بررسي مقادیر فلزات سنگين در تخم مرغ های عرضه شده درشهر تهران و محاسبه ميزان دريافت روزانه آنها
فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه,
دوره 2 شماره 4,
1 January 2015
,
صفحه 44-51
https://doi.org/10.22037/jhf.v2i4.8916
چکیده
زمينه و هدف: تخم مرغ به دليل غني بودن از پروتئين و املاح ضروري، مورد استفاده زيادي در ميان جوامع مختلف دارد و مصرف آن، تقريبا تمام گروههاي سني را شامل ميشود. يکي از آلایندههای مهم محیطی که باعث آلودگی تخم مرغ ميشود، فلزات هستند. هدف از اين تحقيق بررسي فلزات سنگين آرسنيک، کادميوم، سرب، نيکل، مس، آهن و روي در تخم مرغهای عرضه شده در شهر تهران و محاسبه ميزان دريافت روزانه آنها است.
مواد و روشها: تعداد 29 نمونه تخم مرغ از برندهاي مختلف از فروشگاههاي مواد غذايي شهر تهران جمع آوري شد. پس از آماده سازي نمونهها، مقادير فلزات سنگين آرسنيک، کادميوم، سرب، نيکل، مس، آهن و روي با استفاده از دستگاه ICP-OES سنجيده شد. آناليز دادهها با استفاده از برنامه نرم افزار آماري SPSS و (Excel (V.2.26 انجام گرفت. جهت مقايسه ميزان فلزات سنگين بين برندهاي مختلف از آناليز واريانس و کروسيکال واليس استفاده شد.
يافتهها: نتايج نشان داد که ميانگين غلظت فلزات برحسب ميليگرم بر کيلوگرم در تخم مرغ به ترتيب براي کادميوم 01/0، سرب 074/0، آرسنيک 03/0، نيکل 014/0، مس 46/1، آهن 37/34 و روي 55/12 است. فلز آهن بیشترین و کادمیوم کمترین مقدار دريافت روزانه را از طریق مصرف روزانه تخم مرغ به همراه دارد.
نتيجه گيري: مقادير فلزات در نمونههاي تخم مرغ از حد مجاز پايينتر است و این تخم مرغها از اين جهت ايمن ميباشند. اما نظر به مهم بودن آلودگي مواد غذايي به فلزات از نظر سلامت همگاني، لزوم توجه به پايش مداوم آنها در تخم مرغ توصیه میگردد.
- تخم مرغ
- فلزات سنگين
- ايمني مواد غذايي
- عناصر سمي
- سلامت انسان
- دريافت روزانه
ارجاع به مقاله
مراجع
Rokni N. Principles of Food Hygiene. Tehran: Tehran University Press 2010 (In Persian).
Dacera DM, Babel S. Removal of heavy metals from contaminated sewage sludge using Aspergillusniger
fermented raw liquid from pineapple wastes. Bioresource Technology 2008;99(6):1682-9.
Vos G, Lammers H, Van Delft W. Arsenic, Cadmium, Lead and Mercury in meat, liver and kidney of sheep
slaughtered in the Netherland. LebensmUntersForch1988;187(1):1-7.
Watson D. Food Chemical Safety. Cambridge: Woodhead Publishing Limited 2001.
Santhi D, Balakrishnan V, Kalaikannan A, Radhakrishnan K. Presence of heavy metals in pork products in
Chennai (India). American Journal of Food Technology 2008;3(3): 192-9.
Miranda M, Lopez-Alonso M, Castillo C, Hernández J, Benedito J. Effects of moderate pollution on
toxic and trace metal levels in calves from a polluted area of northern Spain. Environment International
;31(4):543-8.
Wang X, Sato T, Xing B, Tao S. Health risks of heavy metals to the general public in Tianjin, China via
consumption of vegetables and fish. Science of the Total Environment 2005;350(1):28-37.
Vieira C, Morais S, Ramos S, Delerue-Matos C, Oliveira M. Mercury, cadmium, lead and arsenic levels in
three pelagic fish species from the Atlantic Ocean: intra-and inter-specific variability and human health risks
for consumption. Food and Chemical Toxicology 2011;49(4):923-32.
Baykov BD, Stoyanov MP, Gugova ML. Cadmium and lead bioaccumulation in malechickens for high
food concentrations. Toxicological and Environmental Chemistry 1996;54(1-4):155-9.
Sparks N. The hen’s egg–is its role in human nutrition changing? World’s Poultry Science Journal 2006;
(2):308-15.
Basha AM, Yasovardhan N, Satyanarayana SV, Reddy GVS, Kumar AV.Assessment of heavy metal
content of the hen eggs in the surroundings of uranium mining area, India. Annals Food Science and
Technology2013; 14(2): 344-9.
Abdulkhaliq A, Swaileh KM, Hussein RM, Matani M. Levels of metals (Cd, Pb, Cu and Fe) in cow’s
milk, dairy products and hen’s eggs from the West Bank, Palestine. International Food Research Journal
; 19(3): 1089-94.
Chowdhury MZA, Siddique ZA, Hossain SA, Kazi AI, Ahsan AA, Ahmed S, et al. Determination of
essential and toxic metals in meats, meat products and eggs by spectrophotometric method. Journal of the
Bangladesh Chemical Society 2011; 24(2):165-172.
Uluozlu OD, Tuzen M, Mendi D. Assessment of trace element contents of chicken products from Turkey.
Journal of Hazardous Materials 2009; 163(2): 982-7.
Kirkpatrick DC, Coffin DE. Trace metal content of chicken eggs. Journal of the Science of Food and
Agriculture 1975;26(1):99-103.
Hashish SM, Abdel-Samee LD, Abdel-Wahhab MA. Mineral and heavy metals content in eggs of local
hens at different geographic areas in Egypt. Global Veterinaria 2012;8(3):298-304.
Rahimi E, Drakhshesh SM. Determination of Cadmium content in raw milk by using Atomic Absorption
Apectrophotometry in different regions of Iran. Journal of Veterinary and Laboratory 2010; 2(1):65-74.
Rehman F. Comparative Study of Heavy Metals in different Parts of Domestic and Broiler Chickens.
International Journal of Pharmaceutical Sciences Review2013; 23(2): 151-4.
Chen SS, Lin YW, Kao YM, Shih YC. Trace elements and heavy metals in poultry and livestock meat in
Taiwan. Food Additives and Contaminants: Part B 2013;6(4):231-6.
Zmudzki, J. and Szkoda, J. Concentrations oftrace elements in hen eggs. PolarBromatologia-i-Chemia-
Toksykologiczna 1996; 29 (1):55-7.
Roychowdhury T, Tokunaga H, Ando M. Survey of arsenic and other heavy metals infood composites and
drinking water and estimationof dietary intake by the villagers from an arsenicaffectedarea of West Bengal,
India. Science of the TotalEnvironment 2003; 308(1-3): 15-35.
EC. Commission Regulations, European Commission (EC).Setting maximum levels for certain
contaminants in food stuffs. 2006.
FAO/WHO.Joint Expert Committee on FoodAdditives, FAO/WHO. WHO Technical Report Series No.
Evaluation of certain food additives andcontaminants, Geneva. 1989
- چکیده مشاهده شده: 579 بار
- PDF دانلود شده: 1887 بار