تعریف مفهومی و عملیاتیسازی سلامت معنوی: یک مطالعه روششناختی
مجله اخلاق پزشکی - علمی پژوهشی,
دوره 6 شماره 20 (1391),
14 May 2014,
صفحه 11-44
https://doi.org/10.22037/mej.v6i20.3629
مقدمه: از زمان ورود مفهوم سلامت معنوی توسط موبِرگ (1971م.) تاکنون تعاریف متعددی در مورد این مفهوم ارائه شده است و در روش سنجش آن نه در تحقیقات تجربی و نه در تعابیر متداول اتفاق نظری وجود نداشته است. هدف اصلی این مقاله ارائه یک تعریف جامع از سلامت معنوی و تعریف عملیاتی مؤلفهها و شاخصها و تحلیل مقیاسهای سنجش سلامت معنوی براساس فرهنگ بومی ایران است.
روش: این مطالعه بر مبنای یک رویکرد روششناختی است. دادهها با روش اسنادی گردآوری شده است. برای تحلیل مفهومی دادهها از روش واکر و آوانت (2005م.) استفاده شده است. پس از گردآوری دادهها، فضای مفهوم واژهای سلامت معنوی ترسیم شده و موقعیت کالبدی مؤلفهها و شاخصهای آن تعیین گردیده است.
یافتهها: معنویت حالتی از بودن است لیکن سلامت معنوی حالتی از داشتن است. سلامت معنوی به برخورداری از حس پذیرش، احساسات مثبت، اخلاق و حس ارتباط متقابل مثبت با یک قدرت حاکم و برتر قدسی، دیگران و خود اطلاق میشود که طی یک فرآیند پویا و هماهنگ شناختی، عاطفی، کنشی و پیامدی شخصی حاصل میآید. شناخت معنوی، عواطف معنوی، کنش معنوی و ثمرات معنوی مؤلفههای اصلی سلامت معنویاند.
نتیجهگیری: سلامت معنوی آدمیان را بایستی برمبنای فرایندی از کنش متقابل انسان در جهان هستی و یک قدرت برتر و حاکم قدسی تعریف کرد. در سنجش سلامت معنوی افراد دیدگاه ما نسبت به سلامت معنوی نباید تحت بررسی واقع شود بلکه در این سنجش باید شناختها، کنشها، عواطف و ثمرات شخصی افراد مورد بررسی قرار گیرد.