پژوهشی/ اصیل


بررسی آگاهی، نگرش و عملکرد سالمندان در مورد شیوه زندگی سالم در دوران سالمندی در شهر تهران

علی رمضانخانی, گوهر محمدی, فروزان اکرمی, منوچهر زینلی

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 1 شماره 1, 20 March 2013, صفحه 1-5
https://doi.org/10.22037/jhf.v1i1.4617

زمینه و هدف: در هزاره سوم، پیری بیش از گذشته به صورت یک واقعیت عمده جهانی جلوه گر شده است. پیشرفت هایی که در زمینه های مختلف به ویژه بهبود تغذیه، کنترل بیماری های عفونی و سالم سازی محیط حاصل شده است، سبب گردیده که انسان ها عمر بیشتری داشته باشند و چالش قرن بیستم که زنده ماندن در قرن جدید بود به زندگی کردن با کیفیت برتر تبدیل شود و رویکرد شیوه زندگی سالم در سالمندان مورد توجه کلی قرار گرفت. با توجه به اهمیت موضوع این مطالعه با هدف بررسی میزان آگاهی، نگرش و عملکرد سالمندان شهر تهران درباره شیوه زندگی سالم در دوران سالمندی در سال 1386 انجام گرفته است.

مواد و روش ها: این مطالعه از نوع توصیفی تحلیلی نمونه گیری به روش تصادفی خوشه ای و نمونه ها شامل 450 سالمند، 60 سال و بالاتر ساکن شهر تهران بودند. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه سازمان جهانی بهداشت بود که با مراجعه به درب منازل به روش مصاحبه تکمیل گردید. داده ها پس از ورود  در نرم افزار SPSS18 مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.

یافته ها: از کل سالمندان مورد پژوهش 54/6% مرد بودند. به طور کلی افراد مورد مطالعه از سطح آگاهی متوسط و نگرش و عملکرد نسبتا خوبی برخوردار بودند میانگین نمرات مردان در سه حیطه بیشتر از خانم ها بود. با افزایش سن دانش، نگرش و عملکرد سالمندان کاهش می یافت و این ارتباط معنی دار بود. همچنین بین آگاهی نگرش و عملکرد با جنسیت، سواد، درآمد و زنده بودن همسر رابطه آماری معنی دار وجود داشت.

نتیجه گیری: با توجه به یافته های این پژوهش برنامه ریزی جامع و دقیق جها بهبود دانش و نگرش و عملکرد افراد  درباره شیوه زندگی سالم با روزیکرد عوامل اجتماعی موثر بر سلامت ضروری است و فراهم کردن زمینه مشارکت و عضویت این گروه سنی در  انجمن ها و تشکل های مردمی مورد تاکید است.   

مقدمه: از آنجا که بیماری ها منتقله از راه جنسی اغلب از طریق رفتارهای قابل اجتناب و تغییرپذیر کسب می شوند آموزش راهکاری موثر جهت پیشگیری از موارد جدید ابتلا محسوب می گردد. این مطالعه با هدف تعیین تاثیر مداخله آموزشی بر آگاهی، نگرش و قصدهای رفتاری دانش آموزان دبیرستان های پسرانه شهر بوانات درخصوص Hiv/AIDS در سال 1389 انجام گردیده است. 

روش کار: در این مطالعه نیمه تجربی پس از انتخاب دبیرستان های واجد شرایط تمام دانش آموزان پسر پایه دوم (جمعا 99 نفر) انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه ای محقق ساخته بود که روایی و پایایی آن با روش های مربوطه مورد تایئد قرار گرفت. پس از پیش آزمون مداخله آموزشی انجام شد و بلافاصله و 1/5 ماه پس از پایان آموزش به ترتیب پس آزمون اولیه و ثانویه صورت گرفت. داده های جمع آوری  شده با استفاده از نرم افزر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.

یافته ها: میانگین و انحراف معیار نمرات آگاهی و نگرش دانش آموزان قبل از آموزش یا بلافاصله و 1/5 ماه بعد از آموزش متفاوت بود. قصدهای رفتاری پیشگیری کننده نیز قبل از آموزش با بلافاصله و 1/5 ماه بعد تغییر معنی دار یافت.

بحث و نتیجه گیری: با توجه به افزایش آگاهی و نگرش دانش آموزان این مقطع تحصیلی گنجانیده شود.  

ارزیابی اثر بخشي فرآیند انعقاد و شناورسازی الکتریکی در كاهش سمیت از فاضلاب صنعت روغن کشی زیتون

احمدرضا یزدانبخش, محمدرضا مسعودی نژاد, احسان آقایانی, فرشید قنبری

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 1 شماره 1, 20 March 2013, صفحه 13-19
https://doi.org/10.22037/jhf.v1i1.4619

زمینه و اهداف: فاصلاب صنعت استخراج  روغن زیتون از آلوده کننده ترین فاصلاب های صنایع غذایی می باشند. فرایند استخراج روغن زیتون فاصلابی با بار آلودگی بالا از تکیبات شیمیایی فنلی به محیط وارد می کند که دارای خاصیت ضدباکتریایی بوده و برای گیاهان نیز سمی است. در این مطالعه سمیت فاضلاب خام صنعت روغن زیتون و فاضلاب تصفیه شده با فرایند انعقاد و شناورسازی الکتریکی با انجام تست جوانه زنی مورد ارزیابی قرار گرفته است.

روش کار: آزمایشات جهت انجام فرایند انعقاد  شناورسازی در یک راکتور الکتروشیمیایی پلکسی گلاس به حجم  مفید 1750 میلی لیتر انجام گرفت. به منظور ارزیابی سمیت فاضلاب و پساب حاصل از فرایند نیز تست جوانه زنی مورد استفاده قرار گرفت.

یافته ها: نتیاج نشان داد که بار آلودگی ترکیبات فنلی فاضلاب صنعت روغن کشی زیتون 1000 برابر بیشتر از فاضلاب شهری است. همچنین نتایج حاصل از ارزیابی سمیت پساب فرایند انعقاد و شناورسازی الکتریکی در شرایط پی اچ طبیعی فاضلاب دانسیته جریان 117 آمپر بر مترمربع و زمان فرایند 30دقیقع حاکی از آن است که پساب حاصل از این فرایند حتی بدون رقیق سازی رشد بذرهای گونه های گیاهی را به دنبال دارد.

نتیجه گیری: نتایج حاصل از این تحقیق نشان دهنده میزان خطرات ناشی از رهاسازی بدون تصفیه این فاضلاب و اثرات سمیتی آن بر گون های مختلف گیاهی می باشد. با توجه به نتایج آزمایش های تعیین کیفیت پساب حاصل از فرایند انعقاد و شناورسازی الکتریکی، اگرچه این فرایند درصد بالایی از بار آلودگی موجود در فاضلاب را کاهش می دهد اما براساس استانداردهای تخلیه و همچنین استانداردهای آب کشاورزی تصفیه بیشتر حاصل از این فرایند ضروری است.

مقدمه: خدمات تنظیم خانواده از مهم ترین و متداول ترین خدمات مورد استفاده زنان در سنین باروری است که برای توانمند کردن زنان برای رسیدن به اهداف باروری شان حیاتی می باشد.  هدف از این مطالعه تعیین و مقایسه کیفیت خدمات تنظیم خانواده در مراکز بهداشتی درمانی شهری از نطر مراجعین، کارکنان، کارشناسان و مدیران ستادی خدمات تنظیم خانواده در سطوح مختلف می باشد.

مواد و روش ها: در مطالعه ای مقطعی 500 نفر از مراجعین به واحدهای بهداشت خانواده مراکز بهداشتی درمانی شهری تحت پوشش دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی 147 نفر ارائه دهندگان خدمت در مراکز بهداشتی درمانی و 18 نفر از کارشناسان و مدیران بهداشت خانواده در سطوح مرکز بهداشت شهرستان معاونت بهداشت و ستاد کشوری با استفاده از پرسشنامه اصلاح شده مورد بررسی قرار گرفتند.

یافته ها: نتایج این مطالعه بیانگر وجود اختلاف بین خدمت مورد انتظار و خدمت درک شده توسط مراجعین در همه ابعاد کیفیت بود. از نظر مراجعین خدمات ارائه شده در مجموع اختلافی معادل -0.37 با خدمات مورد انتظار آنها داشت.

نتیجه گیری: وجود اختلاف منفی بین خدمات مورد انتظار و خدمات ارائه شده به مراجعین نیاز به توجه جدی مدیران و کارشناسان برنامه برای طراحی و اجرای مداخلات مناسب برای بهبود کیفی خدمات دارد.

زمینه و اهداف: یون های نیتریت و نیترات بخشی از چرخه طبیعی نیتروزن محسوب می شوند. غلظت بیش از استاندارد آنها سلامتی انسانها را به خطر انداخته و تعیین روند آلودگی آب های زیرزمینی به نیتریت و نیترات با بهره گیری از فن آوری جدید را ایجاب می نماید.

مواد و روش ها: این تحقیق به روش توصیفی-مقطعی بر روی چاه های آب آشامیدنی شهر زنجان صورت گرفت. نمونه های آب زیرزمینی مستقیما از 72 چاه برداشت شد. غلظت نیتریت و نیترات نمونه ها تعیین شد.

یافته ها: نتیاج حاصل از این تحقیق نشان داد که فقط یکی از چاه ها غلظت نیترات فراتر از استاندارد داشته و در بقیه چاه ها غلظت نیتریت و نیترات در حد مجاز بودند.

نتیجه گیری: با توجه به اینکه شبکه جمع آوری فاضلاب و تصفیه خانه فاضلاب شهر زنجان به طور کامل بهره برداری نمی شود. و هنوز دفع فاضلاب به صورت سنتی و در قالب دفع به چاه های جذبی می باشد از این رو می تواند منبع آلودکی منابع آب زیرزمینی شهر زنجان باشد

تجزيه و تحليل هزينه جمع‌آوري و حمل و نقل پسماند منطقه 1 شهر بندرعباس

منیره مجلسی, آمان الله زمانی, فیاض مهدی پور, وحیده شمسائی پور, حجار شریفی, پوریا دروار

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 1 شماره 1, 20 March 2013, صفحه 37-45
https://doi.org/10.22037/jhf.v1i1.4624

زمينه و هدف: در حال حاضر در ايران 80 % كل مخارج مديريت پسماندها، مربوط به جمع آوري است كه 60 % از آن صرف حقوق و
دستمزد كارگران مي شود. اهميت اين موضوع از آن جهت است كه بهبود اندكي در عمليات جمع آوري مي تواند تاثير قابل ملاحظه اي
در صرفه جويي هزينه هاي كل داشته باشد. هدف از اين مطالعه تجزيه و تحليل هزينه جمع آوري و حمل و نقل پسماند منطقه 1 شهر
بندرعباس در 15 سال آينده مي باشد.

مواد و روش ها: مكان مورد مطالعه منطقه 1 شهرداري بندرعباس مي باشد كه جمعيت آن 111572 نفر وسعت آن 2371 هكتار و از
3 ناحيه و 11 محله تشكيل شده است. به منظور تجزيه و تحليل هزينه جمع آوري و حمل و نقل پسماند منطقه 1 شهر بندرعباس از از نرم افزار استفاده شد

يافته ها: نتايج تحقيق نشان داد كه براي مديريت جمع آوري و انتقال زباله منطقه 1شهر بندرعباس در 15 سال آينده نياز به 35 ميليارد
73806 تومان و به ازاي هر / تومان مي باشد. بطور متوسط در 15 سال آينده هزينه جمع آوري مواد زائد به ازاي هر خانوار در سال 1
كيلوگرم زباله ساليانه 60674 تومان محاسبه گرديده است. همچنين اساسي ترين مخارج مربوط به هزينه پرسنلي و سوخت مي باشد.
نتيجه گيري: جهت بهبود وضعيت موجود بايد با مكانيزه كردن سيستم جمع آوري وضعيت كارگران را ساماندهي و هزينه هاي را پايين
آورد، همچنين با بهبود وضعيت ماشين آلات و تعميرات به موقع هزينه هاي سوخت را كاهش داد.