را تکرار کند. این بخش شامل توضیح در مورد موارد زیر میباشد:
- نوع پژوهش و علت انتخاب آن
- زمان (ماه و سال) و مکان اجرای پژوهش و دوره پیگیری
- جامعه پژوهش
- نمونه پژوهش
- معیارهای ورود و خروج نمونه
- منطق انتخاب حجم نمونه
- روش نمونه گیری
- ابراز/ ابزارهای جمع آوری داده ها
- روش تعیین روایی و پایایی ابزار/ ابزارها
- جزييات نحوه انجام مداخلات، مدت زمان اجرا و پیگیری
- نحوه جمع آوری داده ها
- نحوه تجزیه و تحلیل داده ها
- آزمون های اماری
- نرم افزارهای آماری (با ذکر نسخه مورد استفاده)
ملاحظات اخلاقی
- براساس الزام مجلات برای ذکر کد اختصاصی کمیته اخلاق، کلیه مقالات پژوهشی باید دارای کد کمیته اخلاق باشند.
- ذکر کد کمیته اخلاق در کلیه مقالات ضروری است؛ مگر مواردی که دبیرخانه اخلاق وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی آنها را مستثنی کرده باشد (مانند مقالات مروری نظام مند و غیر نظام مند، نامه به سردبیر، مقالات کوتاه). از سال 1397 به بعد کلیه پایان نامه ها و مقالات پژوهشی باید دارای کد کمیته اخلاق باشند. این کدها در سامانه ملی اخلاق در پژوهش های زیست پزشکی موجود است. کد اخلاق باید به صورت صحیح در مقاله درج گردد.
- در صورت داشتن آزمودنی انسانی، ملاحظات اخلاقی باید براساس راهنمای عمومی اخلاق در پژوهشهای علوم پزشکی دارای آزمودنی انسانی در جمهوری اسلامی ایران رعایت شود.
- کلیه مقالات باید بخش ملاحظات اخلاقی را داشته باشند. موسسات و دانشگاههایی که مجوز صدور مصوبه کدهای اخلاق در پژوهش را ندارند، ملزم به ارائه گواهی از همان دانشگاه یا موسسه می باشند.
یافتهها
در نگارش این بخش به نکات زیرتوجه شود:
- یافتههای اصلی، مهم و مرتبط با اهداف و سوالات تحقیق ارائه گردد.
- بخش نتایج باید شامل فقط یافته های مطالعه شما باشد و از ذکر یافته های مطالعات دیگران خودداری گردد.
- یافتهها بدون تعصب نویسنده/ نویسندگان ارائه گردد.
- از تفسیر و تحلیل یافتهها در این بخش خودداری گردد.
- از ذکر همه يافتههای بهدست آمده پرهيز شود.
- گزارش یافتهها به زبان گذشته صورت گیرد.
- دادهها میتوانند در قالب جدول، نمودار و شکل ارائه گردند.
- از جدول، نمودار و شکل با حداقل تعداد ممکن استفاده شود.
- عنوان جدول بالای آن و در نمودار و شکل زير آن قرار گيرد (با ذکر شماره).
- جداول، اشکال و نمودارها به صورت عکس ارسال نشود.
- از تکرار ارايه مطالبی که در متن آورده شدهاند در جداول و بالعکس پرهیز گردد.
- از تکرار مطالب در جداول، نمودارها، اشکال و ... همزمان با هم خودداری شود.
- اعداد به کار رفته در جداول و نمودارها فارسی باشند.
- عکسها، نمودارها و جداول و توضيحات آنها بايستی جداگانه و در دنباله متن اصلی مقاله آورده شود.
- کيفيت تصاوير ارسالی مطلوب باشد و با حجم حداقل dpi 300 در قسمت مربوطه بار گذاری گردد.
- عکسها بايد به فرمت jpeg باشند.
- برای نشان دادن علامت اعشار از ممیز استفاده شود: مثال 45/90
بحث
لازم است در این بخش موارد ذیل در نظر گرفته شود:
- پاراگراف اول می بایست با پاسخ به سوال اصلی پژوهش شروع شده و مهمترین یافته مطالعه بیان گردد.
- يافتههای اصلی مطالعه با نتایج سایر تحقیقات و مطالعات داخلی و خارجی مقایسه، بحث و تفسیر گردد.
- از مطالعات دیگران برای حمایت از تحلیل ها و ادعاهای مطرح شده استفاده گردد.
- در مورد نتایج منتظره و غیر منتظره اظهار نظر گردد و سعی شود در مورد نتایج غیر منتظره تحلیل عمیقتری انجام شود.
- هر گونه روند غیر معمول یا پیش بینی نشده ای که در نتایج به دست آمده است، تحلیل شود.
- از تکرار مطالب و زیاده گویی پرهیز گردد.
- از به کار بردن اصطلاحات غیرعلمی خودداری گردد.
- یک جریان فکری منطقی در نگارش بحث دنبال شود.
- موارد عملی و قابلیت تعمیم پذیری نتایج توضیح داده شود.
- نقاط قوت و محدودیتهای پژوهش ذکر گردد.
- پیشنهاد برای رفع محدودیتها در تحقیقات بعدی ذکر گردد.
- در مجموع آنچه که در نتیجه انجام اين تحقيق به علم اضافه شده است، بهطور خلاصه شرح داده شود.
- فرضیه و یا نتیجه احتمالی ناشی از نتایج که ممکن است در تحقیقات بعدی اثبات یا رد شود، توضیح داده شود.
نتیجه گیری
- با نگارش مناسب نتیجه گیری این فرصت در اختیار نویسندگان قرار میگیرد تا درک کلی خود از موضوع تحقیق را به خواننده نشان دهند.
- حرف آخر را در مورد موضوعاتی که در مقاله مطرح شده است، بیان گردد.
- درست همانطور که مقدمه برای خواننده اولین برداشت را به وجود میآورد، نتیجه گیری فرصتی را برای تأثیرگذاری ماندگار فراهم میکند. برای مثال این کار با برجسته کردن نکات کلیدی در تحلیل یافتهها انجام میشود.
- ایدهها و افکار مطرح شده جمع بندی گردد.
- اهمیت ایده های نویسنده بیان شود. نتیجه گیری فرصتی را برای نویسندگان فراهم می کند تا در مورد اهمیت یافته های خود توضیح دهند.
- کاربرد یافته های مطالعه ذکر شود.
- نتیجه گیری با زبانی ساده و واضح بیان گردد.
- نتایج یا بحث مطالعه در قسمت نتیجه گیری تکرار نشود.
- جمع بندی کلی از جزییات مطرح شده در مطالعه انجام شود.
تعارض منافع
- هرگونه روابط شخصی یا مالی که نویسنده/ نویسندگان، موسسه، داوران و یا سردبیر دارند که ممکن است سبب تاثیر بر روی نتایج مطالعه گردد، باید در این قسمت ذکر شود.
- برای جلوگیری از تعارض منافع در مطالعاتی که از طرف شرکتهای خصوصی حمایت میشوند، مفاد تفاهم نامه ذکر گردد.
- گزارش تعارض منافع موجب رد مقاله نمیشود، ولی ما مایل هستیم از آن آگاه باشیم.
تشکر و قدردانی
- در اين بخش نويسندگان میتوانند از حمایت کنندگان مالی و تامین کنندگان امکانات تحقیق و يا افراد ديگری که در انجام تحقيق کمک یا مشارکت نمودهاند، تشکر و قدردانی نمايند.
- در صورت حمایت و پشتیبانی مالی از پژوهش، لازم است نام مؤسسه و یا سازمان پشتیبانیکننده و شمارهی طرح/ پایان نامه در انتهای متن مقاله ذکر گردد.
- اگر مقاله منتج از پايان نامه دانشجويی است مشخصات و شماره پايان نامه ذکر شود.
سهم نویسندگی
سهم هرکدام از نویسندگان در اجرای تحقیق و نگارش مقاله بر اساس معیارهای نویسندگی بر اساس ICMJE شامل همه موارد زیر می باشد:
- مشارکت قابل توجه در طراحی؛ جمع آوری اطلاعات، تجزیه و تحلیل یا تفسیر دادههای این مطالعه؛
- نوشتن نسخه اولیه مقاله یا اصلاح آن به صورت قابل توجه و تاثیرگذار از نظر علمی؛
- تایید نهایی نسخه مقاله برای انتشار؛
- توافقی که طی آن هر گونه سؤال در مورد یکپارچگی و دقت پروژه قبلا بررسی و حل شده باشد و هر نویسندهای نقش دیگران را در این پروژه بداند.
مکاتبات با دفتر مجله به عهده نویسنده مسئول می باشد و مسئولیت صحت مطالب مقاله به عهده کلیه نویسندگان می باشد. در حال حاضر مجله اخلاق پزشکی یک نویسنده مسئول را قبول میکند.
رهنمودهای اخلاقی و مسئولیتهای نویسنده در خصوص استفاده از هوش مصنوعی در مقاله
با توجه به اهمیت و استفاده از فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی در تحقیقات و تولیدات علمی،نویسندگان باید موارد زیر را در مورد افشا و استفاده اخلاقی از هوش مصنوعی در کار خود در نظر بگیرند:
مقررات مبتنی بر استفاده از هوش مصنوعی در فصلنامه اخلاق پزشکی
- هوش مصنوعی و فناوریهای مبتنی بر آن نباید به عنوان نویسنده اصلی یا نویسندگان همکار در هیچ مقاله ای ذکر شود.
- نویسندگان ملزم می باشند به طور واضح به استفاده از هوش مصنوعی در کار خود اشاره نمایند و نقش آن را در فرایند تحقیق و آمادهسازی مقاله بیان نمایند. به عنوان مثال، اگر هوش مصنوعی برای کمک در نگارش مقاله استفاده شده باشد، باید در بخش "تقدیر و تشکر" ذکر شود و یا اگر از هوش مصنوعی جهت وظایفی مانند جمعآوری داده، تجزیه و تحلیل، یا ترسیم نمودارها به کار گرفته شود ، استفاده از آن را در بخش "روش ها" بیان شود.
- نویسندگان ملزم می باشند که خروجی تولید شده توسط هوش مصنوعی را با دقت بررسی و ویرایش کنند. هوش مصنوعی علی رغم قابلیتهایشان، ممکن است محتوایی تولید کنند که نادرست و یا ناقص باشد. بنابراین نویسندگان مسئولیت نهایی اصلاح و تکمیل مطالب را قبل از ارسال به عهده دارند.
- استفاده از هوش مصنوعی هم در Cover letter و هم در مقاله ارسال شده ذکر گردد.
حقوق مالکیت فکری
تمام محتوای مجله تحت حقوق مالکیت فکری یا معنوی بینالمللی قرار دارد. این مجله برای استفاده غیرتجاری شما است. (در کلیه صفحات مقاله این جمله ذکر میشود).در مورد نگارش مقالات مروری توجه به نکات ذیل ضروری است:
- این مقالات برای ارايه آخرين يافتههای علمی درباره يک موضوع خاص تنظیم شده باشد.
- مشتمل بر بخشهای مقدمه، روش، یافتهها یا استدلالها، بحث و نتیجهگیری باشد.
- نويسنده در زمينه موضوع مقاله صاحب نظر و ترجیحا دارای حداقل 3 مقاله باشد.
- به مقالات نويسنده در مقاله حاضر استناد گردد. (حداقل 3 مورد)
شیوه تنظیم منابع
- ذکر منابع در متن مطابق با شیوه ونکوور (Vancouver style) است.
- شماره منابع باید به ترتیب ورود در متن قيد شود و از عدد يک شروع و به ترتيب اضافه گردد.
- در فهرست منابع، تمامی منابع باید به انگلیسی نوشته شوند.
- برای برگرداندن مقالات به زبان انگلیسی حتما باید بر اساس چکیده انگلیسی مقالات چاپ شده اقدام نمود.
- حتی الامکان از منابع جدید و مربوط به 5 سال اخیر استفاده گردد.
- منابع حتما با استفاده از نرم افزارهای مدیریت منابع مانند Mendely , EndNote و ... نوشته شود.
- در مجلات حوزه علوم پزشکی، نام مجله به صورت مخفف(Abbreviation) ذکر گردد. جهت دسترسی به نام مخفف مجلات از PubMed Journals Database کمک بگیرید. (http://www.ncbi.nlm.nih.gov/sites/entrez?db=journals)
نحوه تنظيم منابع در مثالهای زير آورده شده است:
منابع مقاله
Surname AA, Surname BB, Surname CC, Surname DD, Surname EE, Surname FF. Title of article. Abbreviated title of journal. Year; volume(issue):pages xx-x.
در صورتی که تعداد نویسندگان مقاله 6 نفر یا کمتر باشد، نام خانوادگی و حرف اول نام کوچک تمامی نویسندگان ذکر میگردد:
- Mohammadi S, Roshanzadeh M. Moral distress in students: A cross-sectional study in educational environment. J of Med Ethics. 2015; 9(31):29-47.
در صورتی که تعداد نویسندگان مقاله بیش از 6 نفر باشد، به شرح زیر عمل میشود:
Surname AA, Surname BB, Surname CC, Surname DD, Surname EE, Surname FF, et al. Title of article. Abbreviated title of journal. Year; volume(issue):pages xx-x
- Walsh JP, Ward LC, Burke V, Bhagat CI, Shiels L, Henley D, et al. Small changes in thyroxine dosage do not produce measurable changes in hypothyroid symptoms, well-being, or quality of life: results of a double-blind, randomized clinical trial. J Clin Endocrinol Metab. 2006; 91(7):2624-30.
منابع انگليسي به صورت كتاب
در صورتی که تعداد نویسندگان کتاب 6 نفر یا کمتر باشد، نام خانوادگی و حرف اول نام کوچک تمامی نویسندگان ذکر میگردد:
Surname AA, Surname BB, Surname CC. Title of book. Edition. Place of publication: Publisher; Year of publication.
- Lorig K. Patient education: A practical approach. 3rd ed. Thousand Oaks, Calif: Sage Publications; 2000.
در صورتی که تعداد نویسندگان کتاب بیش از 6 نفر باشد، به شرح زیر عمل میشود:
Surname AA, Surname BB, Surname CC, Surname DD, Surname EE, Surname FF, et al. Title of book. Edition. Place of publication: Publisher; Year of publication.
- Doornbos MM, Groenhout ER, Hotz GK, Brandsen C, Cusveller B, Flikkema M, et al. Transforming care: a Christian vision of nursing practice. Grand Rapids, Michigan: William B. Eerdmans Publishing Company; 2005.
کتاب الکترونیک
Surname AA, Surname BB, Surname CC. Title [Internet]. Edition. Place of publication: Publisher; Year of publication. [Cited date]. Available from: URL
- Fromm HJ, Hargrove M. Essentials of Biochemistry [Internet]. Berlin, Heidelberg: Springer Berlin Heidelberg; 2012. [cited 2014 Jan 17] Available from: http://link.springer.com/book/10.1007%2F978-3-642-19624-9
کتاب ترجمه شده
Author’s surname AA, Surname BB, Surname CC. Title. Edition. Translator’s surname AA, translator. Place of publication: Publisher; Year of publication.
- Foucault M. Madness: The invention of an idea. Sheridan A, translator. New York: Harper Perennial Modern Thought; 2011.
مقاله چاپ شده در روزنامه
Surname AA, Surname BB, Surname CC. Title of article. Title of newspaper. Date; Ev section:beginning page.
- Konnikova M. The joy of psyching myself out. International New York Times. 2016 Jan 11:8
مقاله چاپ شده در روزنامه به صورت الکترونیکی
Surname AA, Surname BB, Surname CC. Title of article. Title of newspaper [Internet]. Date [cited date]; Available from: URL
- Medina J. California set to mandate childhood vaccines amid intense fight. New York Times [Internet]. 2015 Jun 25 [cited 2015 Sep 11]. Available from http://www.nytimes.com/2015/06/26/us/california-vaccines-religious-and-personal-exemptions.html
مطالب برگرفته از وب سایت
Organization/Surname AA. Title [Internet]. Place of publication: Publisher; Year [updated date; cited date]. Available from: URL
پایان نامه
Surname AA. Title [degree project/master's thesis on the Internet]. Place: University; Year [cited date]. Available from: URL
- Duque-Arrubla M. Exploring the use of health communication in health policy implementation: response to the Ebola outbreak in Sierra Leone [master's thesis on the Internet]. Stockholm: Karolinska Institutet; 2015 [cited 2017 Jan 17]. Available from: http://hdl.handle.net/10616/44903
کنفرانس
Author of contribution’s Surname AA, Surname BB, Surname CC. Title of contribution. In: Editor(s) Surname AA, editor(s). Title of proceedings. Title of conference. Date of conference; Place of conference. Place of publication: Publisher; Year of publication. p. xx-x.
- Haglund L, Hanson UC. Making yourself indispensable: Experiences from 25 years of networking. In: Bakker S, editor. Health Information Management: What Strategies? Proceedings of the 5th European Conference of Medical and Health Libraries. September 18-21, 1996; Coimbra, Portugal. Dordrecht: Kluwer Academic Publishers; 1997. p. 45-8.