کووید-19 باعث مرگ 9/6 میلیون نفر در سراسر جهان شده است، بیش از دو برابر آن چیزی که گزارشها میگویند
سلامت اجتماعی,
دوره 8 شماره 2
,
صفحه 342-348
https://doi.org/10.22037/ch.v8i2.31471
چکیده
دکتر کریستوفر موری، رئیس مؤسسه سنجش و ارزیابی سلامت و موسس پروژه بار جهانی بیماری ها، در خرداد 1400 در یک وبینار با گستره جهانی در مورد مرگ و میر کووید-19 برگزار کرد. محتوی این وبینار در سایت مؤسسه منتشر شد. نظر به جایگاه موری در سنجش سلامت و نشان داده واقعیت ها این محتوی برای مخاطبان فارسی زمان تهیه و انتشار می یابد. این مقاله نشان می دهد که مرگ به علت کوید-19 بیش از دو برابر موارد گزارش شده می باشد (1).
نقد و تفسیر مقاله: دسترسی به داده های بروز بیماری در سطح جهانی و تسلط دکتر موری بر موضوع ارزیابی و سنجش سلامت اعتبار گفته های ایشان را تضمین می کند. خوانندگان شایسته است توجه داشته باشند که نبودن اسم ایران در بین 20 کشور به معنی کم بودن مرگ به علت کرونا نیست. چون این جدول بر حسب تعداد گزارش شده است، طبعاً کشورهای با جمعیت بیشتر تعداد مرگ بالاتری نیز خواهند داشت. ولی چنانچه به نقشه عنایت شود رنگ ایران نشان دهنده بالا بودن نسبت مرگ به علت کرونا می باشد. یک تحلیل نشان می دهد که رتبه ایران از نظر مرگ به علت کوید-19 بعد از مکزیک در رتبه دوم قرار دارد (2). مشکل ذکر شده در مورد کم شماری اختصاص به کوید-19 ندارد و کم و بیش در خیلی از شاخص های سلامت دیده می شود. تفاوت بین کشور ها نیز وابسته به توسعه یافتگی و مدیریت آمار و نظام سلامت است. ایران نیز جزء کشورهای با اطمینان بیشتر قرار نمی گیرد. با این حال وجود شاخص های حیاتی در حوزه سلامت حتی اگر دقیق هم نباشد، می تواند برآوردی از وضعیت را نشان بدهد. مشکلات موجود در ایران کمتر متوجه بخش های مربوط به آمار و نظام سلامت می باشد. برای رسیدن به شاخص های با اطمینان بیشتر نیازمند تغییرات اساسی در سطوح تصمیم گیری می باشیم. این موضوع تا زمانی که از شاخص ها برای برنامه ریزی و مدیریت استفاده نشود، دارای اولویت لازم نخواهد بود.
توصیه ها: توصیه می شود مخاطبین زیر به موضوع شاخص های حیاتی توجه نمایند. فهمیدن تعداد واقعی مرگهای ناشی از کووید-19 نه تنها به ما کمک میکند عظمت این بحران جهانی را بهتر درک کنیم، بلکه اطلاعات ارزشمندی را در اختیار سیاستگذاران و برنامهریزان قرار میدهد تا به کمک آنها برای حل مشکل و بازیابی جامعه برنامهریزی کنند.
- برآورد، سنجش سلامت، مرگ و میر، کووید-19
ارجاع به مقاله
References منابع استفاده شده در مقاله به روش ونکور و به انگلیسی وارد شود. تعداد منابع 30-20 و محدود به 5 سال اخیر باشد.
2- Kolahi AA. Morbidity and Mortality of COVID-19 in Iran on 2020.11.17. Salāmat-i ijtimā̒ī (Community Health). 2020; 7(Supple COVID-19): 24-25. DOI: http://doi.org/10.22037/ch.v7i2.31292
3- Estimation of excess mortality due to COVID-19 | Institute for Health Metrics and Evaluation. Available from: http://www.healthdata.org/special-analysis/estimation-excess-mortality-due-covid-19-and-scalars-reported-covid-19-deaths. (Accessed 22 June. 2021).
- چکیده مشاهده شده: 214 بار
- pdf دانلود شده: 85 بار