دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
  • ثبت‌نام
  • ورود
  • فارسی
    • English
    • العربية
مجله پژوهش در دین و سلامت
  • صفحه اصلی
  • دربارۀ
    • تیم سردبیری
    • بانک‌ها و نمایه‌نامه‌ها
    • دربارۀ مجله
    • بیانیۀ حریم خصوصی
    • ارسال مقاله
  • شماره
    • شمارۀ جاری
    • بایگانی‌ها
    • شماره‌های آتی
  • راهنمای نویسندگان
    • نکات نگارشی
    • موارد لازم جهت ارسال مقاله
  • اطلاعیه‌ها
  • سیاست مجله
    • سیاست دسترسی آزاد
    • نحوۀ واکنش به اعتراض نویسندگان مقاله
    • ملاحظات اخلاقی
    • فوکوس و حیطۀ مجله
    • بیانیۀ حق نشر
    • تعداد انتشار
    • هیئت تحریریۀ اخلاق مجله
    • سیاست مالی
    • روش‌های ارسال مقاله به دفتر نشریه
    • روند داوری
  • اظهارنامه
جستجوی پیشرفته
  1. صفحه اصلی
  2. بایگانی‌ها
  3. دوره 6 شماره 1 (1399): بهار
  4. مقاله مروری

شاپا: 2383-4331

بهار
دوره 6 شماره 1 (1399)

ایمنی و بهداشت مواد غذایی از منظر اسلام

  • حامد بیگلری
  • عبداله درگاهی
  • یاسر وزیری
  • ریحانه ایوان‌بقا
  • مهسا حامی
  • محسن پورصادقیان

پژوهش در دین و سلامت , دوره 6 شماره 1 (1399), , صفحه 131-143
https://doi.org/10.22037/jrrh.v6i1.19142 چاپ شده 22 March 2020

  • مقاله
  • دانلود
  • ارجاع
  • مراجع
  • آمار
  • اشتراک

چکیده

سابقه و هدف: ارتباط ‌غذا‌ با‌ سلامت ‌روح‌ و ‌جسم ‌از‌ مسائلی ‌است‌ که ‌در ‌جهان‌بینی ‌توحیدي ‌و ‌مکتب‌ اسلام ‌به‌ آن ‌اشاره ‌شده ‌است. ‌آيۀ ‌«وَنُنَزِّلُ مِنَ الْقُرْآَنِ مَا هُوَ شِفَاءٌ وَرَحْمَةٌ لِلْمُؤْمِنِينَ»‌ مؤید اثر‌گذار‌‌ی آموزه‌‌های ‌دینی در ‌مفهوم‌ ایمنی ‌غذایی ‌است. هدف ‌اين‌ مطالعه بررسي رهنمودهاي‌ قرآني ‌در‌ زمینۀ ‌ایمنی‌ و‌ بهداشت مواد‌ غذایی ‌از ‌منظر ‌اسلام ‌بود.


روش کار: ‌این ‌مطالعۀ‌ مروری‌ با‌ هدف ‌تحقيق ‌در‌ نظام ‌‌سلامت ‌از ‌طریق‌ بررسی‌های کتابخانه‌‌ای ‌منابع معتبر‌ و‌ آموزه‌‌های ‌دینی، ‌بر‌گزيده‌‌اي ‌از‌ آيات ‌قرآني‌، احاديث‌ معتبر ‌معصومان‌ (ع)‌، ‌تفاسير ‌قرآني ‌مهم و کتاب‌هايي ‌در‌ شرح ‌احاديث ‌و روایات ‌مرتبط ‌با‌ بهداشت‌ و ‌ایمنی ‌مواد ‌غذایی ‌در‌ پايگاه‌هاي ‌اطلاعاتي ‌ملي‌ و ‌بين‌‌المللي؛ ‌با‌ اتکا‌ بر ‌ابزار ‌گردآوری، مطالعه، ‌تفحص‌ و ‌تعمق و ‌‌با‌ الهام‌‌گيري‌ از‌ آموخته‌هاي ‌حکيمان تمدن ‌اسلامي ‌به‌ رهنمودهاي ‌ایمنی‌ و‌ بهداشت ‌مواد‌ غذایی‌ انجام ‌شد.‌ پس ‌از دسته‌‌بندی، ‌تجزیه‌ و ‌تحلیل و‌ یکپارچه‌سازی ‌نتایج‌ گزارش ‌شد. مؤلفان مقاله هیچ‌گونه تضاد منافعی گزارش نکرده‌اند.


یافته‌ها: حدود ‌250 ‌آیۀ‌ قرآنی ‌و ‌ده‌ها ‌روایت ‌از ‌معصومان ‌(ع) ‌بـر ‌اهمیت ‌غـذا‌ و ‌تغذیه‌ دلالت ‌می‌کند. در قرآن‌ کریم‌ ‌۴۸‌ بار ‌واژۀ‌ طعام، ‌۱۰۷ ‌بار ‌واژۀ‌ اکل ‌و ‌۳۹‌ بار‌ ‌واژۀ شراب آورده ‌شده‌ که‌ در‌ آیات‌ مرتبط ‌با طعام، ‌شش بار ‌به حلال ‌بودن‌ غذاها‌ ‌اشاره؛ و‌ در ‌تفاسیر ‌مختلف ‌به اهمیت ‌تغذیۀ جسم ‌در ‌روح‌ ‌تأکید ‌شده است. نگرش ‌به‌ غذا ‌به‌‌عنوان‌ آیه‌ای‌ در شناخت‌ خدا، ‌باورمندی ‌به ‌رازقیت ‌الهی،‌ برخورداری ‌از نیت ‌الهی در ‌مصرف،‌ ادای‌ حقوق نیازمندان ‌به ‌هنگام مصرف،‌ پاکیزگی ‌غذا، تنوع غذایی،‌ التزام ‌به‌ غذای‌ حلال و پرهیز‌ از ‌غذای ‌حرام ‌مهم‌ترین راهبردهای‌ نگرشی‌ و‌ رفتاری ‌ایمنی‌‌ غذایی‌ با‌ نگاه ‌اسلامی ‌است. ‌به‌علاوه، از ‌مهم‌ترین ‌نتایج‌ التزام راهبردهای ایمنی ‌غذایی،‌ کرامت‌ انسان‌ شمرده ‌شده ‌است.


نتیجه‌گیری: از‌ آنجا‌ که‌ در‌ آموزه‌‌های ‌وحیانی، ‌تغذیۀ ‌سالم شامل جنبه‌‌های‌ جسمی،‌ روانی، ‌معنوی‌ و‌ اجتماعی است؛ ضروری ‌است‌ ‌سیاست‌‌گذاران ‌عرصۀ‌ سلامت‌ به ‌رویکرد ‌تغذیه‌‌ای اسلام ‌‌توجه کنند ‌تا سلامت ‌همه‌جانبۀ واقعی ‌یا ‌جامع‌‌نگر‌ در‌ جامعه‌ حاصل ‌گردد.


استناد مقاله به این صورت است:


Biglari H, Dargahi A, Vaziri Y, Ivanbagh R, Hami M, Poursadeqiyan M. Food Safety and Health from the Perspective of Islam. Journal of Pizhūhish dar dīn va salāmat. 2020;6(1):131-143. https://doi.org/10.22037/jrrh.v6i1.19142

کلمات کلیدی:
  • ایمنی مواد غذایی؛ بهداشت مواد غذایی؛ تغذیه در اسلام؛ تغذیه در قرآن
  • PDF

ارجاع به مقاله

1.
بیگلریح, درگاهیع, وزیریی, ایوان‌بقار, حامیم, پورصادقیانم. ایمنی و بهداشت مواد غذایی از منظر اسلام. JRRH [اینترنت]. 22 مارس 2020 [ارجاع شده 14 آگوست 2022];6(1):131-43. قابل دسترس در: https://journals.sbmu.ac.ir/jrrh/article/view/19142
  • ##plugins.generic.citationStyleLanguage.style.acm-sig-proceedings##
  • ##plugins.generic.citationStyleLanguage.style.acs-nano##
  • ##plugins.generic.citationStyleLanguage.style.apa##
  • ##plugins.generic.citationStyleLanguage.style.associacao-brasileira-de-normas-tecnicas##
  • ##plugins.generic.citationStyleLanguage.style.chicago-author-date##
  • ##plugins.generic.citationStyleLanguage.style.harvard-cite-them-right##
  • ##plugins.generic.citationStyleLanguage.style.ieee##
  • ##plugins.generic.citationStyleLanguage.style.modern-language-association##
  • ##plugins.generic.citationStyleLanguage.style.turabian-fullnote-bibliography##
  • ##plugins.generic.citationStyleLanguage.style.vancouver##
  • ##plugins.generic.citationStyleLanguage.download.ris##
  • ##plugins.generic.citationStyleLanguage.download.bibtex##

مراجع

Biglari H, Hami M, Yari A, Poursadeghiyan M, Farrokhi M. Awareness of medical students of Gonabad University about nutrition and food preservation in disasters. Health in Emergencies and Disasters. 2017;2(3):133-8.

Miri A, Hami M, Dargahi A, Poursadeghiyan M, Farrokhi M, Ivanbagha R, et al. Study on the awareness of the students of Azad University of Medical Sciences about nutrition and food storing stuff during crisis. Health in Emergencies and Disasters. 2018;3(2):91-6.

Miri A, Poursadeghiyan M, Baneshi MM, Biglari H, Yari AR, Khammar A. Study on attitudes of students of Islamic Azad University Tehran Medical Branch toward food safety, 2016. Electronic physician. 2017;9(5):4289.

Yousefi M, Shirafkan H. The importance and status of Ta’am (food) from the perspective of Holy Quran. 2014.

Satin M. Food alert!: the ultimate sourcebook for food safety: Infobase Publishing; 2008.

Fathi H, Rostamnejad M, Ebrahimzadeh MA, Yazdani Charati J, Ebrahimi MJ. A survey of students' level of knowledge and performance regarding the use of foodstuffs and herbs recommended by Quran at Mazandaran university of medical sciences. J Relig Health. 2015;3(1):90-6. (Full Text in Persian)

The Holy Quran. Al-Abasa.Verse 24. Translated Ayatollah Al-ozma Naser Makarem Shirazi. Qom: Imam Ali Ebne Abi Taleb (Ýa). 2010.

The Holy Quran. Al-A'raf.Verse 31.Translated Ayatollah Al-ozma Naser Makarem Shirazi. Qom: Imam Ali Ebne Abi Taleb (Ýa). 2010.

The Holy Quran. Al-Baqara.Verse 168.Translated Ayatollah Al-ozma Naser Makarem Shirazi. Qom: Imam Ali Ebne Abi Taleb (Ýa). 2010.

The Holy Quran. Al-Baghara.Verse 172.Translated Ayatollah Al-ozma Naser Makarem Shirazi. Qom:Imam Ali Ebne Abi Taleb (Ýa). 2010.

The Holy Quran. Al-Kahf.Verse 19.Translated Ayatollah Al-ozma Naser Makarem Shirazi. Qom: Imam Ali Ebne Abi Taleb (Ýa). 2010.

Ameli H. Vasael Al-Shi'aa. Qom: Al-Albeit le-Ehya Altorath. 1997;17:27. (Full Text in Arabic)

Ameli H. Vasael Al-Shi'aa. Qom: Al-Albeit le-Ehya Altorath. 1997;17:26. (Full Text in Arabic)

Ebn Bastām H. Teb Al-Aemme. Qom: Manshoorāteh Rafiee Razi; 2013. p. 138.

Ibn Babawayh M. Al-Khisal Sheikh Saduq. Tehran: Ketabchi Publication; 2002. p. 617.

Qommi A. Safinat Al Bahar. Mashhad: Islamic Research Foundation of Astan Quds Razavi Publication; 1998. p. 60-6. (Full Text in Persian)

Al Kulayni MIY. Kitab Al-Kafi. Tehran: Dar Al-kitab Al-islamiyah; 2007;5:511. (Full Text in Arabic)

Marzband R, Moallemi M, Darabinia M. Spiritual dimensions of food safety based on Islamic sources. 2015;2(1):51-5. (Full Text in Persian)

Tabatabaei MH. Almizan fi Tafsir Quran. Qom: Entesharat Eslami Institute. 1984;18:350. (Full Text in Persian)

The Holy Quran. Shuara:verse16.Translated Ayatollah Al-ozma Naser Makarem Shirazi. Qom: Imam Ali Ebne Abi Taleb (Ýa). 2010.

Majlesi MB. Bihar Al-Anvar. Beirut: Dar al-Zava. 1982;9,45,66,74.

Ibn Manzur. Lisan al-’Arab. Yusuf Khayyath, Juz III, Beirut: Dar Lisan Al-sader. 1988;4. (Full Text in Arabic)

Mohammadi Reyshahri M. Encyclopedia of Medical Narratives, translated by: Saberi H. Qom: Darolhadis. 2004:352-405. (Full Text in Persian)

Majlesi MB. Hilyat al-Muttaqin. Qom: Hejrat. 1995. (Full Text in Persian)

Who.int. Food Safety[online]. 2020 [Available from: Available at: https://www.who.int/health-topics/food-safety/ [Accessed 12 Feb. 2020].

Marzband R, Afzali M. The orientation of health nutrition with emphasis on Quran teachings. Journal of Religion and Health. 2013;1(1):9-18. (Full Text in Persian)

Helm Seresht P, Del Pishe E. Principles of nutrition and food hygiene. Tehran: Chehr press; 2005. (Full Text in Persian)

Makarem Shirazi N. Tafsir Nemone. Dar Al-kitab Al-islami, Tehran, 1997;4:424. (Full Text in Arabic)

Hu FB. Dietary pattern analysis: a new direction in nutritional epidemiology. Current opinion in lipidology. 2002;13(1):3-9.

Jamalizadeh A. Healthy Teachings in Speech and Vatic (Prophetic) Behaviors (Manners. Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences. 2007;6(4):37-42. (Full Text in Persian)

Ghadimi R, Kamrani M, Zarghami A, Darzi A. The role of nutrition in educational and spiritual development of human beings: Quranic perspective. Journal of Babol University of Medical Sciences. 2013;15(1):34-9. (Full Text in Persian)

Moazedi K, Asadi A. Mental health status in the quran. Journal of Ardabil University of Medical Sciences. 2012;12(1):85-96. (Full Text in Persian)

The Holy Quran. Translated Ayatollah Al-ozma Naser Makarem Shirazi. Qom: Imam Ali Ebne Abi Taleb (Ýa). 2010. (Full Text in Persian)

Imam Khomeini R. Tahrir Al-Vasileh. The subject of Khorakiha Qom: Ismailian. 1980;9:7-9. (Full Text in Persian)

Imam Khomeini R. Tahrir Al-Vasileh. The subject of Napakiha Qom: Ismailian. 1980;9:7-9. (Full Text in Persian)

Imam Khomeini R. Tahrir Al-Vasileh. The subject of Pakiha Qom: Ismailian. 1980;9:7-9. (Full Text in Persian)

Imam Khomeini R. Tahrir Al-Vasileh. The subject of Moamelate Haraam Qom: Ismailian. 1980;9:7-9. (Full Text in Persian)

The Holy Quran. Al- Anam.Verse 145. Translated Ayatollah Al-ozma Naser Makarem Shirazi. Qom: Imam Ali Ebne Abi Taleb (Ýa). 2010.

The Holy Quran. Al-Maedeh.Verse 3. Translated Ayatollah Al-ozma Naser Makarem Shirazi. Qom: Imam Ali Ebne Abi Taleb (Ýa). 2010.

The Holy Quran. Al-Nahl.Verse 115. Translated Ayatollah Al-ozma Naser Makarem Shirazi. Qom: Imam Ali Ebne Abi Taleb (Ýa). 2010.

The Holy Quran. Al-Baghara.Verse 173. Translated Ayatollah Al-ozma Naser Makarem Shirazi. Qom: Imam Ali Ebne Abi Taleb (Ýa). 2010.

Spotin A, Pazahr R, Kanani. Parasitology for exam [press release]. Tehran:Khosravi press2011.

John D, Petri Jr W. Markell and Voge's Medical Parasitology. 2006. Saunders Elsevier, Missouri p.22-45.

Muller R, Wakelin D. Worms and human disease: CABi; 2002.

Roberts L, Janovy Jr J. Foundations of parasitology, Wm. C. Brown, Co, Dubuque, Iowa, 659p. 1996.

Makarem Shirazi N. Tafsir Nemooneh. Tehran: dar Al-ketab Al-eslami. 2007:518. (Full Text in Arabic)

Sheikh-Ameli M. Vasael Al-Shiah. Qom: Al Albait; 1988. (Full Text in Arabic)

Shirazi AA. Islam is the medicine practitioner. 5 ed: Qom: Islamic Publications Office; 2009. (Full Text in Arabic)

Ghosian Moghaddam MH, Maleki M. An investigation of the effect of pork consumption on human health from the perspective of Quran and medicine. J Arak Uni Med Sci. 2011;13(5) :107-116. (Full Text in Persian)

Spotin A, SoheilaRouhani PP, Shahbazi A, Najafian J, Zaman J, Ahmadpour E, et al. A Survey of the effects of pork consumption on human physical and mental health based on Islamic Narratives and Medical Parasitology. (Full Text in Persian)

Golabi F, Saee M. Study the Rule of Religiousness in Eating Habits and its Social Context in Citizens of Tabriz. Religion and Health. 2015;2(2):19-28. (Full Text in Persian)

Rafiei A, Amjadi O. Mystery of the Holy Quran and Narratives emphasize the consumption of olive. Journal of Religion and Health. 2014;1(1):19-33. (Full Text in Persian)

  • چکیده مشاهده شده: 854 بار
  • PDF دانلود شده: 338 بار

آمار دانلود

  • لینکدین
  • تویتر
  • فیسبوک
  • گوگل پلاس
  • تلگرام
اطلاعات
  • برای خوانندگان
  • برای نویسندگان
زبان
  • فارسی
  • English
  • العربية
واژگان کلیدی
##plugins.block.browse##
سامانه مجله باز
  • صفحه اصلی
  • بایگانی
  • ارسال مقاله
  • درباره‌ی مجله
  • تیم سردبیری
  • اطلاعات تماس

Creative Commons Attribution 4.0 International License

نشانی: تهران، بزرگراه شهید چمران، ولنجک، بلوار دانشجو، خیابان شهید اعرابی (پروانه)، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ساختمان شمارۀ 2، طبقۀ 7، مرکز مطالعات دین و سلامت.

کد پستی: 1985717443

تلفن: 22439850-21-98+ و 23872343-21-98+

رایانامه: jrrh@sbmu.ac.ir                                                                                

 وب سایت: www.journals.sbmu.ac.ir/jrrh

تمامی حقوق این وب‌سایت متعلق به نشریۀ پژوهش در دین و سلامت است.

طراحی پوسته توسط سیناوب