اثر آموزش بر تغییر رفتار تغذیه ای مراجعین به کلینیک تندرستی سردار جنگل در سال 1391
سلامت اجتماعی,
دوره 1 شماره 1,
20 February 2014
,
صفحه 62-68
https://doi.org/10.22037/ch.v1i1.7969
چکیده
زمینه و هدف: تغذیه از جمله عوامل دخیل در تأمین سلامت و ایجاد بیماری است. به طوری که ارتباط تغذیه و انتخاب غذا با سلامت افراد جامعه مورد تأیید و تاکید است. این مطالعه با هدف تعیین اثربخشی آموزش و مشاوره تغذیه بر تغییر عادات غذایی غلط و ارتقاء سبک زندگی و تغذیه سالم در بین مراجعین به مرکز تندرستی سردار جنگل در سال 1391 انجام شد.
روش و مواد: این مطالعه مداخله ای با مشارکت 1500 نفر از مراجعین به کلینیک تندرستی سردار جنگل در سال 1391 انجام شد. داده ها با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه جمع آوری شد. پرسشنامه شامل اطلاعات سن، جنس، تحصیلات، شغل و عادات تغذیه ای بود. در صورت کسب امتیاز 11-9 از پرسشنامه عادات غذایی، وضعیت تغذیه ای مطلوب، 8-5 نسبتاً مطلوب و کمتر از 5 نامطلوب در نظر گرفته شد. افرادی که دارای وضعیت تغذیه نسبتاً مطلوب و نامطلوب بودند، به کلاس های آموزش تغذیه و مشاور تغذیه ارجاع داده شدند. پس از پایان دوره مشاوره تغذیه، افراد از نظر وضعیت تغذیه، مجدداً ارزیابی شدند. داده ها پس از ورود به نرم افزار SPSS-21 ، با استفاده از آزمون های t مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: این مطالعه با مشارکت 1500 نفر از مراجعین به کلینیک تندرستی سردار جنگل در سال 1391 انجام شد. جنس (4/25%) 362 نفر از آنها مرد و (6/74%) 1066 نفر زن و میانگین (انحراف معیار) سن مردان 3/38 (1/21) و زنان 9/36 (4/17) بود. قبل از مراجعه به مشاور تغذیه و شرکت در کلاس های آموزش تغذیه در بین زنان، (7/30%) 343 نفر وضعیت تغذیه مطلوب و (3/69%) 775 نفر نامطلوب داشتند. در بین مردان (8/29%) 114 نفر وضعیت تغذیه مطلوب و (2/70%)نفر نامطلوب داشتند. وضعیت تغذیه ای (1/20%) 144 نفر از زنان و (7/12%) 27 نفر از مردان بعد از مشاوره ارتقاء یافت (P<0.001).
نتیجه گیری: مطالعه نشان داد که آموزش و مشاوره تغذیه در بهبود رفتار تغذیه ای و اصلاح رفتارهای غلط تغذیه ای مؤثر می باشد.
واژگان کلیدی: تغذیه، آموزش، تغییر رفتار، مشاوره تغذیه، وضعیت تغذیه ای
- تغذیه، آموزش
- تغییر رفتار
- مشاوره تغذیه
- وضعیت تغذیه ای
ارجاع به مقاله
مراجع
Pirzad A, Sharifirad G. A Survey of Healthy Life Styles in Teachers in District 4 of Isfahan, Iran. Health System Research 2012; 7(6): 1075-1081. (Full text in Persian)
Heidari M, Shahbazi S. Effect of Self-Care Training Program on Quality of Life of Elders. IJN. 2012; 25 (75):1-8. (Full text in Persian)
Lyons BP. Nutrition Education Intervention with Community-Dwelling Older Adults: Research Challenges and Opportunities. J Community Health 2014;39(4):810-8.
Noori Tajer M, Kordloo Z. The Impact of Education on Nutrition Behavioer and Body Mass Index in Women Working in Iran Univerdity of Medical Scince. Iranian Journal of Diabetes And Lipid Disorders 2010;9(3): 296-302. (Full text in Persian)
Meyer SB, Coveney J, Ward PR. A qualitative study of CVD management and dietary changes: problems of 'too much' and 'contradictory' information. BMC Fam Pract 2014;15:25.
Hekari D, Mohammadzadeh R, Khajavikia H, Zarei S. Comparing Lifestyle between Menopause Women with and without Coronary Heart Diseases during 2010-2011. 3. 2012; 22 (1):69-77.
León-Latre M, Moreno-Franco B, Andrés-Esteban EM, Ledesma M, Laclaustra M, Alcalde V, Peñalvo JL, Ordovás JM, Casasnovas JA; en representación de los investigadores del Aragon Workers’ Health Study. Sedentary Lifestyle and Its Relation to Cardiovascular Risk Factors, Insulin Resistance and Inflammatory Profile. Rev Esp Cardiol 2014;67(6):449-55.
Hamzeh B, Izadi N, Pasdar Y, Niazi P. Dietary Habits of Overweight and Obese Women at Reproductive Age. Daneshvar 2012;19(97):61-8. (Full text in Persian)
Safavi M, Yahyavi S H, Pourrahimi M. Impact of dietary behaviors and exercise activities education on the self- efficacy of middle school students. Medical Science Journal of Islamic Azad Univesity Tehran Medical Branch 2013; 22 (2): 143-51. (Full text in Persian)
Pasdar Y, Rezaei M, Darbandi M, Mohamadi N, Niazi, P. Dietary Pattern and Food Consumption among Kermanshah Households, Iran, 2011.Journal of Kerman University of Medical Sciences 2014;21(1):25-36. (Full text in Persian)
Mirmolaei S, Moshrefi M, Kazemnejad A, Farivar F, Morteza H. The Effect of Nutrition Education on Nutritional Behaviors in Pregnant Women. Hayat 2010;15(4):35-42. (Full text in Persian)
Carnie A, Lin J, Aicher B, Leon B, Courville AB, Sebring NG, de Jesus J, Dellavalle DM, Fitzpatrick BD, Zalos G, Powell-Wiley TM, Chen KY, Cannon RO 3rd. Randomized trial of nutrition education added to internet-based information and exercise at the work place for weight loss in a racially diverse population of overweight women. Nutr Diabetes 2013;3:e98.
Pala V, Sieri S, Masala G, Palli D, Panico S, Vineis P, et al. Associations between dietaryPattern and lifestyle, anthropometry and other health indicators in the elderly participants ofthe EPIC-Italy cohort. Nutr Metab Cardiovasc Dis 2006;16(3):186-201.
Hazavehei M M , Pirzadeh A , Entezari M H, Hasanzadeh A. The effect of educational program based on BASNEF model on the nutritional behavior of students. Zahedan Journal of Research in Medical Sciences 2011;13(1): 23-29. (Full text in Persian)
Mirmiran P, Azadbakht L, Azizi F. Dietary quality adherence to the dietary guidelines in Tehranian adolescents: Tehran Lipid and Glucose Study. Int J Vitam Nutr Res 2005;75:195-200. (Full text in Persian)
Mirmiran P, Bahadoran Z, Azizi F. Longitudinal Study of Diet Quality in Children and Adolescents, Based on the Preventive Recommendations for Cardiovascular Disease: Tehran Lipid and Glucose Study. Iranian Journal of Endocrinology and Metabolism 2011;12(6): 603-8.
Farivar F, Heshmat R, Azemati B, et al. Understanding Knowledge, Attitude and Practice of Urban Families about Nutrition Principles. Iranian Journal of Epidemiology 2009;5(2):11-8 (Full text in Persian)
Mobasheri F, Khalili D, Mehrabi Y, Hadaegh F, Movahedi M, Momenan A.A, Ghanbarian A and et al. Effects of Lifestyle Modification Education on Prevalence of General and Central Obesity in Adults: Tehran Lipid and Glucose Study, Iran. Journal of Isfahan Medical School 2012;30(205):1424-38. (Full text in Persian)
Sharifirad GR, Tol A, Mohebi S, Matlabi M, Shahnazi H, Shahsiah M. The effectiveness of nutrition education program based on health belief model compared with traditional training. J Educ Health Promot 2013;2:15.
- چکیده مشاهده شده: 415 بار
- PDF دانلود شده: 249 بار