بهعنوان مرحلهای از روند ارسال مقاله ، لازم است که نویسندگان از مهیا بودن اقلام مختلف برای ارسال مقاله اطمینان حاصل کنند. برای این کار لازم است که اقلام موجود در چکلیست زیر را بررسی نموده و در صورت مهیا بودن جلوی آن تیک بزنند.
هدف و دامنه
دربارهی مجله: مجله اخلاق پزشکی یک مجله با دسترسی آزاد است و به صورت پیوسته منتشر میشود و دارای رتبه علمی پژوهشی از کمسیون نشریات علوم پزشکی کشور (https://irisweb.ir/) میباشد.
مجله اخلاق پزشکی دارای رتبه علمی پژوهشی از کمیسیون نشریات علوم پزشکی کشور و صاحب امتیاز و ناشر آن دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی میباشد. این مجله ، به زبان فارسی به همراه چکیده انگلیسی به صورت الکترونیک ، پیوسته و با دسترسی آزاد ( Open access) منتشر میگردد.
اخلاق پزشکی موضوعی بین رشته ای است که دامنه آن از فلسفه اخلاق پزشکی گرفته تا مصادیق آن در رشتههای مختلف پزشکی و پیراپزشکی و سایر رشتهها متفاوت است. این مجله نیز همه حوزههای اخلاق پزشکی را در برمیگیرد و مقالات داوری شده در ارتباط با جنبه های مختلف اخلاق زیست پزشکی شامل تحقیقات زیست پزشکی، عملکرد بالینی، سیستم خدمات سلامت، مدیریت و سیاستگذاری سلامت، فنآوریهای زیست پزشکی و همچنین آموزش پزشکی و موضوعات فلسفی اخلاق پزشکی را به چاپ می رساند.
نمایه نامه ها : ISC - SID - Google Scholar - Noormags – Magiran
شاپا چاپی: 2008-4374
شاپا الکترونیک: 2423-7604
فرآیند ارسال مقاله
ارسال مقاله در مجله اخلاق و حقوق به صورت آنلاین (برخط) بوده و از طریق لینک زیر وارد شوید:
تعهد نویسندگان
جهت چاپ مقاله در مجله اخلاق پزشکی تکمیل فرم مرتبط با مسئولیت های نویسندگی الزامی است و تضمین نمایید که مقاله شما یک مقاله اصیل میباشد و قبلا منتشر نشده است و در این قالب به شکل چاپی یا الکترونیکی با زبان فارسی یا سایر زبانها در جای دیگری منتشر نشده است. فرم تعیین مسئولیت های نویسندگی مجله اخلاق و حقوق پزشکی (در بخش فرمهای وبسایت موجود است) باید توسط همه نویسندگان امضا و تاریخ آن درج گردد و همراه با مقاله ارسال گردد.
هزینه انتشار
انتشار در مجله اخلاق پزشکی برای نویسندگان رایگان است.
ارزیابی اولیه نسخه قبل از انتشار (Manuscript)
کلیه مقالات رسیده به مجله اخلاق پزشکی ابتدا توسط سردبیر و سپس (حداقل دو نفر از اعضا هیات تحریریه) به تشخیص نامبرده مورد بررسی قرار میگیرند. در صورتی که مقاله دارای استانداردهای پایه نباشد به عنوان مثال از نظر علمی و یا اخلاق در پژوهش نقص داشته و یا خارج از هدف و حیطه موضوع مجله باشد، مورد پذیرش قرار نمیگیرد. مقالاتی که دارای شرایط اولیه باشند برای دو یا چند داور مستقل که در زمینه موضوع تخصص دارند، ارسال میگردد. اگر مقاله دارای محاسبات آماری باشد برای یک نفر متخصص در زمینه آمار فرستاده میشود. داوران نسخه قبل از انتشار (Manuscript) را از نظر اصالت، اعتبار و اهمیت ارزیابی کرده تا به سردبیر جهت تصمیم گیری نهایی کمک نمایند. کلیه نسخه های قبل از انتشار، اسناد محرمانه تلقی میشوند.
نویسندگانی که مقاله آنها در این مرحله پذیرفته نمیشود به فاصله دو هفته از دریافت مقاله به آنها اطلاع داده خواهد شد.
فرایند داوری
مجله اخلاق پزشکی از داوری پنهان دو طرفه (Double-blind Peer Review) استفاده مینماید که در آن داوران در طول داوری و بعد از آن برای نویسنده ناشناس میمانند و همچنین هویت نویسنده (نویسندگان) در فرآیند داوری برای نویسنده ناشناخته است. در فرآیند داوری سعی میگردد اقدامات منطقی برای ناشناخته ماندن هویت نویسندگان اعمال گردد. نویسندگان باید دقت نمایند در متن مقاله از ذکر مطلبی که نشان دهنده هویت ایشان میباشد خودداری نمایند. به عنوان مثال نام و وابستگی سازمانی خود را در متن مقاله و یا فایلهای ضمیمه ذکر ننمایند. در صورت ضرورت می توانند تشکر و قدردانی، سهم نویسندگان و ترتیب نام نویسندگان را در نامه همراه مقاله (Cover Letter) نوشته و از ذکر آن در متن مقاله خودداری نمایند. این اطلاعات بعد از داوری به محل مورد نظر منتقل خواهد شد.
نحوه انتخاب داوران
انتخاب داور برای اطمینان از کیفیت علمی مقالات منتشر شده از اهمیت زیادی برخوردار است و بر اساس عواملی از جمله تخصص در زمینه موضوع مقاله، شهرت، تضاد منافع و عملکرد قبلی انجام میشود. همچنین سرعت، دقت، استدلال صحیح داور بسیار اهمیت دارد. کلیه نویسندگان مجاز می باشند در زمان ارسال مقاله دو نفر داور به دبیرخانه فصل نامه معرفی نمایند، دبیرخانه در صورت نیاز از داوران پیشنهادی استفاده می کند، لازم است داوران پیشنهادی نباید با نویسندگان مقاله تعارض منافع داشته باشند. بانک اطلاعات داوران به طور دائم به روز رسانی میگردد.
گزارش داوری
از داوران خواسته میشود كه نسخه قبل از انتشار را از نظر موارد زیر ارزیابی نمایند:
مدت زمان مراحل بررسی
زمان لازم برای فرآیند داوری بستگی به پاسخ داوران دارد. زمان معمول برای اولین دوره از روند داوری تقریبا شش هفته و حداکثر دو ماه است. اگر گزارش داوران با هم مغایرت داشته باشد یا بدون دلیل به تاخیر افتد، ممکن است از نظرات داوران دیگری استفاده گردد؛ بدیهی است مدت زمان مذکور طولانی تر خواهد شد.
نظر داوران همراه با توصیه های ارائه شده (در صورت وجود) توسط مدیر اجرایی مجله به نویسنده مسؤول ارسال خواهد شد.
نویسنده مسؤول موظف است در بازه زمانی تعیین شده که معمولا 14 روز میباشد، اصلاحاتی را که به کمک نویسندگان دیگر انجام داده است را رنگی(هایلایت) نموده و همراه با نامه جداگانه در پاسخ به نظرات داوران ارسال نماید. سپس نسخه اصلاح شده برای داوران مقاله جهت تطبیق ارسال خواهد شد. در صورت تایید، مقاله جهت مطابقت چکیده انگلیسی و فارسی به مؤسسه ویراستاری، جهت کنترل داده های آماری (در صورت وجود) به دبیر علمی آماری و برای کنترل ویراستاری علمی به دبیر علمی مجله ارسال خواهد شد.
تصمیم گیری نهایی در خصوص پذیرش و یا رد مقاله بر عهده سردبیر مجله است و توصیه داوران می تواند به سردبیر در این تصمیم گیری کمک نماید. در صورت پذیرش، مقاله جهت صفحه آرایی ارسال خواهد شد. به منظور رفع اشکالات احتمالی یک نسخه نهایی قبل از چاپ (Galley Proof) برای نویسنده مسؤول ارسال خواهد شد و در بازه زمانی 48 ساعته باید اشکالات به دبیرخانه مجله اعلام شود.
هر گونه تاخیر در هر مرحله از این فرآیند سبب خارج شدن مقاله از دستور داوری، انتشار و نمایه سازی میگردد. بعد از انتشار مقاله هیچ گونه تغییری در مقاله انجام نخواهد شد و مسئولیت هر گونه اشتباهی بخصوص در مورد وابستگی سازمانی بر عهده نویسنده/ نویسندگان است.
ملاحظات اخلاقی
این مجله سعی بر عضویت در کمیته اخلاقی انتشار (COPE) را دارد. نمودارها و رهنمودهای COPE در مواجهه با هر گونه رفتار اخلاقی بررسی میشوند. این مجله همچنین دستورالعملهای مذکور در توصیههای برای انجام، گزارش، ویرایش و انتشار اعمال دانشی در مجلات پزشکی کمیته بینالمللی ویراستاران مجلات پزشکی (ICMJE) را دنبال میکند. نویسندگان محترم لازم است به بخش اصول اخلاق نشر برای اطلاعات بیشتر مراجعه نمایند.
بیانیه حقوق انسان ها و حیوانات
تحقیقاتی که شامل نمونهها یا اطلاعات انسانی میباشند، لازم است که اصول اخلاقی و مجموعه کدهای ملی اخلاق در پژوهشهای زیست پزشکی و اصول اخلاقی مندرج در اعلامیه هلسینکی را رعایت نموده باشد و توسط کمیته سازمانی اخلاق در پژوهشهای زیست پزشکی سازمان مربوطه تایید شده باشند و در صورت درخواست سردبیر، مستندات مربوطه ارائه گردد. موسسات و دانشگاههایی که مجوز صدور مصوبه کدهای اخلاق در پژوهش را ندارند، ملزم به ارائه گواهی از همان دانشگاه یا موسسه می باشند.
مقالات منتج شده از تحقیقات تجربی بر روی حیوانات باید از دستورالعملهای مؤسسهای، ملی یا بینالمللی تبعیت کند.
همچنین محقق در مطالعات مربوط به حیوانات، ملزم به گذراندن کارگاه کار با حیوانات می باشد و در صورت درخواست سردبیر باید گواهی آن ارائه شود.
رضایت آگاهانه
تمامی بیماران و شرکتکنندگان در یک پروژه تحقیقی باید به طور کامل از اهداف تحقیق و هرگونه اثرات جانبی احتمالی داروها و مداخلات آگاه شوند و رضایت آگاهانه شرکت در مطالعه بهصورت کتبی از شرکتکنندگان یا قیم قانونی آنها برای هرگونه تحقیقی الزامی است.
انواع مقالات مورد پذیرش در مجله
گزارش نتایج یک تحقیق که برای پاسخ به سوال پژوهش و یا آزمون فرضیه انجام شده است.
تعداد لغت 4000 لغت، بدون چکیده، جداول و منابع
ارائه آخرين يافته ها درباره مرور مطالعات قبلا منتشر شده در مورد يک موضوع خاص که میتواند به صورت مقالات مروری نظام مند (Systematic Review) متاانالیز و مقالات مروری روایتی(Narrative Review) ارائه شوند.
تعداد حداکثر 6000 کلمه، بدون چکیده، جداول و منابع
ارائه نتایج مطالعه دقیق درباره موضوع خاص مانند شخص، گروه، مکان، رویداد، سازمان یا پدیده جهت توصیف، مقایسه، ارزیابی و درک جنبه های مختلف مواردی که به ندرت مشاهده میشوند.
تعداد حداکثر 2500 کلمه ، بدون چکیده، جداول و منابع
گزارش مختصر مطالعات كوچك و غالباً مقدماتی، توصیف مشاهدات غیر منتظره كه میتواند در یك گزارشكوتاه با چند تصویر توصیف شود. حداکثر 1500 کلمه، بدون چکیده، جداول و منابع. تعداد رفرنس ها از حداقل میزان مورد نیاز استفاده شود.
شامل موضوعاتی از جمله نقدی بر مقالات چاپ شده در مجله، شرح و بسط یک ایده و یا روشن نمودن ابعاد یک موضوع پیچیده میباشد
شایان ذکر است که مقالات پژوهشی در اولویت بالاتری برای هیات تحریریه قرار دارد.
راهنمای نگارش و آماده سازی مقاله
نحوه تنظیم مقالات
صفحه اول (Title Page)
صفحه دوم و سوم (خلاصه و کلمات کليدی فارسی و انگليسی)
چکیده انگلیسی به صورت ساختارمند و شامل موارد زیر باشد:
مقدمه
به ذکر موارد زیر توجه شود:
روش
بهنحوی بايد نوشته شود که هر خواننده بتواند با آن، تجربه نويسنده مقاله را تکرار کند. این بخش شامل توضیح در مورد موارد زیر میباشد:
ملاحظات اخلاقی
یافتهها
در نگارش این بخش به نکات زیرتوجه شود:
بحث
لازم است در این بخش موارد ذیل در نظر گرفته شود:
نتیجه گیری
تعارض منافع
تشکر و قدردانی
سهم نویسندگی
سهم هرکدام از نویسندگان در اجرای تحقیق و نگارش مقاله بر اساس معیارهای نویسندگی بر اساس ICMJE شامل همه موارد زیر می باشد:
مکاتبات با دفتر مجله به عهده نویسنده مسئول می باشد و مسئولیت صحت مطالب مقاله به عهده کلیه نویسندگان می باشد. در حال حاضر مجله اخلاق پزشکی یک نویسنده مسئول را قبول میکند.
رهنمودهای اخلاقی و مسئولیتهای نویسنده در خصوص استفاده از هوش مصنوعی در مقاله
با توجه به اهمیت و استفاده از فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی در تحقیقات و تولیدات علمی،نویسندگان باید موارد زیر را در مورد افشا و استفاده اخلاقی از هوش مصنوعی در کار خود در نظر بگیرند:
مقررات مبتنی بر استفاده از هوش مصنوعی در فصلنامه اخلاق پزشکی
حقوق مالکیت فکری
تمام محتوای مجله تحت حقوق مالکیت فکری یا معنوی بینالمللی قرار دارد. این مجله برای استفاده غیرتجاری شما است. (در کلیه صفحات مقاله این جمله ذکر میشود).در مورد نگارش مقالات مروری توجه به نکات ذیل ضروری است:
شیوه تنظیم منابع
نحوه تنظيم منابع در مثالهای زير آورده شده است:
منابع مقاله
Surname AA, Surname BB, Surname CC, Surname DD, Surname EE, Surname FF. Title of article. Abbreviated title of journal. Year; volume(issue):pages xx-x.
در صورتی که تعداد نویسندگان مقاله 6 نفر یا کمتر باشد، نام خانوادگی و حرف اول نام کوچک تمامی نویسندگان ذکر میگردد:
در صورتی که تعداد نویسندگان مقاله بیش از 6 نفر باشد، به شرح زیر عمل میشود:
Surname AA, Surname BB, Surname CC, Surname DD, Surname EE, Surname FF, et al. Title of article. Abbreviated title of journal. Year; volume(issue):pages xx-x
منابع انگليسي به صورت كتاب
در صورتی که تعداد نویسندگان کتاب 6 نفر یا کمتر باشد، نام خانوادگی و حرف اول نام کوچک تمامی نویسندگان ذکر میگردد:
Surname AA, Surname BB, Surname CC. Title of book. Edition. Place of publication: Publisher; Year of publication.
در صورتی که تعداد نویسندگان کتاب بیش از 6 نفر باشد، به شرح زیر عمل میشود:
Surname AA, Surname BB, Surname CC, Surname DD, Surname EE, Surname FF, et al. Title of book. Edition. Place of publication: Publisher; Year of publication.
کتاب الکترونیک
Surname AA, Surname BB, Surname CC. Title [Internet]. Edition. Place of publication: Publisher; Year of publication. [Cited date]. Available from: URL
کتاب ترجمه شده
Author’s surname AA, Surname BB, Surname CC. Title. Edition. Translator’s surname AA, translator. Place of publication: Publisher; Year of publication.
مقاله چاپ شده در روزنامه
Surname AA, Surname BB, Surname CC. Title of article. Title of newspaper. Date; Ev section:beginning page.
مقاله چاپ شده در روزنامه به صورت الکترونیکی
Surname AA, Surname BB, Surname CC. Title of article. Title of newspaper [Internet]. Date [cited date]; Available from: URL
مطالب برگرفته از وب سایت
Organization/Surname AA. Title [Internet]. Place of publication: Publisher; Year [updated date; cited date]. Available from: URL
پایان نامه
Surname AA. Title [degree project/master's thesis on the Internet]. Place: University; Year [cited date]. Available from: URL
کنفرانس
Author of contribution’s Surname AA, Surname BB, Surname CC. Title of contribution. In: Editor(s) Surname AA, editor(s). Title of proceedings. Title of conference. Date of conference; Place of conference. Place of publication: Publisher; Year of publication. p. xx-x.
مرکز تحقیقات اخلاق و حقوق پزشکی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی مالکیت حق چاپ تمام موارد منتشر شده را دارد. با این وجود بر اساس قوانین انتشارات با دسترسی آزاد، تمام مطالعات چاپ شده در این مجله به صورت آزاد در وب سایت مجله برای عموم بدون پرداخت هزینه قابل دسترس می باشد.