بررسی علمی دیدگاه قرآن دربارهی نقش سلامتیبخش آب در زندگی بشر
پژوهش در دین و سلامت ,
دوره 5 شماره 4 (2019),
16 آذر 2019
,
صفحه 139-156
https://doi.org/10.22037/jrrh.v5i4.21083
چکیده
سابقه و هدف: آب مایعی مغذی و حیاتبخش و ثروت طبیعی بینظیری است. خداوند در قرآن صاحبان خرد را به تفکر در آیات خود دعوت میفرماید که آب یکی از این آیات است. هدف از این مطالعه شناخت اهمیت آفرینش آب از منظر قرآن کریم و شناخت خواص و ویژگیهای بیولوژیکی و درمانی آبهای طبیعی است.
روش کار: این مقاله مطالعهیی مروری است که در دو مرحله انجام شده است. در مرحلهی اول از نرمافزار ویژهی قرآن استفاده شد و آیاتی بر اساس کلیدواژههای کلی ماء و شراب انتخاب شد. سپس از آیات منتخب، آیاتی بر اساس کلیدواژههای طهور، حی، رزق، فرات، ملح أُجاجٌ، الفُلک، غسل و لحم انتخاب شد و اهمیت آفرینش آب از منظر قرآن بررسی شد. در مرحلهی دوم از متون علمی استفاده شد و خواص بیولوژیکی و درمانی آبهای طبیعی بررسی شد. مؤلفان مقاله هیچگونه تضاد منافعی دربارهی این پژوهش گزارش نکردهاند.
یافتهها: این مطالعه نشان داد که خداوند در قرآن بیش از 65 بار لفظ آب را بیان کرده و در هر بار اوصاف حکمتآمیزی برای آن برمیشمارد. قرآن مجید آب را در هشت زمینهی مختلف شامل حیاتبخش بودن، طاهر بودن، شفابخش بودن، پیونددهندهی انسانها، تغذیه، دلپذیر (گوارا) بودن، تجارت و نقش ادارهکنندگی چرخههای زیستمحیطی زمین توصیف میکند؛ و آن را به سه دستهی آب طهور، آب دلپذیر (گوارا) و آبشور تقسیم میکند. بر اساس منابع علمی آبهای طبیعی ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی، بیولوژیکی و درمانی مختلفی دارند. این ویژگیها مرهون پیوندهای هیدروژنی و ساختار مولکولی آب و نوع و مقدار ترکیبات معدنی آن است. ازاینرو، این عوامل کارکردهای متفاوتی برای انواع آبهای طبیعی فراهم مینماید.
نتیجهگیری: وجود آب در جهان هستی ضروری است و زندگی بدون آن تصورشدنی نیست. اهمیت آب مرهون ساختار مولکولی و پیوندهای هیدروژنی و ترکیبات معدنی آن است تا برای آن نقش و مأموریت بسیار مهمی در عالم هستی به وجود آورد و اینگونه فعالیتهای سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و زیستمحیطی جهان را تحت تأثیر خود قرار میدهد و آن را در ردیف یکی از آیات بزرگ آفرینش قرار میدهد.
استناد مقاله به این صورت است:
Aalipour-Hafshajani F, Mahdavi-Hafshajani F, Aalipour-Hafshajani M. A Scientific Approach to the Quran's View of the Health Role of Water in Human Life. Journal of Pizhūhish dar dīn va salāmat. 2020; 5(4):139-156.https://doi.org/10.22037/jrrh.v5i4.21083
- آب؛ خواص بیولوژیکی و درمانی؛ سلامت؛ قرآن
ارجاع به مقاله
مراجع
Wochenschr WK. Health-related Effects of Natural Mineral Waters. Journal articles of German. 2009;121(17-18):544-50.
Dinelli E, Lima A, Albanese S, Birke M, Cicchella D, Giaccio L, et al. Comparative Study between Bottled Mineral and Tap Water in Italy. Journal of Geochemical Exploration. 2012;112:368-89.
Diduch M, Polkowska Ż, Namieśnik J. Chemical Quality of Bottled Waters: A Review. Journal of food science. 2011;76(9):R178-96.
Tanzil-Quran Navigator [Available from: http://tanzil.net
Brinsden HC, He FJ, Jenner KH, MacGregor GA. Surveys of the Salt Content in UK Bread: Progress Made and Further Reductions Possible. Bmj Open. 2013;3(6):e002936.
Aalipour F, Mahdavi F, Aalipour E. Determination of Peroxide Value and Visual Color of Zoolbia and Bamieh Oils in the Holly Ramadan in Shahrekourd. J Shahrekord Univ Med Sci. 2015; 17 (5):74-82. (Full Text in Persian)
Aalipour F, Mahdavi F. Determine the Prevalence Contamination Foods to Synthetic Colors with thin Layer Chromatography in Shahrekourd. J Shahrekord Univ Med Sci. 2016; 17 (6):103-12. (Full Text in Persian)
Aalipour F, Mahdavi F. Halal and Tayyib Are the Highest Standards of Food Hygiene in the Quran. Islam and Health Journal. 2014;1(2):41-50. (Full Text in Persian)
Aalipour F, Mirlohi M, Jalali M. The Study of the Antibiotic Consumption Pattern in the Production of Animal Originated Food in Iran and its Comparison to Other Countries. Health System Research. 1572-84. (Full Text in Persian)
Belitz H-D, Grosch W, Schieberle P. Food Chemistry (water chapter). springer4th. 2009;45.
McKay NP, Overpeck JT, Otto‐Bliesner BL. The Role of Ocean Thermal Expansion in Last Interglacial Sea Level Rise. Geophysical Research Letters. 2011;38(14).
Patil PN, Sawant DV, Deshmukh R. Physico-Chemical Parameters for Testing of Water- A Review. International Journal of Environmental Sciences. 2012;3(3):1194.
Heaney RP. Absorbability and Utility of Calcium in Mineral Waters. The American journal of clinical nutrition. 2006;84(2):371-4.
Sengupta P. Potential Health Impacts of Hard Water. International journal of preventive medicine. 2013;4(8):866-75.
National Institute of Pharmaceutical Education and Research. Water and Health. Singh PP, Sharma V, Editors. India: Speringer India. 2014;chapter 20:314-16.
Mahan LK. Krause's Food, Nutrition & Diet Therapy. Escott-Stump S, editor. Philadelphia: Saunders; 2004.
Quattrini S, Pampaloni B, Brandi ML. Natural Mineral Waters: Chemical Characteristics and Health Effects. Clinical Cases in Mineral and Bone Metabolism. 2016;13(3):173-80.
Food Safety Authority of Ireland SWaOBW. Guidance for Enforcement of Legislation Applicable to: Natural Mineral Waters. Food Safety Authority of Ireland (FSAI) Guidance Note. 2010;No 25:33.
Albertini MC, Dachà M, Teodori L, Conti ME. Drinking Mineral Waters: Biochemical Effects and
Health Implications–the State-of-the-art. International Journal of Environment and Health. 2007;1(1):153-69.
Aslanabadi N, Habibi Asl B, Bakhshalizadeh B, Ghaderi F, Nemati M. Hypolipidemic Activity of a Natural Mineral Water Rich in Calcium, Magnesium, and Bicarbonate in Hyperlipidemic Adults. Advanced pharmaceutical bulletin. 2014;4(3):303-7.
Albertini MC, Teodori L, Accorsi A, Soukri A, Campanella L, Baldoni F, et al. Sulphurous Mineral Water Oral Therapy: Effects on erythrocyte metabolism. Food and chemical toxicology. 2008;46(10):3343-50.
Keller S, Konig V, Mosges R. Thermal Water Applications in the Treatment of Upper Respiratory Tract Diseases: A Systematic Review and Meta-Analysis. Journal of Allergy. 2014;2014:17.
Goldman R, Nagelberg R. Alkaline Water: Benefits and Risks. 2019. Alkaline Water: Benefits and Risks. 2019.https://www.healthline.com/health/food- nutrition /alkaline-water-benefits-risks#risk-factors.
Güler C, Alpaslan M. Chemical Characterization of Carbonated Natural Mineral Waters Produced in Turkey: Compliance with European Water Quality Standards. CLEAN–Soil, Air, Water. 2011;39(11):947-55.
Albertini MC, Dachà M, Teodori L, Conti ME. Drinking Mineral Waters: Biochemical Effects and Health Implications–the State-of-the-art. International Journal of Environment and Health. 2007 Jan 1;1(1):153-69.
Scheelbeek PF, Khan AE, Mojumder S, Elliott P, Vineis P. Drinking Water Sodium and Elevated Blood Pressure of Healthy Pregnant Women in Salinity-Affected Coastal Areas. Hypertension. 2016 Aug;68(2):464-70.
Zair Y, Kasbi-Chadli F, Housez B, Pichelin M, Cazaubiel M, Raoux F, et al. Effect of a High Bicarbonate Mineral Water on Fasting and Postprandial Lipemia in Moderately Hypercholesterolemic Subjects: a pilot study. Lipids in Health and Disease. 2013;12(1):105.
Pérez-Granados AM, Navas-Carretero S, Schoppen S, Vaquero MP. Reduction in Cardiovascular Risk by Sodium-bicarbonated Mineral Water in Moderately Hypercholesterolemic Young Adults. The Journal of nutritional biochemistry. 2010;21(10):948-53.
Wynn E, Krieg M-A, Aeschlimann J-M, Burckhardt P. Alkaline Mineral Water Lowers Bone Resorption even in Calcium Sufficiency: Alkaline mineral water and bone metabolism. Bone. 2009;44(1):120-4.
Casa DJ, McDermott BP, Lee EC, Yeargin SW, Armstrong LE, Maresh CM. Cold Water Immersion: The Gold Standard for Exertional Heatstroke Treatment. Exercise and sport sciences reviews. 2007;35(3):141-9.
Nimrouzi M, Daneshfard B. Drinking Water in Traditional Persian Medicine: Do's and Don'ts. Electronic Physician. 2017;9(5):4330-1. (Full Text in Persian)
- چکیده مشاهده شده: 837 بار
- PDF دانلود شده: 67 بار