موانع مصرف ماهی و عوامل موثر بر آن : مروری جامع بر شواهد علمی و مطالعات مرتبط در ایران و جهان
فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه,
دوره 2 شماره 1 (1393),
30 دی 2014
,
صفحه 46-59
https://doi.org/10.22037/jhf.v2i1.5390
چکیده
چكيده
زمينه و هدف: سازمان جهانی بهداشت مصرف ماهی به میزان دو بار در هفته را توصیه می کند. اما با این حال، مطالعات و گزارش ها نشان می دهد میزان مصرف ماهی دربرخی از کشورها کمتر از این میزان است. هدف این مقاله, شناسایی علل مصرف ناکافی ماهی، عوامل موثر بر مصرف ماهی و شواهد علمی در این زمینه می باشد.
مواد و روشها: در این مقاله فقط مقالات منتشر شده در زمينه مصرف ماهی به دو زبان انگلیسی و فارسی مورد بررسی قرار گرفته شده است. ابتدا با استفاده از کلید واژههای مرتبط مانند Fish consumption، Fish advertising و affecting factors of fish consumption، 20 مقاله مرتبط با استفاده از موتورهای جستجو شامل Google Scholar،Pubmed ،Sciencedirect ،SID، بانکهای مقالات علوم بهداشتی و پزشکی و گزارشات مرتیط شناسایی و استخراج گردیدند.
يافتهها: مروری بر مطالعات فوق منجر به استخراج 12 علت به عنوان موانع مصرف ماهی گردید. از نظر فراوانی، به ترتیب طعم نامطلوب، قیمت بالاو عدم آگاهی شایعترین موانع گزارش شده بودند. همچنین جنس، سن، فرهنگ عادات غذایی، شایع ترین عوامل گزارش شده موثر بر مصرف ماهی بودند.
نتيجه گيري: قبل از هر گونه برنامه ریزی در این زمینه لازم است مهمترين عوامل موثر بر مصرف ماهي و نيز مهمترين موانع مصرف در آن جمعيت بررسي شود. همچنین با توجه به ارتباط معنی دار ویژگیهای دموگرافیک با مصرف ماهی لازم است برنامههای ترویجی متفاوتی برای افراد با تفاوتهای دموگرافیک در نظرگرفته شود.
- مصرف ماهی، موانع مصرف ، عوامل موثر بر مصرف
ارجاع به مقاله
مراجع
REFERENCES
Marmot M. Social determinants of health inequalities Lancet. 2005; 365(9464):1099-1104
WHO. Avoiding heart attacks and strokes: don't be a victim-protect yourself: World Health Organization;
Available from: http://www.who.int/cardiovascular _diseases/resources /avoid _heart _attack_ report/
en/index.html. Accessed Aug 7, 2012.
Smith KM, Sahyoun NR. Fish consumption: recommendations versus advisories, can they be reconciled?
Nutrition reviews 2005; 63(2) :39-46.
Joyce A, Nettleton DSc. Seafood: Weighing the Benefits and Risks. January 2008. Available from: http://
www.alaskaseafood.org/health/experts/seafoodbenefitsandrisks.htm. Accessed January, 2008
Williams N. Bbasic nutrition diet therapy. 12 edit. Salt Lake city, Utath : division of nutrition college of
health ,university of utath, 2004; p: 354.
Saberi M, Khalilipuor Darestani M. Principles of modern nutrition.1nd ed. tehran: khosravi; 2007; p: 603.
(in persian)
Mahan L.K, Escott S.S. krauses food and nutrition theraphy. 12 edit.nutritional balance winterville: north
carolina, 2008; p: 97-9.
Harvard.school of public health. Food Pyramids and Plates: What Should You Really Eat? America:
Harvard university, 2013. Available from: http://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/pyramid-fullstory.
FAO . The State of World Fisheries and Aquaculture .PART 1:World review of fisheries and aquaculture,
Fish consumption, 2008; p: 58-65.
FAO. The state of world fisheries and aquaculture 2012. FAO fisheries and aquaculture department. Food
and agriculture organization of the united nations rome, 2012; p: 84-191.
Iran Fisheries Organization (IFO). Statistical Yearbook of Iran Fisheries Organization.2013. Available
From:http://www.fisheries.ir/portal/File/ShowFile.aspx?ID=3e22663e-309b-4eb8-9d35-796281a22b7e.
Accessed July 21, 2013.
Maarouf B. Culturalization and education, face-to-face household (per capita consumption of the aquatic
in Yazd province), construction mobilization plan. Fisheries Management Yazd. Department of Education
and Extension.2006; p:19-23.(in persian)
Iranian agricultural news agency .Increasing per capita consumption of fish by the end of the fifth
development plan. Available from: http://www.iana.ir/shilaat/item/4445-1.html . Accessed May 29,
Maarouf B. The effect of fish consumption survey in Yazd (per capita consumption of The aquatic in
Yazd province). Construction mobilization plan. Fisheries Management Yazd. Department of Education and
Extension.2007.37-48.(in persian)
Erdoğan B, Mol S, Coşansu S. Factors Influencing the Consumption of Seafood in Istanbul, Turkey.
Turkish Journal of Fisheries and Aquatic Sciences 2011; 11(2): 631-9.
Bruns K, Verbeke W, Olsen SO, Jeppesen LF. Motives, barriers and quality evaluation in fish consumption
situations: exploring and comparing heavy and light users in Spain and Belgium. British Food Journal 2009;
(7): 699-716.
/
Pieniak Z, Verbeke M, Perez-Cueto F, Bruns K, De Henauw S. Fish consumption and its motives in
households with versus without self-reported medical history of CVD: A consumer survey from five European
countries. BMC Public Health 2008; 8:306.
Sayin C, Emre Y, Ozkan B, Tascioglu Y, Goncu M, Mencet N. A research on fish consumption west
mediterraneanregion of turkey. New Turkish Lira. 27 May 2006.
Honkanen P, Olsen S, Verplanken B. Intention to consume seafood - the importance of habit. Appetite
; 45(3) :161- 68.
Verbeke W, Vackier I. Individual determinants of fish consumption: application of the theory
of planned behaviour. Appetite 2005; 44(1): 67-82.
Trondsen T, Scholderer J, Lund E, Eggen AE. Perceived barriers to consumption of fish among Norwegian
women. Appetite 2003; 41(3): 301-14.
Trondsen T, Braaten T, Lund E, Eggen A. Health and seafood consumption patterns among women
aged45–69 years. A Norwegian seafood consumption study. Food Quality and Preference 2004; 15(2): 117-
Zhang X, House L, Sureshwaran S, Hanson T. At-Home and Away-From-Home Consumption of Seafood
in the United States. Selected Paper prepared for presentation at the Southern Agricultural Economics
Association Annual Tulsa, Oklahoma, February 18, 2004.
Rodolfo M, Nayga Jr, Oral Capps Jr. Factors Affecting the Probability of Consuming Fish and Shellfish
in the Away from Home and at Home Markets. J. Agr. and Applied Econ 1995: 27(1): 161-171.
Herrmann R, Rauniyar G, Hanson G,Wang G. Identifying Frequent Seafood Purchasers in the Northeastern
U.S. Agricultural and Resource Economics Review 1994; 23 (2): 226-235.
Baghyani Moghadam MH, Eivazi S. Investigation of Factors Related to Lack of Using Fish at the
Recommended Amount by WHO in Families of Javanrood (western Iran) According to Model Goal- directed
Behavior (MGB) in 2006. Journal of Ilam University of Medical Sciences 2006; 19(1): 39-45.(in persian)
Yusufi A, Shariaty MT. Sociological analysis of fish consumption behavior in Mashhad. Iranian
Sociological Association 2009 ; 3(3).(in persian)
Aghili S.M, Safari R, Shaabanpour B, Rahmani M. Market assessment of aquatic and fishery products in
the city of Gorgan. Journal of Fisheries 2008; 4(3): 91-101.(in persian)
Salehi H, Mokhtari A. survey of the Dietitians of orientation in fish consumption. Journal of iran Fisheries
; 17(1): 79-90 (in persian).
Adeli A, Shaabanpour B. The aquatic consumption change behavior of citizens of Tehran. Journal of Iran
Fisheries 2006; 16(2): 117-126 (in persian).
- چکیده مشاهده شده: 522 بار