تلاش برای عدالت آموزشی: تبیین فرایند ارزشیابی بالینی دانشجویان پرستاری، یک مطالعه گراندد تئوری
مجله اخلاق زیستی- علمی پژوهشی,
دوره 3 شماره 9 (1392),
23 September 2016,
صفحه 31-63
https://doi.org/10.22037/bioeth.v3i9.13957
یکی از عرصههایی که معیارها و ارزشهای اخلاقی نقش غیر قابل انکاری را در تصمیمگیریها و رفتارهای نهایی ایفا میکند تحصیل علم و دانش است. فرایند ارزشیابی مؤثر، دانشجویان باصلاحیت را وارد عرصه عمل میکند، از اینرو انتظار میرود که نظام آموزشی بر آمادهسازی دانشجویان جهت مراقبت در شرایط پیچیده و کسب دانش، نگرش و مهارتهای لازم تأکید کند. بدینمنظور پژوهش حاضر با هدف تبیین فرایند ارزشیابی بالینی دانشجویان پرستاری در بخشهای داخلی جراحی انجام شد.
روش: پژوهش حاضر مطالعه گراندد تئوری است که در سال 1390 انجام شد. مشارکتکنندگان 14 نفر از اساتید و 24 نفر از دانشجویان دانشکده پرستاری بودند و نمونهگیری به صورت مبتنی بر هدف و تا رسیدن به اشباع دادهها انجام گرفت. گردآوری دادهها با روش مصاحبه بود. تمام مصاحبهها ضبط، دستنویس و سپس خط به خط تحلیل شد و از نرمافزار One Note 2010 برای ثبت مصاحبهها و کدهای استخراج شده استفاده شد. به منظور تحلیل دادهها از روش اشتراس کوربین 1998 استفاده شد.
یافتهها: در روند تحلیل دادهها از 63 طبقه اولیه، طبقاتی که دارای ویژگی یکسان بودند در یک طبقه قرار گرفته و به 16 طبقه و سپس بر اساس خصوصیات مشترک و در سطح انتزاعیتر به 6 درونمایه تبدیل شدند. درونمایهها عبارت بودند از احترام (احترام به شخصیت و فردیت دانشجو)، شناسایی (شناسایی استاد و دانشجو از موقعیت آموزشی)، ارائه (ارائه استاد و ارائه دانشجو از فعالیتهای خود)، درک (درک استاد و دانشجو از توانمندیهای خودو درک تعارضات واقعی کار)، قضاوت (سطحینگر، مبتنی بر اهداف غیر واقعی، شرطی و ناکامل)، پاسخ (رضایتمندی، بیعلاقگی، تغییر در سیستم، تلاش در جهت ارزشیابی منصفانه) و در نهایت متغیر مرکزی تلاش برای عدالت آموزشی شناخته شد.