معرفی اهداف توسعه پایدار
سلامت اجتماعی,
دوره 10 شماره 3,
31 مرداد 2023,
صفحه 1-31
https://doi.org/10.22037/ch.v10i3.31716
توسعهپایدار نخستین بار در سال 1987 در کنفرانس سازمان ملل متحد در رابطه با محیط زیست، توسط نخست وزیر وقت نروژ و رئیس کمیسیون محیط زیست در سازمان ملل مطرح شد. وی تعریفی از توسعهپایدار ارائه داد که تا 25 سال بعد از آن مورد استفاده قرار گرفت. توسعه پايدار توسعهاي است که بدون صدمه زدن به نسلهای آینده نیازهای جامعه خود را برآورده میکند. توسعهپایدار بايد در طول زمان راهکارهای جامعي در ابعاد مختلف اقتصادی، اجتماعی و زيست محيطي را مطرح نمايد. بعد از 28 سال تلاش و شش نشست متعدد در نهایت دستور کار 2030 برای توسعه پایدار، توسط همه کشورهای عضو سازمان ملل متحد در سال 2015 تصویب شد که یک طرح مشترک برای صلح و رفاه برای مردم و کره زمین در حال حاضر و آینده ارائه دهد. در قلب آن 17 هدف توسعهپایدار (SDGs) Sustainable Development Goals قرار دارد.
SDGs یک درخواست فوری برای اقدام همه کشورهای توسعه یافته و در حال توسعه میباشد. آشکار است که پایان دادن به فقر و سایر محرومیتها باید همراه با استراتژیهایی باشد که سلامت و تحصیل را بهبود دهد، نابرابری را کاهش دهد و رشد اقتصادی را تحریک کند. همه اینها با تغییرات آب و هوایی مقابله کرده و برای حفظ اقیانوسها و جنگلها تلاش میکنند.
برای تحقق بخشیدن به دستور کار 2030، SDGs باید به تعهد قوی همه ذینفعان برای اجرای اهداف جهانی تبدیل شود، و همه کشورهای فقیر، ثروتمند و با درآمد متوسط برای ارتقاء رفاه و حفاظت از کره زمین مشارکت نمایند. شش حوزه اصلی برای دستيابي به اهداف شامل سلامت، تحصیل، محافظت اجتماعی، امنیت غذایی و کشاورزی پایدار، زیرساختها (دسترسی به انرژی و زیر ساختهای انرژی با کربن پایین، آب و بهداشت، حمل و نقل و ارتباطات راه دور) و خدمات مرتبط با زیست بوم و تنوع زیستی میباشد.