بررسی آلودگی انگلی سبزی های خوراکی شهراصفهان در سال 1400
فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه,
دوره 10 شماره 4 (1401),
20 June 2023
,
صفحه 57-62
https://doi.org/10.22037/jhf.v10i4.40600
چکیده
زمینه و اهداف: یکی از مهم ترین راه های انتقال انگل ها به انسان، مصرف سبزیجات خام است. انگل ها ممکن است از طریق سبزیجات غیربهداشتی به مصرف کنندگان منتقل شوند. این مطالعه با هدف تعیین میزان و نوع انگل های موجود در سبزی های توزیع شده در مراکز عرضه شهر اصفهان در سال 1400 انجام شد.
مواد و روشها: 8 منطقه از 12 منطقه در اصفهان و دو مرکز فروش سبزیجات از هر منطقه انتخاب شدند. از هر فروشگاه 2 نمونه 500 گرمی سبزیجات گرفته شد. نمونه ها به مدت 30 دقیقه در محلول آب و توئین 80 قرار داده شدند. آب حاصل از شستشو پس از 24 تا 48 ساعت به روش فلوتاسیون با ساکارز مورد بررسی قرار گرفت. رعایت ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه درنظر گرفته شد.
یافتهها: 10 درصد از نمونه ها حداقل دارای یک نوع انگل می باشند. بیشترین فراوانی انگل جداشده مربوط به بلاستوسیستیس هومینیس (12/5درصد) و کم ترین آن ها با مقدار (3/1 درصد) مربوط به آسکاریس لومبریکوئیدس، تخم تریکوسفال، ایزوسپورا، استرونژیلوئیدس استرکورالیس، سیکلوسپورا کایتاننسیس بود. بیشترین میزان آلودگی در سبزی تره مشاهده شد و تربچه فاقد آلودگی انگلی بود.
نتیجهگیری: سبزیجات خام حداقل دارای یک نوع انگل می باشند. نوع انگل های موجود در سبزیجات خام نشان می دهد که از کودهای انسانی و پساب فاضلابها در آبیاری سبزیجات استفاده می گردد. بنابراین آموزش سالم سازی سبزیجات بر اساس دستور العمل های بهداشتی و خودداری از مصرف سبزیجات خام قبل از سالم سازی آنها، بسیار ضروری است تا انتقال انگل ها به حداقل برسد.
- آلودگی انگلی، سبزیجات خوراکی، شهر اصفهان، بیماری های عفونی
ارجاع به مقاله
مراجع
2. derakhshan l jm, mohamadzadeh m, barihi a. Parasitic contamination of vegetables city of Dezful. Veterinary histobiology. Veterinary histobiology. 2014;2(1):28-35.
3. Punsawad C, Phasuk N, Thongtup K, Nagavirochana S, Viriyavejakul P. Prevalence of parasitic contamination of raw vegetables in Nakhon Si Thammarat province, southern Thailand. BMC Public Health. 2019;19(1):1-7.
4. Pourahmad M, Nikokar F, Tavakoli S, Hejazi S, Yousefi A, Aria A, et al. Prevalence of parasitic contamination of edible vegetables in Isfahan. Iran J Prev Epidemiol. 2022.
5. Aziznia S, Varahram H, Aziznia H, Hosseini M, Banaeian Dastjerdy H, Musavi SR, et al. Effect of Prosopis Fracta bark extract on removing ova of parasites from Ilam province vegetables. Innovative Food Technologies. 2015;2(2):95-103.
6. Khan W, Rafiq N, Nawaz M, Kabir M, Farooqi ZUR, Romman M, et al. Parasitic contamination of fresh vegetables sold in open markets: a public health threat. Brazilian Journal of Biology. 2021;82.
7. Asadpour M, Malekpour H, Jafari A, Bahrami S. Diversity of parasitic contamination in raw vegetables commonly consumed in Shiraz, Southwest of Iran. Asian Pacific Journal of Tropical Disease. 2016;6(2):160-2.
8. Rezapour B, Khashaveh S. Investigating the Effect of Storytelling in The Prevention of Re-Infection with Intestinal Parasites in Students of Primary Schools in The Villages of Urmia. Iranian Journal of Health Education and Health Promotion. 2021;9(1):56-67.
9. Mahmood R, Babak V, Maryam G, Saba G. Detection of intestinal parasite agents on raw consumed vegetables in Ahvaz. 2011.
10. Rahimi SM, Behravan M, Ramazani AA, Pourmohammad A, Solgi R. Prevalence of parasitic contamination of raw vegetables consumed in Birjand city, South Khorasan province. Gene Reports. 2021;24:101268.
11. Hajipour N, Soltani M, Ketzis J, Hassanzadeh P. Zoonotic parasitic organisms on vegetables: Impact of production system characteristics on presence, prevalence on vegetables in northwestern Iran and washing methods for removal. Food Microbiology. 2021;95:103704.
12. Bahramian B, Afshari A, Kiani B, Sani MA, Hashemi M. The prevalence of foodborne parasites in raw vegetables in Iran: a comprehensive systematic review and meta-analysis. Journal of Environmental Health Science and Engineering. 2021:1-19.
13. Isazadeh M, Mirzaii-Dizgah I, Shaddel M, Homayouni MM. The prevalence of parasitic contamination of fresh vegetables in Tehran, Iran. Turkiye Parazitol Derg. 2020;44(3):143-8.
14. El Bakri A, Hussein NM, Ibrahim ZA, Hasan H, AbuOdeh R. Intestinal parasite detection in assorted vegetables in the United Arab Emirates. Oman medical journal. 2020;35(3):e128.
15. Al Nahhas S, Aboualchamat G. Investigation of parasitic contamination of salad vegetables sold by street vendors in city markets in Damascus, Syria. Food and Waterborne Parasitology. 2020;21:e00090.
16. Mohammed RG, Hussein Kadhim HA, Ali JF. Diagnostic Study on Intestinal Parasites Isolated from Raw Consumed Vegetables in Misan City/Iraq. Indian Journal of Public Health Research & Development. 2019;10(8).
- چکیده مشاهده شده: 171 بار
- pdf دانلود شده: 60 بار