میزان آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در خصوص بهداشت و ایمنی مواد غذایی
فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه,
دوره 8 شماره 4 (1399),
12 تیر 2021
,
صفحه 23-33
https://doi.org/10.22037/jhf.v8i4.33888
چکیده
زمینه و اهداف: بهداشت و ایمنی موادغذایی بهعنوان یک اصل مهم براي جلوگیري از مبتلاشدن انسان به بیماريها و نیز حفظ محیط از نظر آلودگی در نظر گرفته میشود. از آنجا که بخش عظیمی از جمعیت کشور را جوانان تشکیل میدهند و درصد بالایی از آنان دانشجو هستند، پژوهش حاضر با هدف تعیین آگاهی، نگرش و عملکرد دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی کرمانشاه در خصوص بهداشت و ایمنی مواد غذایی انجام گردید.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک مطالعه توصیفی-تحلیلی است که در بین 307نفر از دانشجویان دانشگاه علومپزشکی کرمانشاه با روش نمونهگیري در دسترس انجام شد. جهت جمع آوری دادهها از پرسشنامه شامل مشخصات دموگرافیک و سوالاتی در سه بخش برای سنجش آگاهی، نگرش و عملکرد استفاده گردید. داده های به دست آمده با استفاده از آزمونهای مجذور کای در محیط نرمافزار SPSS نسخه26 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. اخلاق در پژوهش و محرمانه بودن پاسخ های شرکتکنندگان در صفحه اول پرسشنامه ذکر شد.
یافته ها: افراد شرکتکننده در این مطالعه اکثراً مذکر و مجرد بودهاند که بیشترین شرکتکننده (127نفر) مربوط به دانشکده پزشکی بود (4/41%). علیرغم اینکه اکثر دانشجویان آگاهی و نگرش خوب نسبت به بهداشت و ایمنی موادغذایی داشتند، اما حدود 4/70% دانشجویان عملکرد ضعیفی داشتند که ضعیفترین عملکرد مربوط به دانشجویان دانشکده پرستاری-مامایی بود درخصوص آگاهی و نگرش، تفاوت معنیداری در بین دانشجویان دانشکدههای مختلف وجود داشت. همچنین ارتباط معنیداری بین جنسیت و عملکرد دیده شد.
نتیجه گیری: باتوجه به عملکرد ضعیف دانشجویان در بحث رعایت اصول بهداشتی مواد غذایی به نظر میرسد برگزاری کارگاههای آموزشی و اضافه کردن واحدهای درسی در این زمینه احتمالاً ميتواند باعث بهبود عملکرد دانشجویان شود.
- آگاهی،نگرش،عملکرد،بهداشت مواد غذایی
ارجاع به مقاله
مراجع
- Glenn J, Morris Jr. How safe is our food? Emerging Infectious Diseases 2011; 17(1):126-8.
- European Food Safety Authority, European Centre for Disease Prevention and Control. The European Union Summary Report on Trends and Sources of Zoonoses, Zoonotic Agents and Food-borne Outbreaks in 2009. EFSA Journal 2011; 9(3):2090. Available at: www.efsa.europa.eu/efsajournal.
- Kargar M, Imeri H, kalteh AH, Hosseini K, Safaei F, Gharibzdeh S, et al. General environmental health based on Salvato's book. 1st ed. Tehran: Andishe Rafie Press, 2011 (In Persian).
-WHO. Food safety and foodborne illness. Fact sheet No 237, Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs237/en/indexhtml. 2007.
- Chapman B, Raymond B, Powell D. Potential of social media as a tool to combat foodborne illness. Perspectives in Public Health 2014; 134(4): 225-30.
- Unusan N. Consumer food safety knowledge and practices in the home in Turkey. Food control 2007; 18(1):45-51.
- Lynch M, Painter J, Woodruff R, Braden C. Surveillance for foodborne-disease outbreaks: United States, 1998-2002. Surveillance Summaries 2006; 55(SS10): 1-34. Available at: https://www.cdc.gov/mmwr/preview/mmwrhtml/ss5510a1.htm.
- Noorimotlagh Z, Mansourian M, Nourmoradi H, Shafieyan Z, Banavi P. Study of Knowledge and Attitude of among Ilam University of Medical Sciences Students Regarding to Food Sanitation and Safety. Scientific Journal of Ilam University of Medical Sciences 2015; 23(3):8-15.
- Jahed G, Golestanifar H, Ghodsi R, Mohammadi M. Evaluating knowledge and attitudes students of Tehran University of Medical Sciences in association with Health and Food Safety. Journal of Research and Health 2012; 2(1):154-61.
- Aghalari Z, Jafarian S, Najar M. Studying the Knowledge and Attitude of Engineering Students in Relation to Food Safety and Health in Babol in 2016: A Short Report. Journal of Rafsanjan University of Medical Sciences 2018; 17 (7): 681-96.
- Mazlumi SM, Berizi A, Amiri A. Five keys to Safer Food manual. 2019. Available at: https://www.who.int/foodsafety/publications/Farsi.pdf?ua=1 (In Persian).
- Abedi S, Mohseni S, Mohammadi A, Makder A, Izadi N, Abedini S. Students’ knowledge, attitude, and practice regarding healthy and safe food in Hormozgan University of Medical Sciences. Journal of Preventive Medicine 2020; 6(2):66-73.
- Nazni P, Vimala S. Nutrition knowledge, attitude and practice of college sportsmen. Asian Journal of Sports Medicine 2010; 1(2):93-100.
- Janjany H, Mehralian M, Shamsizadeh Z, Sangsefidi ZS, Khashij M. Knowledge and Practice of People in Kermanshah Regarding Food Hygiene and Safety. Journal of School of Public Health and Institute of Public Health Research 2018; 16(1): 99-113.
- Unklesbay N, Sneed J, Toma R. College students' attitudes, practices, and knowledge of food safety. Journal of Food Protection 1998; 61(9):1175-80.
- Bolton DJ, Meally A, Blair IS, McDowell DA, Cowan C. Food safety knowledge of head chefs and catering managers in Ireland. Food Control 2008; 19: 291-300.
- Khalaj M, Mohammadi-zeidi I. Health education effects on nutritional behavior modification in primary school students. Journal of Shahrekord University of Medical Sciences 2006; 8(1): 41-49.
- Talatappeh D, Tavakoli H, Rahmati Najarkolaei F, Dabbagh Moghadam A, Khoshdel A. Knowledge, beliefs and behavior of food consumption among students of Military University: the application of health belief model (HBM). Journal of Military Medicine 2012; 14(3):192-9.
- چکیده مشاهده شده: 376 بار