بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد در زمینه بهداشت و ایمنی مواد غذایی در زنان خانهدار و شاغل شهر ساوه در سال 1400
فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه,
دوره 11 شماره 4 (1402),
5 June 2024
,
صفحه 38-44
https://doi.org/10.22037/jhf.v11i4.44140
چکیده
زمینه و اهداف: بيماريهاي منتقله از غذا، يک مشكل جهاني در حوزه بهداشت عمومي محسوب میشود. مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد در زمینه ایمنی و بهداشت مواد غذایی در زنان متاهل خانهدار و شاغل شهر ساوه در سال 1400 انجام گرفت.
مواد و روشها: این پژوهش یک مطالعه مقطعی تحلیلی است که بصورت تصادفی انجام گرفت. ابزار جمعآوری دادهها پرسشنامهای دربرگیرنده سئوالاتی در خصوص اطلاعات دموگرافیک، میزان آگاهی، نگرش و عملکرد در زمینه ایمنی و بهداشت مواد غذایی بود. آنالیزها با استفاده از نرمافزار SPSS نسخه 19 در سطح معناداری 05/0 انجام گرفت. ملاحظات اخلاقی در طول نگارش مطالعه رعایت شد.
یافتهها: نتایج نشان داد که بین میانگین نمره آگاهی با زنان شاغل و خانهدار رابطه معناداری وجود داشت به گونهای که میانگین و انحراف معیار نمره آگاهی در زنان شاغل به ترتیب 6/07 و 1/76 و در زنان خانه دار 5/14 و 2/22 بود. میانگین اختلاف نمره نگرش و عملکرد در زنان شاغل به ترتیب تقریبا 2 و 3 نمره بالاتر از زنان خانهدار بود ( 0/05>P). ارتباط معناداری بین سن و افزایش سطح درآمد خانوار با آگاهی، نگرش و عملکرد یافت نشد(0/05<P).
نتیجهگیری: در خصوص حیطههای آگاهي، نگرش و عملکرد نسبت به بهداشت و ايمني مواد غذايي در بين زنان شاغل و خانهدار متاهل اختلاف معنیداری وجود داشت. بنابراین لازم است که جهت ارتقاء میزان آگاهی و تغییر در نگرش و عملکرد آنها با کمک سازمانها و ارگانهای ذیربط تلاش شود.
- آگاهی، نگرش، عملکرد، بهداشت و ایمنی مواد غذایی، زنان شاغل و خانهدار، شهر ساوه
ارجاع به مقاله
مراجع
- Noori Motlagh Z, Mansourian M, Nourmoradi H, Shafieyan Z, Banavi P. Study of knowledge and attitude of among Ilam University of Medical Sciences students regarding to food sanitation and safety. Scientific Journal of Ilam University of Medical Sciences 2015; 23(3):8-15 (In Persian).
- Pirsaheb M, Almasi A, Rezaee M. The special health education course effects on knowledge, attitude and practice of preparation, distribution and sale centers food staff in Kermanshah. Iranian Journal of Health and Environment 2010; 3(3):299-308 (In Persian).
- Jahed Khaniki Gh, Amoozad Khalili F, Mohammadi A, Jalali N. Evaluation of knowledge and attitudes of housewives about health and safety of food in Behshahr city. Journal of Research in Environmental Health 2016; 2(2):137-45 (In Persian).
-WHO. WHO Joint external evaluation of IHR core capacities of the kingdom of Saudi Arabia. Availablefrom:https://www.who.int/publications/i/item/who-whe-cpi-2017.25. Accessed March 12-16, 2017.
- Ehrampoush MH, Hajimohammadi B, Amiri A, Khalatbari-limaki S, Gerayllo S, Hosseini MS. Knowledge, attitude and practice of resident women of Shiraz about food borne disease. Journal of Food Microbiology 2015; 2(1):1-12 (In Persian).
- Loring PhA, Gerlach SC. Food, culture, and human health in Alaska: An integrative health approach to food security. Environmental Science & Policy 2009; 12(4):466-78.
- Biglari H, Dargahi A, Vazir Y, Ivanbagha R, Hami M, Poursadeqiyan M. Food safety and health from the perspective of Islam. Journal of Pizhūhish dar dīn va salāmat 2020; 6(1):131-43.
- Abedi S, Mohseni S, Mohammadi A, Makder A, Izadi N, Abedini S. Students’ knowledge, attitude, and practice regarding healthy and safe food in Hormozgan University of Medical Sciences. Journal of Preventive Medicine 2020; 6(2):66-73 (In Persian).
- Abbot JM, Byrd-Bredbenner C, Schaffner D, Bruhn CM, Blalock L. Comparison of food safety cognitions and self-reported food-handling behaviors with observed food safety behaviors of young adults. European Journal of Clinical Nutrition 2009; 63(4):572-79. Doi: 10. 1038/ sj.ejcn.1602961.
- Fashi Z, Rakhshanderou S, Hatami H, KordlooA, Ghaffari M. Study of nutritional knowledge, attitudes, and behaviors among the elderly people: A cross-sectional research in Karaj city. Journal of Health in the Field 2023; 11(2):1-10 (In Persian).
- Taghizadeh Ganji A, Jafari A, Poorgholi N, Iranizadeh H. Evaluation of knowledge, attitude and practice of Tabriz's school health workers about oral and dental health. Journal of Dental Medicine 2009; 22(3):132-38 (In Persian).
- Farzianpour F, Khaniki GJ, Batebi F, Yunesian M. Compare the effects of two educational methods on the health principles knowledge of employees in food preparation. American Journal of Applied Sciences 2012; 9(10):1678-83.
- Zamaniahari S, Rezaei Z M, Zareipour M. Knowledge, attitude and behavior of dairy food hygiene in health care providers of Urmia city. Journal of Health in the Field 2021; 9(2):12-20 (In Persian).
- Ebdali H, Sami M, Hasanzadeh A, Ahmadi B, Esfandiari Z. Evaluation of knowledge, attitudes and practices of staff in food catering towards safety and hygiene indices. Journal of Food Hygiene 2020; 10(39):15-29 (In Persian).
- Rahmanian M, Dorodchi A, Zarenezhad M, Hatami N, Javdani F, Kalani N. Knowledge, attitude and practice of students of Jahrom University of Medical Sciences to the new coronavirus (Covid-19). Medical Journal of Mashhad University of Medical Sciences 2020; 63(3):2359-69 (In Persian).
- Sanlier N. The knowledge and practice of food safety by young and adult consumers. Food Control 2009; 20(6):538-42.
- Osaili TM, Obeidat BA, Jamous DOA, Bawadi HA. Food safety knowledge and practices among college female students in north of Jordan. Food Control 2011; 22(2):269-76.
18- Subba Rao GM, Sudershan RV, Rao P, Vishnu Vardhana Rao M, Polasa K. Food safety knowledge, attitudes and practices of mothers—findings from focus group studies in South India. Appetite 2007; 49(2):441-49.
- چکیده مشاهده شده: 22 بار
- PDF دانلود شده: 24 بار