چالشهای اجرای خصوصی مجازاتهای اصلاحمدار اجتماعی جایگزین حبس در نظام حقوقی ایران و ایالات متحده امریکا در پرتو اصول اخلاقی
مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی,
دوره 11 شماره 1 (1400),
2 آبان 2021,
صفحه 7-22
https://doi.org/10.22037/bioeth.v11i1.36074
زمینه و هدف: امروزه به رغم ابهامات قابل توجه و همچنین انتقادات اساسی پیرامون خصوصیسازی اجرای مجازات زندان، میتوان شاهد اقبال روزافزون دخالت نهادهای خصوصی یا غیردولتی در نهادهای جایگزین حبس یا مجازاتهای اجتماعی بود. تشریک مساعی این نهادهای غیر دولتی به انحای مختلف به ویژه در حقوق آمریکا و از جمله نسبت به اشخاص آسیبپذیری مانند کودکان و نوجوانان بسیار مشهود است. در حقوق کیفری ایران نیز به رغم نگرش منفی نسبت به خصوصیسازی اجرای زندان، میتوان دخالت نهادهای جامعوی در مجازاتهای اصلاحمدار اجتماعی را با برخی آموزهها، همسو دانست و برخی از مقررات بر این امر تأکید دارند. در راستای سؤال اساسی مبنی بر امکان سنجی چنین رویکردی، مصادیق کیفرهای اجتماعی در حقوق کیفری آمریکا و بسترهای آنها در ایران به بحث گذاشته خواهد شد.
مواد و روشها: این تحقیق از نوع نظری است. روش تحقیق به صورت توصیفی ـ تحلیلی میباشد و روش جمعآوری اطلاعات به صورت کتابخانهای است که با مراجعه به اسناد، کتب و مقالات صورت گرفته است.
ملاحظات اخلاقی: در تمام مراحل نگارش پژوهش حاضر، ضمن رعایت اصالت متون، صداقت و امانتداری رعایت شده است.
یافتهها: به نظر میرسد که دخالت نهادهای خصوصی غیر دولتی به عنوان مُجری برخی از پاسخهای اصلاحمدار جایگزین میتواند در عین تقویت سیاست مشارکتی، با کاهش تراکم پروندههای کیفری موضوع اجرا و افزایش دقت در آن از طریق جلب همکاری متخصصان بخش خصوصی، ضمن انطباق بر هنجارهای اخلاقی، اهداف کیفرهای اجتماعی را نیز محقق نماید.
نتیجهگیری: انگیزه درآمدزایی و کسب سود از محکومان و همچنین برخی از چالشهای ساختاری ـ اجرایی مانند تبعیض و توسل به خشونت میتوانند بر کارآیی اجرای خصوصی مجازاتهای اصلاحمدار اجتماعی، سایه افکند. از این جهت تقویت نظارتها و اجرای موردی و محدود توأم با بیانگیری و آسیبشناسی دورهای عملکرد، میتواند از تحقق چنین موانعی جلوگیری نماید. در حقوق کیفری ایران این سیاست در ابتدای راه است و به رغم پیشبینی برخی از جنبههای آن، بسیاری از مؤلفهها و تشریفات عملی آن مسکوت مانده که خود نیازمند قانونگذاری فنیتری در این خصوص است.