تأثیر آموزش تغذیه سالم بر رفتار داوطلبان سلامت استان ایلام در خصوص مصرف غذاهای آماده
فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه,
دوره 8 شماره 2 (1399),
14 December 2020
,
صفحه 10-16
https://doi.org/10.22037/jhf.v8i2.30458
چکیده
زمینه و اهداف: نظر به رواج استفاده از غذاهای آماده و نظر به تأثیر آگاهی و رفتار داوطلبان سلامت بر سلامت خانوارهای تحت پوشش آنها، پژوهش حاضر با هدف تعیین تأثیر آموزش تغذیه سالم بر رفتار داوطلبان سلامت در خصوص مصرف غذاهای آماده انجام شد.
مواد و روشها: این مطالعه مداخلهای از نوع نیمهتجربی در سال 1395 و در میان 110 نفر از داوطلبان سلامت فعال در مراکز شهرستانهای دهلران و آبدانان استان ایلام (جمعاً 110 نفر در قالب دو گروه مداخله و کنترل) انجام شد. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه مشخصات جمعیتی و زمینهای و پرسشنامه محققساختهای بود که با آن آگاهی، نگرش و رفتار داوطلبان در خصوص مصرف غذاهای آماده در دو مرحله قبل و چهار ماه پس از مداخله سنجیده شد. مداخله آموزشی، کارگاه آموزشی یکروزهای بود که در سه بخش برگزار شد. دادههای گردآوریشده با استفاده از آزمونهای تیمستقل، کایدو و T زوجی و نرمافزار SPSS نسخه 19 تحلیل شدند. تمامی مراحل مطالعه حاضر طبق موازین اخلاقی اجرا گردید.
یافتهها: قبل از مداخله، بین متغیرهای جمعیتی و زمینهای، میانگین نمرات آگاهی و نگرش و رفتار در خصوص مصرف غذاهای آماده در دو گروه، تفاوت معنادار وجود نداشت (05/0P>). پس از مداخله، مقایسه دو گروه نشان داد که میانگین نمرات آگاهی و نگرش و رفتار در خصوص مصرف غذاهای آماده در گروه مداخله بهطور معناداری نسبت به گروه کنترل، افزایش داشت (05/0P<).
نتيجه گيري: نتایج حاکی از آن است که اجرای برنامههای آموزشی با موضوع تغذیه سالم میتواند بر اصلاح عادات غلط تغذیهای مثل خوردن غذاهای آماده مؤثر باشد.
- آموزش
- تغذیه سالم
- رفتار
- غذاهای آماده
- داوطلبان سلامت
ارجاع به مقاله
مراجع
- Fazelpour SH, Baghianimoghadam MH, Nagharzadeh A, Fallahzadeh H, Shamsi F, Khabiri F. Assessment of Fast Food Concumption Among People of Yazd City. Toloo-e-Behdasht 2010; 10(2):25-34 (In Persian).
- Sanayse S, Azarghashb E, Derisi M, Zamani A, Kyvanfar A. Assessing knowledge and attitudes toward fast foods among students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences in 2015. Journal of Medical Council of I.R.I 2016; 34(1):23-30.
- Mir Sefi Nejad M, Omrani N, Rouhani M, Azadbakht L. The Relationship of Fast Food with Body Mass Index and Waist Circumference in Girls from Isfahan, Iran. Journal of Health System Research 2011; 8(3):466-73 (In Persian).
- Amani F, Nemati A, Rahimi E, Farzizadeh F, Dideavary E, Nasirpour F, et al. Survey of Fast Food Consumption in Ardabil City. Journal of Health 2014; 5(2):127-37 (In Presian).
- Barati M, Yarmohammadi A, Mostafaei Sh, Gholi Z, Razani S, Miry Hazave SS. Evaluating the relationship between attitudes and beliefs, influencing fast-food eating among students of Hamadan University of medical sciences. Journal of Health System Research 2014; 10(3):500-8 (In Presian).
- Dadipoor S, Madani A, Ghanbarnejad A, Safari Moradabadi A, Amani F, Hosseini M et al. Effective Factors related to Fast-foods Consumption in Bandar Abbas: A Community-Based Study. Iranian Journal of Health Education & Health Promotion 2014; 2 (2):77-86 (In Presian).
- Ashakiran, Deepthi R. Fast foods and their impact on Health. Journal of Krishna Institute of Medical Sciences University 2012; 1(2):7-15.
- Cannuscio CC, Weiss EE, Asch DA. The contribution of Urban foodways to health disparities. Journal of urban Health 2010; 87(3):381-93.
- Mirmiran P, Bahadoran Z, Hosseini-Esfahani F, Azizi F. The Association of Fast Food Consumption and the Incidence of Metabolic Syndrom: A 3-Year Follow up of Tehranian Adults in Tehran Lipid and Glucose Studt. Iranian Journal of Diabetes and Metabolism 2014; 13(2):172-81 (In Presian).
- Rasouli A, Amin shakouri F, Tavafian S. The Effect of Integrated Health Education Program on Knowledge, Attitude and Nutrition Function of Female Students of Middle Schools in Bojnourd. Journal of North Khorasan University of Medical Sciences 2010; 2(2 and 3):73-7 (In Persian).
- Rajabzadeh R, JafariY, Mohaddes Hakkak HR, Panahi R, Sarvi M, et al. The status of consumption of fruit and vegetable and its related factors among female high school students in Bojnurd city the Educational diagnostic Stage of the PRECEDE Model. Journal of Health in the Field 2019; 7(2):11-20 (In Persian).
- Miri M, Ramazani AA, Moodi M, Mirkarimi K. The effects of suburban villages’ health volunteer plan on women’s health knowledge and attitude. Journal of Education & Health Promotion 2012; 1(12):1-5.
- Seyed Emami R, Eftekhar Ardebili H, Golestan B. Effect of a Health Education Intervention on Physical Activity Knowledge, Attitude and Behavior in Health Volunteers. Hayat 2011; 16 (3 and 4):48-55 (In Persian).
- Hajizade E, Asghari M. Methods and statistical analysis Looking at the methodology. Press agency SID; 2011.
- Khaste Ivari T, Heshmati H, Faryabi R, Goudarzian Z, Ghodrati A, Najafi F. effect of Health Belief Model based education on Nutritional behaviors of pregnant women referred to health centers in Torbat-e-Heydariyeh city. Journal of Health in the Field 2016; 3(4):23-31 (In Persian).
- Alizadeh SH, Keshavarz M, Jafari A, Ramezani H, Sayadi A. Effects of nutritional education on knowledge and behaviors of Primary Students in Torbat-e- Heydariyeh. Journal of Torbat-e- Heydariyeh University of Medical Sciences 2013; 1(1):44-51 (In Persian).
- Tslimi Talaghani M, Jazayeri A, Keshavarz A, Sadrzadeye Yeghaneh H, Rahimi A. Comparison of the Effect Ivensee of Two Nutririon Education Methods on the Nutritional Knowledge, Attitude and Practice of First – Grade School Girl Students in Tehran. Journal of School of Public Health and Institute of Public Health Research 2004; 2(4):69-78 (In Persian).
- Peyman N, Charoghchian khorasani E, Moghzi M. The Impact of Education on the Basis of the Theory of Planned Behavior on Junk Food Consumption in high school in Chenaran. Razi Journal of Medical Sciences 2016; 23(149):62-72 (In Persian).
- Hazavehei SMM, Pirzadeh A, Entezari M, Hasanzadeh A. The effect of educational program based on BASNEF model on the nutritional behavior of students. Zahedan Journal of Research in Medical Sciences 2011; 13(1):23-9 (In Persian).
- Peyman N, Nasehnezhad M. Effect of Education Based on the Theory of Planned Behavior on Fast Food Consumption in High School Girl's Students in Sabzevar City 2014. Journal of Neyshabur University of Medical Sciences 2015; 3(3):46-54 (In Persian).
- Panahi1 R, Ramezankhani A, Tavousi M, Osmani F, Niknami SH. Knowledge and Attitude of Dormitory Students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences about Smoking in 2016. Health Education & Health Promotion 2016; 4(1):3-13.
- Kouhi R, Amin Sobhani M, Khodakarim S, Panahi R, Ramezankhani A. Hand Hygiene Predictors in the Staff of Tehran Dentistry Centers Based on the Health Belief Model. Journal of North Khorasan University of Medical Sciences 2019; 11(2):45-52 (In Persian).
- Panahi R, Ramezankhani A, Rezaei M, Tavousi M, Pishvaei M, Niknami SH. The Effect of Education on Knowledge and Attitude toward the harmful effects of smoking among Students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, Tehran. Journal of Health in the Field 2018; 6(3):10-8 (In Persian).
- Zamani Alavijeh F, Faghihzadeh S, Sadeghi F. Application of the Health Belief Model for Unhealthy Eating Prevention among Primary School Children in Arak/Iran (2004-2005). Journal of Kermanshah University of Medical Sciences 2008; 11(4):352-67 (In Persian).
- چکیده مشاهده شده: 520 بار