پژوهشی/ اصیل


فرار بیماران از بخش اورژانس و بار مالی آن در یک بیمارستان بزرگ عمومی شهر تهران : یک مطالعه مقطعی

احسان زارعي, سيما مرزبان, رويا رجايي, مرضيه نجفي

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 3 شماره 1, 20 March 2015, صفحه 1-6
https://doi.org/10.22037/jhf.v3i1.8661

زمينه و هدف: فرار بیمار از بیمارستان، یک مسئله بهداشتی درمانی مهم با هزینه‌های اقتصادی، اجتماعی و بهداشتی است. این مطالعه با هدف بررسی میزان فرار بیماران از بخش اورژانس و بار مالی آن در  یک بیمارستان عمومی در شهر تهران انجام شد.

مواد و روشها: این مطالعه توصیفی و گذشته‌نگر در بخش اورژانس یک بیمارستان بزرگ عمومی و آموزشی شهر تهران انجام شد. با استفاده از پرونده‌های بیماران فراری در محدوده زمانی یکم مهر ۱۳۹۲ تا ۳۱ شهریور ۱۳۹۳، اطلاعات مورد نیاز جمع آوری شد. تحلیل داده‌ها با استفاده از روش‌های آمار توصیفی انجام شد. موازين اخلاقي از جمله محرمانه بودن نام بيماران و بیمارستان مورد پژوهش رعايت گرديد.  

يافتهها: براساس یافته‌ها، 774 نفر از بیماران بدون تسویه حساب و اطلاع به کارکنان، بیمارستان را ترک کرده بودند و نرخ فرار از اورژانس در این مطالعه 4/2 درصد بود. میزان فرار در بین بیماران جوان، مرد، متاهل و بدون بیمه بیشتر بود. میانگین صورتحساب پرونده هر بیمار فراری ۱،۴۴۹،۷۳۸ ریال و بیمارستان مذکور در مجموع مبلغ ۱،۱۲۲،۰۹۷،۲۱2 ریال متحمل خسارت مالی ناشی از فرار بیماران شده بود. 

نتيجه گيري: شناسایی افراد پرریسک برای مراقبت‌های بیشتر، کنترل منظم بخش‌های اورژانس، تجهیز این بخش به نیروی انسانی جهت رسیدگی سریع‌تر به وضعیت بیماران، ارتباط مناسب و تعامل با بیمار و همراهان او، آشنا کردن بیمار به سیاست ترخیص به میل شخصی و ثبت دقیق اطلاعات بیمار برای کاهش ریسک فرار یا دسترسی داشتن به او پس از فرار از استراتژی‌های پیشگیری و کاهش این رفتار است.

بررسی کارآیی UV ،O3 و UV/O3 در راکتور با جریان قالبی جهت حذف اسید هیومیک از آب

احمدرضا يزدانبخش, محمدرضا مسعودي نژاد, ستار محمدی

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 3 شماره 1, 20 March 2015, صفحه 7-15
https://doi.org/10.22037/jhf.v3i1.10212

زمينه و هدف: درمیان مواد هیومیکی موجود در آب، اسید هیومیک بعنوان مهمترین ترکیب پیش‌ساز تشکیل محصولات جانبی ناشی از کلرزنی مطرح است. حذف اسید هیومیک، کاهش تولید ترکیبات جانبی ناشی از کلرزنی آب را بدنبال دارد. این مطالعه با هدف بررسی کارآیی UV ،O3 و UV/O3 در راکتور با جریان قالبی جهت حذف اسید هیومیک از آب انجام گرفت.

مواد و روشها: این مطالعه در سه مرحله برروی نمونه‌های سنتتیک آب حاوی غلظت‌های مشخص از اسید هیومیک در یک سیستم تلفیقی UV و ازن‌زنی با جریان قالبی در مقیاس آزمایشگاهی انجام گردید. در مرحله اول مطالعه، تاثیر ازن و UV با هم و در مراحل دوم و سوم، تاثیر ازن و UV به طور جداگانه در حذف اسید هیومیک مورد بررسی قرار گرفت.   

يافتهها: نتایج نشان داد با غلظت اولیه اسید هیومیک 15 میلی‌گرم در لیتر، pH برابر 8 ، غلظت ازن تزریقی 5/3 گرم در ساعت، زمان واکنش 25 دقیقه و با حضور UV و ازن، درصد حذف اسید هیومیک 7/74% بدست آمد. این در حالی است که در شرایط مشابه و با کاربرد ازن و UV به تنهایی، به ترتیب 69 و 21 درصد حذف اسید هیومیک حاصل شد.  

نتيجه گيري: این مطالعه نشان داد که کاربرد ترکیبی UV/O3، کاراتر از بکارگیری ازن و UV به تنهایی می‌باشد. ازن راندمان بیشتری نسبت به UV در حذف اسید هیومک دارد که می‌تواند بخاطر قدرت اکسید کنندگی بالای ازن و رادیکال‌های OH باشد.

شيوع انگلهاى روده اى در بيماران مراجعه كننده به آزمايشگاه هاى شهرستان مسجدسليمان، استان خوزستان

راحیل کیانپور برجویی, محسن پورنیا, محمد اسدپور

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 3 شماره 1, 20 March 2015, صفحه 16-20
https://doi.org/10.22037/jhf.v3i1.7474

زمينه و هدف: انگل‌های گوارشی شیوع جهانی دارند، بیماری‌های انگلی یکی از مهمترین مشکلات بهداشت عمومی در کشورهای در حال توسعه محسوب می‌شود. مطالعه حاضر به منظور تعیین فراوانی آلودگی‌های انگلی و فاکتورهای خطر وابسته در بیماران مراجعه کننده به آزمایشگاه‌های شهرستان مسجدسلیمان در نیمه اول سال 1392 انجام گرفت. 

مواد و روشها: پژوهش حاضر از نوع مطالعه مقطعی بود که طی 6 ماه تعداد 6062 نمونه مدفوع از بیماران مراجعه کننده به آزمایشگاه‌ها، به روش مستقیم و چسب اسکاچ به ترتیب از نظر آلودگی تک یاخته‌ای و کرمی مورد بررسی قرار گرفت. تمام مراحل این طرح با رعایت موازین اخلاقی و پژوهشی انجام شد.  

يافتهها: درکل شیوع انگل‌های روده‌ای 92/13 درصد بود. 3039 نمونه از بیماران مرد و 3023 نمونه از بیماران زن گرفته شد. 84/14 درصد مردان و 13 درصد زنان آلوده تشخیص داده شدند و ژیاردیا لامبلیا با 98/54 درصد و  آنتاموبا کلی با 14/20 درصد بیشترین فراوانی را در میان انگل‌های‌ مورد پژوهش داشتند. همچنین آلودگی به آنتاموبا هیستولیتیکا 33/14 درصد، بلاستوسیستیس 55/3 درصد و تریکوموناس 59/0 درصد بود. درحالی که آلودگی کرمی اندک و شامل هیمنولیپس نانا 47/0درصد و انتروبیوس ورمیکولاریس36/2 درصد بود. بالاترین میزان آلودگی در تابستان و تیر ماه دیده شد. بین میزان آلودگی و جنس رابطه معنی داری مشاهده شد (05/0>P). 

نتيجه گيري: یافته مهم در این مطالعه فراوانی قابل توجه ژیاردیا لامبلیا و آنتاموبا کولی در بین موارد آلوده بود که احتمال دارد به دلیل بهداشت فردی ضعیف، دفع غیر بهداشتی فاضلاب و استفاده از منابع آبی و غذایی آلوده بوده است.

زمينه و هدف: یکی از مهمترین مسائل دنیای امروز، کمبود آب و آلودگی محیط زیست به فلزات سنگین است. این مطالعه با هدف بررسی میزان حذف یون‌های سرب و کبالت توسط نانو‌لوله‌های کربنی تک دیواره عامل‌دار و بدون عامل از محلول آبی انجام گردید.

مواد و روشها: مطالعه حاضر به صورت تجربی و در مقیاس آزمایشگاهی به منظور بررسی حذف سرب و کبالت از محلول آبی توسط نانو‌لوله‌هاي كربني تک دیواره عامل‌دار و بدون عامل در سيستم جريان ناپيوسته صورت گرفت. در این مطالعه، متغیرهای آزمایش شامل pH، جرم جاذب، غلظت اولیه سرب و کبالت، زمان واکنش و دمای واکنش مورد بررسی قرار گرفت. غلظت یون‌های سرب و کبالت با استفاده از  دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد.   

يافتهها: با عامل‌دار کردن نانو‌لوله‌های تک دیواره، افزایش دما، pH و افزایش غلظت اولیه سرب و کبالت و کاهش جرم جاذب ظرفیت جذب افزایش یافت. راندمان بهینه حذف یون‌های سرب و کبالت در جرم جاذب 25میلی‌گرم، غلظت 2 میلی‌گرم در لیتر سرب و کبالت، دمای 25 درجه سانتیگراد و همچنین زمان 15 دقیقه برای کبالت و 10 دقیقه برای سرب بدست آمد. نتایج بدست آمده با  ایزوترم لانگمویر مطابقت بیشتری نشان داد. 

نتيجه گيري: در این مطالعه مشخص شد که نانو‌لوله‌های عامل‌دار نسبت به نانو‌لوله‌های بدون عامل ظرفیت جذب و درصد حذف بالاتری را دارا می‌باشند.

بررسى وضعيت استرس شغلى و عوامل استر سزاى مرتبط با كار بين كاركنان شاغل در يكى از كارخانجات ريسندگى كشور

اکبر بابایی حیدر آبادی, حسن محمد پور, علیرضا فلاح مدواری, محسن موسی فرخانی, روح اله فلاح, اسد اله افشین

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 3 شماره 1, 20 March 2015, صفحه 29-35
https://doi.org/10.22037/jhf.v3i1.8807

زمينه و هدف: استرس شغلی یکی از مهمترین مشکلات حرفه‌ای است که هزینه چشمگیری را به سازمان‌ها اعمال می‌کند به طوری که در کارکنان باعث کاهش بازده کاری، احساس خستگی و متعاقباً نارضایتی کارکنان صنعت می‌شود. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی ميزان استرس شغلی کارکنان در یک شرکت ریسندگی انجام شد.

مواد و روشها: این مطالعه توصیفی-تحلیلی، بصورت مقطعی روی دویست و سی نفر از کارکنان شاغل در یک شرکت ریسندگی انجام شد. جهت تعیین استرس شغلی از پرسشنامه استرس شغلی HSE انگلستان استفاده گردید. از تمام کارکنان رضایت آگاهانه گرفته شد و پاسخ‌های آنان محرمانه باقی ماند. تجزیه و تحلیل داده‌ها با استفاده از نرم افزار SPSS نسخه نوزده با محاسبه آمار توصیفی و آزمون‌های ضریب همبستگی اسپیرمن، T-Test، Kruskal-Wallis، ANOVA و Mann-Whitney انجام شد.

يافتهها: از نظر آماری ارتباط معناداری بین استرس شغلی با متغیرهای سن، تحصیلات و واحدهای کاری مشاهده گردید (05/0>p)، بین متغیر استرس شغلی با متغیرهای جنس، تاهل و سابقه شغلی ارتباط آماری معناداری دیده نشد (05/0<p). یافته‌های این مطالعه نشان داد  که 20/29 درصد کارکنان از استرس زیاد، 50/69 درصد از استرس متوسط و تنها 30/1 درصد افراد از استرس کم برخوردار بودند.

نتيجه گيري: با توجه به اثرات زیان آور استرس شغلی در کارکنان صنایع ریسندگی، با مدیریت و کنترل استرس شغلی از طریق شناسایی منابع و کنترل آنها، می‌توان به میزان قابل توجهی از میزان استرس در محیط‌های شغلی کاهش داد و بهره وری و تولید در محیط کار را افزایش داد.

 

بررسى آلودگى ميكروبى سطوح بخش هاى مختلف در دو بيمارستان آموزشى دانشگاه علوم پزشكى مازندران

محمد ززولی, جمشید یزدانی, محمد آهنجان, محمود همایون نسب لنگرودی, معصومه اسلامی فر

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 3 شماره 1, 20 March 2015, صفحه 36-41
https://doi.org/10.22037/jhf.v3i1.8557

زمينه و هدف: خطر مرگ و میر ناشی از عفونت بیمارستانی در مراکز بهداشتی و درمانی به عنوان یک معضل، همواره وجود داشته است. این عفونت‌ها می‌توانند از طریق تماس با محیط و یا تجهیزات به بیماران منتقل شوند. لذا هدف از این تحقیق، تعیین میزان آلودگی میکروبی سطوح بخش‌های مختلف در دو بیمارستان آموزشی دانشگاه علوم پزشکی مازندران در سال1393 می‌باشد.

مواد و روشها: در این مطالعه، قبل از نمونه برداری هماهنگی‌های لازم با مدیران بیمارستان‌ها بعمل آمده که مجموعا 120 نمونه از سطوح، وسایل و تجهیزات بخش‌های نوزادان، مراقبت‌های‌ویژه، گوش، حلق و بینی، اتاق عمل، سوختگی و ترمیمی، دو بیمارستان مورد تحقیق برداشت شد. نمونه‌‌ها با استفاده از روش‌های استاندارد کشت میکروبی کشت داده شدند. داده‌ها با استفاده از نرم افزار Stata12 و آزمون آماری مربع کای مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته و سطح معنی داری اختلاف‌‌ها کمتر از 05/0 در نظر گرفته شد.  

يافتهها: نتایج نشان داد که 40% نمونه‌های کشت، مثبت بودند. بیشترین میزان آلودگی میکروبی در بیمارستان شماره (1) با سهم 80% مربوط به بخش ENT و در بیمارستان شماره (2) با سهم 53% مربوط به بخش سوختگی مردان بوده است. شایع‌ترین باکتری‌های جدا شده شامل: اشریشیاکلی، استافیلوکوکوس آرئوس، پسودوموناس‌ آئروژنوزا، کلبسیلا، انتروباکتر آئروژنز، آسنیتوباکتر و انتروکوکوس فکالیس بوده‌اند.

نتيجه گيري: این مطالعه نشان داد که میزان آلودگی باکتریایی بخش‌ها و سطوح مختلف بیمارستان‌های مورد مطالعه به میزان قابل توجهی می‌باشد. لذا توصیه اکید می‌شود که با برنامه‌ریزی مدون و بکارگیری روش‌های مناسب و پیشگیرانه، میزان آلودگی به حداقل برسد.