اهميت آينده پژوهي در ارتقاي ايمني در مواجهه با بلاياي طبيعي
ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها,
دوره 6 شماره 1 (2018),
15 تیر 2018,
صفحه 2 - 1
https://doi.org/10.22037/meipm.v6i1.22143
آينده، مارابا رخداد مسائل پيچيده، خطر پذيري هاي مختلف روبروخواهدکرد وسايه عدم قطعيت ها و ظهور رويدادهاي شگفت انگيز منجر به شکست برنامه ريزي هاي مبني بر روشهاي سنتي مي گردد. با افزايش تغييرات و دگرگوني ها در دنياي پويا وپيچيده امروزي و رخداد مسائل غير قابل پيش بيني، اتکاء به روش هاي کنوني پيش بيني، پاسخگوي نياز به مديريت هاي کلان در جهت رويارويي با حوادث ناشي از بلاياي طبيعي نمي باشد. آينده انديشي و آمادگي براي رويارويي با شرايط مخاطره آميز؛ ضرورت سيستمهاي مراقبت بهداشتي و درماني در حفظ و ا رتقاي سلامت جامعه درشرايط ناشي از حوادث و بلاياي طبيعي است (1).
بلايا درواقع رخدادهايي هستندکه ازمنظرسلامت عمومي، هيچکس نميتواند بدون تغييراز آنهاخارج شود، درحاليکه اثر گذاري اين تغييرات بر سلامت همه يکسان نيست (2). همچنين تحقق سلامت در تمامي ابعاد علاوه بر عوامل بيولوژيک به عوامل و شاخص هاي مختلف اقتصادي ، اجتماعي ، فرهنگي ، زيست محيطي و جغرافيايي نيز بستگي دارد. در نتيجه ضرورت آينده نگري در حوزه سلامت و طب کاملا مشخص است (3-4).
امروزه پيشگيري از مصدوميتهاي در بلايا درحال تغييردر مسيري است که بشرکمتربا اين نوع از پيچيدگي ها،روبرو شده است.براي رويارويي با آينده نيازبه پيش انديشي و تدبير قبل از وقع حوادث و بلاياي طبيعي است. تفاوت آينده پژوهي با ديگر تلاشهاي آينده مدار بشر از جمله پيش بيني ، چند ساحتي بودن آن است . در حقيقت آينده پژوهي ادعاي پيش بيني ندارد بلکه مي کوشد پيامد رفتار نقش آفرينان را در شکل گيري آينده هاي بديل در کانون توجه قرار دهد (1و3). در آينده پژوهي يک آينده مد نظر نيست بلکه تلاش آينده پژوه تصور چندين آينده محتمل و برنامه ريزي براي رسيدن به آينده مطلوب است.
آنچه اهميت کاربرد آينده پژوهي درارتقاي ايمني و پيشگيري از مصدوميت هاي ناشيازحوادث طبيعي و مديريت آينده نگرانه در بلايامشخص مي نمايد اين واقعيت است که با تصور حوادث و بلاياي محتمل آينده، ارائه راهکارهاي مناسب براي آمادگي و پيشگيري و کاهش صدمات ناشي از بلايا به روش علمي قابل مديريت هستند (4).
در شرايط فعلي پيش بيني افق هاي دور که لازمه برنامه ريزيهاي استراتژيک و بلند مدت است ، با دشواري صورت مي گيرد و گاه چنان حوادث غير منتظره اي روي مي دهند که مانند " سونامي" بنياد سياست ها با استراتژي بلند مدت را به هم مي ريزد. وجود اين شرايط ، کشورها و موسسات را با يک تناقض اساسي روبرو مي کند . چرا که بدون وجود استراتژي بلند مدت جايي براي مديريت بهينه منابع بهداشتي و درماني و سرمايه گذاري ها باقي نمي ماند.راي رهايي از اين تناقض ، آينده پژوهي راه حلي نوآوارانه را در اختيار برنامه ريران قرار مي دهد که بر پايه آن ها مي توان براي افقهاي 10 ساله ، 20 ساله، حتي براي 50 سال آينده برنامه ريزي نمود، بدون اينکه بلايا و حوادث بتوانند بنياد برنامه ها و راهبردها را در هم بشکند (1و4و6).
مطالعات آينده پژوهانه و آينده نگارانه ،تلاش دارندتا پيوندي ميان شناخت علمي وروياي شناخت آينده برقرارسازند وبه طورسيستماتيک ،به ساخت آينده مطلوب بپردازد. مديران سلامت به دليل گستردگي مسائل مورد بررسي در بلايا و پيشگيري از صدمات،اغلب با اعدادوارقام بسيارزيادي روبرومي شوند امامعني ومفهوم کاربردي آنها و اثرات آن درآينده موردتوجه قرارنمي گيرد و ميزان اثرگذاري واهميت هريک ازآنها دربحران هاي آينده به طورمعمول مشخص نمي شود (6 و7). در چنين شرايطي براي ايفاي نقش موثر در اينده ضرورت مسائل چالش برانگيز کنوني، ابر روندها و تحولات اينده و پيشران ها ي تغيير در آينده؛ مورد مداقه قرار گيرند (7و6). نياز به شناختِ شدت وضعف اثر بلاياي طبيعي و حوادث غير مترقبه بر سلامت و تاثيرات بلند مدت اين تغييرات برروي ساختار هاي موجود، جهت واکنش مناسب براي کاهش آسيب پذيري مسئله اي ضروري است .
مزيت اصلي آينده پژوهي درارتقاي ايمني و پيشگيري از مصدوميت ها، شناخت امکان وقوع بلاياي طبيعي آينده وجلوگيري ازغافلگيري دربرابر رويدادهاي احتمالي آينده همچون سوانح طبيعي است (4). آينده پژوهي ويژگي تعاملي ومشارکتي دارد و زمانيکه فرآيند مناسبي براي آينده پژوهي به کارگرفته شود، ارتباطات افزايش يافته و برقراري ارتباط ميان اجزاي مختلف سيستم با هدف بررسي دقيق بلاياي طبيعي و سوانح غيرمترقبه آينده، ساختاري تعاملي و کارآمد ايجاد خواهد نمود. دراين فرآيند افراد به جاي نگاه کوتاه مدت به صورت نظام مند برافقهاي زماني بلند مدت متمرکز مي شوند (5-8).
در20سال گذشته، روشهاي ايمن سازي توسعه يافته است و بخشي ازاين تغييرات دراثراستفاده و توسعه روشهاي ارزيابي ريسک وسنجش خطرات احتمالي مي باشد (5،9) دردهه اخير بر لزوم کاربرد آينده پژوهي در ارتقاي ايمني و پيشگيري از مصدوميت ها در سطح جهان توجه شده است. يکي از کارآمدترين کاربردهاي آينده پژوهي در طراحي مدل هاي مديريت بلايا به منظور شناخت و آمادگي براي مصدوميت هاي احتمالي آينده است. همچنين الگوهاي مختلفي براي آينده نگاري در ارتقاي ايمني و سلامت به کار گرفته شده است. براي مثال الگوي مديريت بيماريهاي عفوني در چين در راستاي شناسايي پيشرانهاي اجتماعي و آينده نگاري در مرحله شناسايي خطر طراحي و به کار گرفته شده است(6). برخي الگوها بر سناريونگاري آينده و با عدم قطعيت ها ي مختلف از کم به زياد در وقوع بلاياي طبيعي وپيش بيني وپايش پس ازوقوع حوادث و راهکارهاي ارتقاي ايمني و پيشگيري از مصدوميت ها تاکيد دارند، برخي بر مديريت خطر و تحليل و تخمين ريسک وبرخي نيز تنها بر اهميت نگاه به آينده و تفکر سيستماتيک درخصوص سناريوهاي آينده تاکيد دارند (7).
موضوع آينده پژوهي در ارتقاي ايمني و پيشگيري از مصدوميت ها ناشي از حوادث طبيعي موضوعي نسبتا جديد است و الگوهاي آينده نگاري درمديريت بلايا و مراقبت سلامت جديد است و نياز به تکامل بيشتري دارد. باتوجه به نقش آينده پژوهي درساخت آينده بهتر و همچنين در جلوگيري از غافلگيري از حوادث و بلاياي طبيعي و همچنين ماهيت زمان بر؛ پرهزينه ومشارکتي مطالعات آينده پژوهانه ؛ ايجاد بسترهاي فکري، علمي وفرهنگي مورد نيازدر حوزه مديريت سلامت در بلايا در کشور ضرورت است. همچنين لازم است برنامه هاي آموزشي در دانشگاه هاي علوم پزشکي با نگاهي آينده نگر مبتني بر نيازهاي جامعه باشد (8) تا ضمن آموزش نظري به دانشجويان، مهارتهاي باليني آنها را براي مقابله با بلاياي طبيعي را بالا برده و تلفات انساني را در حين حوادث کاهش دهد.
How to cite this article:
Tabatabai Sh. The Importance of Future Studies in Promoting Safety in the Conflict of Natural Disasters. J Saf Promot Inj Prev. 2018; 6(1):1-2.