چكيده
زمينه و هدف: بیماران ریوی اسمیر مثبت گاهی به علل مختلف درمان خود را قطع میکنند و باعث شیوع سل مقاوم به درمان در جامعه میشوند. این پژوهش به منظور تبیین عوامل اجتماعی موثر بر قطع درمان بیماران مبتلا به سل انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه بخشی از یک تحقیق کیفی است که در آن از نمونه گیری مبتنی بر هدف با حداکثر تنوع استفاده شده است. تولید دادهها از طریق مصاحبه عمیق با 26 بیمار، 5 نفر اعضای خانواده آنها و 6 ناظر بر درمان و همچنین مشاهده پرونده بیماران، اطلاعات ثبت شده در برنامه Tuberculosis register و دفتر ثبت نام بیماران مبتلا به سل در مراکز بهداشت شهرستانها، حاصل گردید. مصاحبه به صورت سازمان نیافته تا رسیدن به اشباع دادهها ادامه یافت. تحلیل دادهها با مقایسه مداوم و همزمان با جمع آوری آنها صورت گرفت. همچنین از شرکت کنندگان جهت شرکت در مطالعه رضایت آگاهانه کسب گردید.
يافتهها: در نتیجه تحلیل دادهها، عوامل اجتماعی موثر بر قطع درمان بیماران مبتلا به سل در 6 طبقه فرعی شامل ضعف حمایت اجتماعی، انگ و بدنامی ناشی از ابتلا به سل، مسائل مربوط به کار، فقیر بودن، زندانی شدن و استعمال مواد مخدر در طول درمان بودند.
نتيجه گيري: براساس نتایج مطالعه، بایستی جهت کاهش موانع اجتماعی موثر بر قطع درمان و آموزش مؤثر بیماران، افراد خانواده آنها و ناظرین بر درمان، مداخلات مناسبی طراحی و اجرا نمود.
كليد واژهها: عوامل اجتماعی، قطع درمان سل، مطالعه کیفی
*آدرس نويسنده مسئول:
كارشناس ارشد آموزش بهداشت، گروه بهداشت عمومی و مرکز تحقیقات بیماریهای عفونی و گرمسیری، دانشگاه علوم پزشكي جندي شاپور اهواز، اهواز، ايران
Email: mostafajiba2@gmail.com
بررسی کیفیت میکروبی بستنی و آب میوههای دست ساز و سنتی شهر گرگان و ارتباط آن با شرایط بهداشتی کارگران و محیط
مهدی صادقی*1، ابوالفضل امینی2، عبدالوهاب عارفیان3 ، ناصر بهنام پور4 ، سلطان محمد قاسمی5
1 استادیار گروه مهندسی بهداشت محیط، مرکز تحقیقات بهداشت محیط، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
2 کارشناس ارشد میکروبیولوژی، مرکز تحقیقات علوم آزمایشگاهی، دانشکده پیراپزشکی، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
3 دانشجوی کارشناسی مهندسی بهداشت محیط، دانشگاه علوم پزشکی گلستان
4 استادیارگروه بهداشت عمومی، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی گلستان `
5 کارشناس بهداشت محیط، مرکز بهداشت شهرستان گرگان
چكيده
زمينه و هدف: استافیلوکوکوس اورئوس جزء عوامل مهم در مسمومیتهای غذایی میباشد. با توجه به مصرف بالای بستنی و آب میوه، این مطالعه با هدف بررسی میزان آلودگی بستنی و آب میوههای سنتی شهر گرگان به باکتریهای گرم مثبت طراحی و اجرا شد.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت مقطعی در فصل تابستان در گرگان انجام شد. اماکن مورد مطالعه شامل 25 امکنه بود. مقدار نمونه بستنی 100گرم و آب میوه 100 سی سی بوده که در ظروف استریل، کنار یخ ، درجه حرارت کمتر از 4 درجه سانتیگراد در مدت کمتر از 6 ساعت به آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل و آنالیز شد. متصدیان جهت شرکت در مطالعه فرم رضایت آگاهانه را تکمیل نمودند.
يافتهها: یافتهها نشان داد که میزان آلودگی میکروبی در مراکز تهیه بستنی سنتی در تابستان، 56 درصد نمونهها به استافیلوکوکوس اورئوس،44 درصد به مخمر، 28 درصد به باسیلوس سرئوس، 16 درصد به استافیلوکوکوس کواگولاز منفی، 12 درصد به لیستریا مونوسیتوژنز ، 8 درصد به باسیلوس سوبیلیتیس، 4 درصد به باسلیوس لیکنی فورمیس و 4 درصد آنها به اکتینومایستها آلوده بودند و در آب میوههای دست ساز آلودگی میکروبی به ترتیب 28/14، 3/33، 57/28، 0، 76/4، 28/14، 76/4، و 0 درصد بود.
نتيجه گيري: یافتهها بیانگر آلودگی بالای بستنی سنتی و آب میوهها به استافیلوکوکوس اورئوس و باکتریهای گرم مثبت میباشد که نیاز به نظارت بیشتر مراکز بهداشتی ، آموزش متصدیان در خصوص بهداشت فردی ، ساختمان و لوازم کار میباشد. همچنین نمونه برداری مستمر در فصل گرما از واحدهای صنفی ضروری میباشد.