بررسي آگاهي، نگرشها و رفتارهاي تغذيهاي سالمندان: يک مطالعه مقطعي در شهر کرج
فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه,
دوره 11 شماره 2 (1402),
31 بهمن 2024
,
صفحه 1-10
https://doi.org/10.22037/jhf.v11i2.42330
چکیده
زمینه و اهداف: غفلت از نيازهاي تغذيهاي سالمندي، زمينه را براي بروز بسياري از بيماريها مساعد ميکند. اندازهگيري آگاهي، نگرشها و رفتارهای تغذیهای به عنوان يک نيازسنجي از گامهاي اوليه برنامه ریزی مداخلات است. مطالعهي حاضر باهدف بررسي آگاهي، نگرش و رفتارهاي تغذيهاي سالمندان شهرکرج اجرا شد.
مواد و روشها: در اين مطالعه مقطعي که به صورت توصيفي-تحليلي انجام شد، 393 نفر از سالمندان مراجعهکننده به مراكز بهداشتي درماني شهر كرج با استفاده از روش نمونهگيري چند مرحلهاي شركت كرده بودند. ابزار گردآوري دادهها، پرسشنامهاي شامل اطلاعات جمعیتشناختی و سؤالات آگاهي، نگرش و رفتار در خصوص تغذيه بود كه مراحل روايي و پايايي آن به تأييد رسيده بود. دادههاي جمعآوري شده با كمك نرمافزارSPSS16 و با استفاده از آمارتوصيفي و استنباطي تجزيه وتحليل شدند. رعایت ملاحظات اخلاقی در تمام مراحل اجرای مطالعه درنظر گرفته شد.
یافتهها: سالمندان داراي وضعيت آگاهي متوسط، در بخش نگرش و رفتار نیز وضعيت خوبي داشتند. آگاهي، نگرشها و رفتار سالمندان با تحصيلات و منطقه سکونت ارتباط معنادار داشت (P<0/001)؛ ولي با سن و جنسيت ارتباط معناداري وجود نداشت (P>0/05). همچنین ارتباط معنيدار بين امتیازات آگاهي افراد موردمطالعه با ساختار خانواده وجود داشت (P=0/038).
نتیجهگیری: داشتن آگاهي، جهت ايجاد تغييرات مثبت در سلامت کافي نيست. مداخلات آموزشي و تأکيد بر عادات بهداشتي سالم، بايد آنقدر تکرار شود تا بهطور واضح در نگرش و عملکرد افراد تغيير ايجاد شود و اثرات مثبت آن برسلامت ظاهر گردد. طراحي و اجراي برنامههاي آموزشي تغذيه با هدف بهبود و اصلاح رژيم غذايي در سالمندان پيشنهاد ميگردد.
- سالمند، آگاهي، نگرش، رفتار، تغذيه
ارجاع به مقاله
مراجع
2. Tamdee D, Tamdee P, Greiner C, Boonchiang W, Okamoto N, Isowa T. Conditions of caring for the elderly and family caregiver stress in Chiang Mai, Thailand. Journal of Health Research. 2019;33(2):138-50.
3. Available from: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/ageing-and-health.
4. Statistic Center of Iran: Population and Housing Census in 2011 2011 [Available from: https://www.amar.org.ir/english/Population-and-Housing-Censuses
5. Movahedi M, Khamseh F, Ebadi A, Amin ZH, Navidian A. Assessment of the lifestyle of the elderly in Tehran. Journal of Health Promotion Management. 2016;5(3):51-9.
6. Geng L, Duan HJIJCEM. A clinical nursing strategy reduces the occurrence of hidden dangers for the aged patients in a gastroenterology department. 2019;12(12):13789-96.
7. Movahedi M, Khamseh F, Ebadi A, Haji Amin Z, Navidian AJJoHPM. Assessment of the lifestyle of the elderly in Tehran. 2016;5(3):51-9.
8. Movahedi M, Khamseh F, Ebadi A, Haji amini Z. The Impact of Healthy Lifestyle Multimedia Education on Elderly Life Promotion. Journal of Gerontology. 2019;4(2):45-52.
9. Brojeni SA, Ilali E-S, Taraghi Z, Mousavinasab NJJoN, Sciences M. Lifestyle and its related factors in elderly. 2019;6(1):32.
10. Seljak BK, Valenčič E, Hristov H, Hribar M, Lavriša Ž, Kušar A, et al. Inadequate intake of dietary fibre in adolescents, adults, and elderlies: results of slovenian representative SI. Menu study. 2021;13(11):3826.
11. Organization WH. Active ageing: a policy framework. Geneva: WHO; 2002. Disponibile all ‘indirizzo, Online whqlibdoc who int/hq/2002/WHO_ NMH_NPH_02. 2004;8.
12. Gorji HA, Alikhani M, Mohseni M, Moradi-Joo M, Ziaiifar H, Moosavi AJIjoph. The prevalence of malnutrition in Iranian elderly: a review article. 2017;46(12):1603.
13. Lashkarboloki F, Aryaei M, Djazayery A, Eftekhar-Ardebily H, Minaei M. Association of demographic, socio-economic features and some health problems with nutritional status in elderly. Iranian Journal of Nutrition Sciences & Food Technology. 2015;9(4):27-34.
14. English LK, Ard JD, Bailey RL, Bates M, Bazzano LA, Boushey CJ, et al. Evaluation of dietary patterns and all-cause mortality: a systematic review. 2021;4(8):e2122277-e.
15. Miller LMS, Cassady DLJA. The effects of nutrition knowledge on food label use. A review of the literature. 2015;92:207-16.
16. Ivari TK, Heshmati H, Faryabi R, Goudarzian Z, Ghodrati A, Najafi F, et al. Effect of health belief model based education on nutritional behaviors of pregnant women referred to health centers in Torbat-e-heydariyeh City. 2016;3(4):23-31.
17. Soleymani L, Tahmasbi R. Knowledge, attitude and practice declaration of Elderly in Ahram city toward nutrition behavior in 2013. ISMJ. 2015;18(2):370-82.
18. R H. Determine the relationship between health literacy and the effectiveness of educational interventions related to nutrition in the elderly in Ilam city: Shahid Beheshti University 2014.
19. Hemati Z, Pourfarzad ZJJCN, Midwife. The study of nutrition-related knowledge, attitude and practice of old people suffering from hypertension referring to Farsan health centers in CHaharmahal and Bakhtiari province, 2012. 2014;3(3):36-43.
20. Ramezankhani A, Mohammadi G, Akrami F, Zeinali M. Knowledge, attitude and practice of the elder residents of Tehran city about healthy lifestyle. 2013.
21. Jeruszka-Bielak M, Kollajtis-Dolowy A, Santoro A, Ostan R, Berendsen AA, Jennings A, et al. Are nutrition-related knowledge and attitudes reflected in lifestyle and health among elderly people? A study across five European countries. 2018;9:994.
22. Hazavehei S, Moeini B, Soltanian A. Factors Affecting Nutritional Behaviors of ageing population based on BASNEF Model: Sanandaj, Iran. Journal of Geriatric Nursing. 2016;2(2):61-70.
23. Sanchez M-A, Armaingaud D, Messaoudi Y, Letty A, Mahmoudi R, Sanchez SJBo. Multiple factor analysis of eating patterns to detect groups at risk of malnutrition among home-dwelling older subjects in 2015. 2019;9(6):e023548.
24. Amini N, Rakhshanderou S, Ramezankhani A, Ghaffari MJJoE, Promotion H. World health organization-package of essential noncommunicable disease intervention in iranfs health system based on 5As healthy lifestyle counseling model: A randomized-controlled trial protocol. 2022;11(1):238.
25. Nursiam Y, Mayetti M, Deswita DJJKS. Karakteristik Responden Selama Pengambilan Darah Vena terhadap Tekanan Darah pada Anak. 2022;5(2):887-92.
26. Salehi K, Kordlu A, Rezapour-Nasrabad RJEM. Prevalence of Type 2 Diabetes in Population Over 30 Years Old (2017-2018). 2020;14(1-2):24-9.
27. Mirzaei A, Ramezankhani A, Taheri Tanjani P, Ghaffari M, Jorvand R, Bazyar M, et al. The Effectiveness of Health Literacy Based Educational Intervention on Nutritional Outcomes of Elderly %J Salmand: Iranian Journal of Ageing. 2020;15(3):324-37.
28. Movahedi M, Khamseh F, Ebadi A, Haji Amin Z, Navidian A. Assessment of the lifestyle of the elderly in Tehran. Journal of Health Promotion Management. 2016;5(3):51-9.
- چکیده مشاهده شده: 86 بار
- pdf دانلود شده: 97 بار