یبوست در بارداری از دیدگاه طب سنتی ایران
مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی,
دوره 9 شماره 30 (1396),
12 June 2017,
صفحه 7-26
https://doi.org/10.22037/mhj.v9i30.17409
مقدمه: بدن انسان در دوران بارداری دستخوش تغییرات بسیاری میگردد، از جمله یبوست که دومین شکایت گوارشی شایع در بین زنان باردار است. از آنجایی که بروز یبوست عوارض متعددی را در مادر و جنین به همراه دارد، همچنین مصرف بسیاری از داروها در دوران بارداری ممنوعیت دارد، لذا تنظیم برنامه غذایی روزانه و نحوه زندگی برای مقابله با این مشکل، ضروری است. طب سنتی ایرانی دارای رویکرد جامعی به دوران بارداری است. بنابراین جهت تنظیم یک برنامه مدون برای مادر باردار و مادری که قصد بارداری دارد، به منظور جلوگیری از ایجاد یبوست و درمان آن میتوان از منابع طب سنتی استفاده نمود و استفاده از این تجربیات را در کنار دستاوردهای طب نوین غنیمت دانست.
روش: در این مطالعه مروری و کتابخانهای، کتب مرجع و مهم طب سنتی و مقالات جدید مورد بررسی قرار گرفت و یافتههای دانشمندان طب نوین با یافتههای حکمای طب سنتی به طور اجمالی مقایسه شدند.
یافتهها: ابتدا به مفهوم یبوست و علل ایجاد یا تشدید آن پرداخته، سپس یبوست در بارداری و درمان آن را بهطور خاص مورد بررسی قرار گرفت.
نتیجهگیری: با توجه به دقت نظر اندیشمندان طب سنتی ایران در مراقبتهای دوران بارداری و توجه به دفع فضولات به عنوان یك اصل حفظ سلامتی، شاید امروزه بتوان در مباحث بهداشت بارداری و تحقیقات مربوط به این دوران از یافتههای حکما استفاده کرد و زیربنای تحقیقات را بر گفتهها و تجربیات آنان پایهگذاری کرد.