پژوهشی/ اصیل


ارزیابی وضعیت منابع انسانی و فیزیکی خانه های بهداشت و مراکز بهداشتی درمانی در جهت ارائه خدمات اورژانسی: مطالعه ای در استان گلستان

علیرضا حیدری, محمدجواد کبیر, ناهید جعفری, اشرف بابازاده گشتی, محدعلی پورعباسی, محمدرضا هنرور, منصوره لطفی, محمد آریایی, مریم ایری

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 3 شماره 4, 1 January 2016, صفحه 1-8
https://doi.org/10.22037/jhf.v3i4.12018

زمینه و هدف: مدیریت و ارزیابی فعالیتهای اورژانس و ارائه خدمات مطلوب به بیماران، تنها با داشتن اطلاعات صحیح از وضعیت موجود از قبیل فضا، تجهیزات و نیروی انسانی در مراکز اورژانس امکان پذیر است. هدف از انجام این مطالعه تعیین وضعیت منابع انسانی و فیزیکی خانههای بهداشت و مراکز بهداشتی درمانی در جهت ارائه خدمات اورژانسی بود. مواد و روشها: این مطالعه به صورت توصیفی و از نوع مقطعی انجام شد. جامعه پژوهش را مراکز بهداشتی درمانی شهری، روستایی و خانههای بهداشت استان تشکیل میداد. ابزار جمع آوری اطلاعات، چک لیست و روش نمونه گیری، چند مرحلهای بود. روش جمع آوری دادهها مشاهده و مصاحبه بود. تمام مراحل این طرح با رعایت موازین اخلاقی و پژوهشی انجام شد. جهت تحلیل دادهها از آمار توصیفی با استفاده از نرم افزار آماری SPSS.16 استفاده شد.

یافته ها: بر اساس نتایج مطالعه، 17/9% خانههای بهداشت بهورز مرد و 2/4% بهورز زن نداشتند. همچنین 38/9% مراکز پرستار، 94/4% بهیار مرد و 97/2% بهیار زن نداشتند. اکثر خانه های بهداشت از نظر وضعیت تجهیزات و داروهای مورد نیاز اورژانس در سطح خوب قرار گرفتند. اکثر مراکز از نظر وضعیت تجهیزات اتاق تزریقات در سطح متوسط، از نظر وضعیت تجهیزات اتاق پانسمان در سطح خیلی ضعیف و از نظر وضعیت داروهای مورد نیاز، در سطح ضعیف قرار گرفتند. 74/33% مراکز اتاق پانسمان و 85/3% آمبولانس نداشتند. نتیجه گیری: با توجه به سطح ضعیف نیروی انسانی، تجهیزات و فضای فیزیکی مراکز بهداشتی درمانی، لازم است تدابیر مناسبی به منظور بهبود وضعیت موجود این مراکز اندیشیده شود. 

 

 

 

بررسی تراكم تركيبات آلي فرار در داخل و خارج از دو ساختمان اداري در مركز تهران

محمدجواد جعفری, زهرا بابایی مهابادی, فریده عتابی, لیلا امیدی, نسرین کریمی اصل

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 3 شماره 4, 1 January 2016, صفحه 9-16
https://doi.org/10.22037/jhf.v3i4.11738

زمینه و هدف: ترکیبات آلی فرار از مهمترین آلایندههای هوا در شهرهاي صنعتي و همچنن در داخل ساختمان هستند که بر کیفیت هوای یي داخل ساختمان و سلامت انسان تأثیر میگذارند. در این تحقیق ارتباط میان ترام تركبات آلي فرار داخل و خارج از دو ساختمان اداري در يك مرز تهران مورد بررسي قرار گرفت.

مواد و روشها: تراکم ترکیبات آلی فرار در 143 اتاق اداري از ساختمانهاي شماره 1 و 2 سازمان بهداشت و درمان شرت نفت در فصل ك زمستان اندازهگري شد. ملاحظات اخلاقی در اخذ مجوزهای لازم از سوی مدیریت سازمان برای اندازه گیریها مورد توجه قرار گرفت. ي اندازهگیری تراکم ترکیبات آلی فرار با استفاده از دستگاه First Check مدل 6000 انجام شد. مزان تهوه طبعي از طرق برآورد مزان نفوذ يييييهوا به داخل ساختمان و با استفاده از جداول ارائه شده از سوي سازمان های مرتبط برآورد گردد.ي یافتهها: نسبت ترکیبات آلی فرار در داخل به خارج از ساختمان شماره یک بین 1 تا 2 و این نسبت در ساختمان شماره 2 بین 5/0 تا 1 بود. تراکم کل ترکیبات آلی فرار اندازهگیری شده در ساختمان شماره 179.39±1006.23 ppb ،1 و در ساختمان شماره 42 ppb ،2 645.44±123.42 بود. نت جهگری: تراکم اغلب ترکیبات آلی فرار در داخل ساختمانهای مورد مطالعه بیش از تراکم آنها در خارج از ساختمان گزارش گردید. تراکم یی ترکیبات آلی فرار در داخل ساختمان شماره 1 از ساختمان شماره 2 بالاتر بود. در واحدهای با تعداد یک و نیم تعویض هوا در ساعت، میزان آلاینده ها کمتر از واحدهای با یک تعویض هوا در ساعت بود.

بررسی ارتباط عوارض واکسن پنتا والان با سطح تحصیلات مادران در مناطق تحت پوشش دانشگاه علوم پزشكي شهد بهشتي

حسین حاتمی, شهنام عرشی, راحیل ساریخانی, طیبه شفیعی گنجه

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 3 شماره 4, 1 January 2016, صفحه 17-22
https://doi.org/10.22037/jhf.v3i4.12348

زمینه و اهداف: تحققات نشان داده تحصلات بالاتر والدین اثر مثبت روی شرایط سلامت کودک دارد. این مطالعه به منظور تعيين ارتباط عوارض زودرس واكسن پنتا والان با سطح تحصلات مادران انجام شد.

مواد و روش ها: یان پژوهش ي مطالعه توصيفي مقطعي است كه بر روي 676 كودک واكسينه شده با واكسن پنتاوالان از خرداد تا آذرماه  1394 در مراکز تحت پوشش دانشگاه شهيد بهشتي انجام شد. نمونه ها در گروه سني 2 تا 6 ماهه بودند. ابزار جمع آوري اطلاعات، پرسشنامه اي ک بود كه بعد از تكميل مشخصات كودک و دریافت شماره تلفن تماس، توسط مسئول واكسيناسيون به والدن كودک تحویل داده می يشد تا طي یك  هفته كليه عوارض مشاهده شده در كودک را علامت گذاري نمایند و به مركز واكسيناسيون عودت دهند. داده ها با استفاده از روش آمار  توصيفي در نرم افزار SPSS، تجز ه و تحليل شدند. در کليه مراحل انجام پژوهش، موازین اخلاقي، مراعات گردد.

یافته ها: 2/4 درصد از مادران بيسواد بودند و 36/4درصد تحصيلات دانشگاهي داشتند. بيشترین عوارض مورد مشاهده به ترتيب شامل تب، درد، بيقراري و اندوراسيون بود. ازابن عوارض مورد بررسی، فقط تب درد و بیقراری با تحصلات مادران ارتباط داشت و به میزان معناداری در کودکانی که مادرانشان تحصیلات دانشگاهی داشتند، کمتر دیده شد.

نتیجه گیری: در تحقق حاضر با توجه به انكه عارضه تب درد و بی قراری در كودكاني كه سطح تحصيلات مادر بالاتر بوده است، كمتر گزارش شده است، می توان چنين نتيجه گيري نمود كه این مادران درگزارش دهی، دقت بيشتري داشتها ند و پاسخهاي قابل اعتمادتري داده اند. 

 

تاثیر برنامه آموزشی مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای تغذیه ای زنان باردارمراجعه کننده به پایگاه های بهداشتی شهر تربت حیدریه

طیبه خسته ایوری, هاشم حشمتی, رضا فاریابی, زینب گودرزیان, عباس قدرتی, فرشته نجفی, هادی علیزاده

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 3 شماره 4, 1 January 2016, صفحه 23-31
https://doi.org/10.22037/jhf.v3i4.10920

 زمینه و هدف: تغذيه مناسب بخش مهمي از يك بارداري سالم است . آموزش مناسب تغذيه اي ميتواند نقش مهمي در ارتقاء سلامت مادر و فرزند او داشته باشد . این مطالعه با هدف تاثیر آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای تغذیه ای زنان باردار مراجعه کننده به پايگاه هاي بهداشتي شهر تربت حيدريه انجام شد.

مواد وروش ها: پژوهش حاضر يک مطالعه نيمه تجربي مي باشد که به روي 200 زن باردار مراجعه کننده به پايگاههاي بهداشتي شهر تربت حيدريه انجام شد .نمونه گيري به صورت تصادفي ساده انجام شد و نمونه ها را به دو گروه مداخله وکنترل تقسيم شدند .ابزار گردآوري اطلاعات پرسشنامه بود که روايي وپايايي آن مورد تاييد قرار گرفته بود.ابتدا پرسشنامه در هر دو گروه توزيع وتکميل شد سپس  بر اساس آنالیز انجام شده محتوای آموزشی  تهیه شد و مداخله آموزشی در گروه مورد انجام شد.بعد از 1 ماه پرسشنامه ها پس از آزمون نيز تکميل شد ودر نهايت داده ها با نرم افزار اماريSPSSتجزيه وتحليل شد.

 یافته ها:نتایج نشان داد که قبل از مداخله، میانگین نمرات آگاهی ، رفتار ، منافع و موانع، حساسیت و شدت درک شده و خودکارآمدی بین دو گروه تفاوت معنی داری نداشتندپس از آموزش میانگین نمرات تمام متغیرهای فوق در گروه مداخله بطور معنی داری افزایش پیدا کرد.

نتیجه گیری:نتایج این مطالعه نشان داد که آموزش مبتنی بر مدل اعتقاد بهداشتی بر رفتارهای تغذیه ای مادران باردار تاثیر مثبت دارد و از بین متغیرهای پیش بینی کننده، حساسیت درک شده بیشترین تاثیر را بر رفتار دارد.

فرآیند ارزیابی کنار آمدن نسبت به سرطان پوست در کشاورزان مناطق روستایی شهرستان چالدران

توحید بابازده, جعفر تزوال, فاطمه صفرعلیزاده, حسن محمودی

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 3 شماره 4, 1 January 2016, صفحه 32-40
https://doi.org/10.22037/jhf.v3i4.12062

زمینه و هدف:سرطان پوست در زمره شایع ترین سرطان ها در ایران و جهان می باشد و بر میزان بروز آن روز به روز افزوده می شود. لذا مطالعه حاضر با هدف بررسی وضعیت ارزیابی کنار آمدن نسبت به سرطان پوست در کشاورزان شهرستان چالدران در سال 1394 انجام شده است.

مواد و روشها: مطالعه حاضر به صورت توصیفی تحلیلی در 238 نفر از کشاورزان مناطق روستایی که به روش نمونه گیری تصادفی چندمرحله ای انتخاب شده بودند، اجرا گردیده است. برای گردآوری اطلاعات از پرسشنامه روایی و پایایی شده در مطالعه تزوال و همکاران(21) استفاده گردیده است. برای تجزیه و تحلیل اطلاعات از نرم افزار spss نسخه 21 و آزمون های آماری توصیفی و تحلیلی استفاده گردید. سطح معنی داری کمتر از 05/0 درنظر گرفته شده بود.

یافته ها: میانگین سنی شرکت کنندگان 40/35 بود. بین ارزیابی تهدید با سطح تحصیلات (001/0p=) و وضعیت درآمد (025/0p=) ارتباط معنی داری مشاهده گردید. 2/12 درصد افراد خودکارآمدی درک شده بالایی نسبت به رفتارهای محافظت کننده سرطان پوست داشتند و همچنین در 4/45 درصد افراد کارآمدی پاسخ پائین بود. اکثریت کشاورزان(8/61 درصد) هزینه های پاسخ متوسطی نسبت به رفتارهای محافظت کننده سرطان پوست داشتند. ارزیابی وضعیت کنار آمدن کشاورزان نشان داد 182 نفر (5/76) غیر قابل قبول، 8 نفر (4/3) مرزی و 48 نفر (1/20) قابل قبول می باشد.

نتیجه گیری: نتایج مطالعه نشان دهنده پایین بودن وضعیت ارزیابی کنارآمدن کشاورزان نسبت به رفتارهای محافظت کننده سرطان پوست می باشد لذا طراحی و اجرای مداخلات مناسب جهت آگاه سازی کشاورزان در زمینه مورد نظر ضروری به نظر می رسد.

 

تأثیر مدیریت کیفیت بر کاهش موارد لغو اعمال جراحی: یک مطالعه اقدام پژوهی مشارکتی

علی محمد مصدق راد, مهناز افشاری

فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه, دوره 3 شماره 4, 1 January 2016, صفحه 41-48
https://doi.org/10.22037/jhf.v3i4.11342

چکیدهزمینه و هدف: لغو اعمال جراحی یی از دلال عدم کارای بخش اعمال جراحی بیمارستانها است که علاوه بر اجاد اختلال در برنامهرزی،ک ییییمنجر به اضطراب بیمار و همراهان وی میشود. ان پژوهش با هدف بررسی تأثیر مد رت کیفیت بر کاهش موارد لغو اعمال جراحی در یین.بیمارستان ولیعصر  تهران در شش ماهه اول سال 1393 انجام شد مواد و روشها: ان پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نوع اقدامپژوهی مشارکتی است. با استفاده از ک مدل مد یرت کیفیت، فراندهای یییییو راش 22 استفاده شد. SPSS کاری بخش به منظور کاهش لغو اعمال جراحی استاندارد و ارتقا افتند. برای تحلیل داده ها از نرم افزاریییدر کلیه مراحل پژوهش موازن اخلاقی از جمله احترام به کارکنان و بیماران و محرمانه تلقی کردن اطلاعات شخصی افراد شرکت کننده دری.پژوهش رعات شدی یافتهها: عدم مراجعه بیمار، نبودن تخت ICU، تشخیص در هنگام مشاوره و ... از دلال عمده لغو اعمال جراحی در ان بیمارستان بود. اجرای ییی مدل مد رت کیفیت منجر به افزاش 15 درصدی تعداد اعمال جراحی و کاهش 14/6 درصدی لغو اعمال جراحی شد. از اقدامات انجام شده ییی برای رفع ا کاهش لغو اعمال جراحی میتوان به تهیه پروتل آماده سازی بیماران برای جراحی در اتاق عمل، پیگیری به موقع انجام و زت ک یییپزش ان و تهیه پروت ل درخواست مشاورههای درمانی برای بیماران وآموزش بیمار و کارکنان بود.کک نتیجهگیری: تشیل تیم بهبود کیفیت، ب ارگیری ک مدل مناسب مد رت کیفیت و اجرای درست آن میتواند در کاهش موارد لغواعمال جراحی بیماران موثر باشد.