بررسی غلظت فلزات سنگین آرسنیک، کادمیوم و سرب در منابع آب زیرزمینی منطقه شهراب و روستاهای اطراف در شهرستان اردستان در خرداد 1394
فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه,
دوره 4 شماره 4,
1 دی 2017,
صفحه 1-8
https://doi.org/10.22037/jhf.v4i4.15751
زمینه و اهداف: تقاضاي روز افزون آب زيرزميني در ایران که با مشکل کم آبی و کمبود نزولات جوی مواجه است، با شدت در حال انجام است. مصرف آب آلوده به فلزات سنگین میتواند عوارض بهداشتی را در افراد ایجاد نماید. مطالعه حاضر با هدف تعیین میزان آرسنیک، کادمیوم و سرب در منابع آب زیرزمینی منطقه شهراب و اطراف آن که مصارف آشامیدنی و کشاورزی زیادی دارند، انجام شده است.
مواد و روشها: از 14 چاه که منبع تأمین آب شرب روستایی منطقه شهراب بودند، نمونهبرداری انجام شد. نمونه برداری با روش استاندارد انجام گرفت و پارامترهای میدانی pH, EC و Eh با دستگاههای پورتابل اندازه گیری شد. میزان فلزات سنگین با دستگاه ICP-MS تعیین شدند. تمام مراحل این تحقیق با رعایت موازین اخلاقی و پژوهشی انجام شد.
یافته ها: در کلیه نمونه ها میزان کادمیوم کمتر از 3 میکروگرم بر لیتر و میزان سرب بیشتر از 10 میکروگرم بر لیتر اندازه گیری شد که بیشتر از حد مجاز استاندارد آب آشامیدنی ایران است. در 3 نمونه میزان آرسنیک بیش از میزان توصیه شده استاندارد کشور یعنی 10 میکروگرم بر لیتر است.
نتیجه گیری: ضریب همبستگی بین فلزات آرسنیک و سرب و پارامترهای اصلی فیزیکوشیمیایی آب نشان داد که بین آنها و فلزات مورد بررسی همبستگی مثبت معنی داری مشاهده نگردید. غلظت فلزات سنگین در منابع آب زیرزمینی به عوامل متعددی وابسته است که از جمله میتوان به نوع و میزان سموم مصرفی کشاورزی، شرایط اقلیمی منطقه، سطح سفره های زیرزمینی و زمینشناسی منطقه اشاره نمود. جهت تعیین دقیق منبع آلودگی احتیاج به مطالعات بیشتری میباشد.