بررسی کیفیت میکروبی بستنی و آب میوه های دست ساز و سنتی شهر گرگان و ارتباط آن با شرایط بهداشتی کارگران و محیط
فصلنامه علمی پژوهشی بهداشت در عرصه,
دوره 2 شماره 4,
1 دی 2015
,
صفحه 35-43
https://doi.org/10.22037/jhf.v2i4.8299
چکیده
زمينه و هدف: استافیلوکوکوس اورئوس جزء عوامل مهم در مسمومیتهای غذایی میباشد. با توجه به مصرف بالای بستنی و آب میوه، این مطالعه با هدف بررسی میزان آلودگی بستنی و آب میوههای سنتی شهر گرگان به باکتریهای گرم مثبت طراحی و اجرا شد.
مواد و روشها: این مطالعه به صورت مقطعی در فصل تابستان در گرگان انجام شد. اماکن مورد مطالعه شامل 25 امکنه بود. مقدار نمونه بستنی 100گرم و آب میوه 100 سی سی بوده که در ظروف استریل، کنار یخ ، درجه حرارت کمتر از 4 درجه سانتیگراد در مدت کمتر از 6 ساعت به آزمایشگاه میکروبیولوژی منتقل و آنالیز شد. متصدیان جهت شرکت در مطالعه فرم رضایت آگاهانه را تکمیل نمودند.
يافتهها: یافتهها نشان داد که میزان آلودگی میکروبی در مراکز تهیه بستنی سنتی در تابستان، 56 درصد نمونهها به استافیلوکوکوس اورئوس،44 درصد به مخمر، 28 درصد به باسیلوس سرئوس، 16 درصد به استافیلوکوکوس کواگولاز منفی، 12 درصد به لیستریا مونوسیتوژنز ، 8 درصد به باسیلوس سوبیلیتیس، 4 درصد به باسلیوس لیکنی فورمیس و 4 درصد آنها به اکتینومایستها آلوده بودند و در آب میوههای دست ساز آلودگی میکروبی به ترتیب 28/14، 3/33، 57/28، 0، 76/4، 28/14، 76/4، و 0 درصد بود.
نتيجه گيري: یافتهها بیانگر آلودگی بالای بستنی سنتی و آب میوهها به استافیلوکوکوس اورئوس و باکتریهای گرم مثبت میباشد که نیاز به نظارت بیشتر مراکز بهداشتی ، آموزش متصدیان در خصوص بهداشت فردی ، ساختمان و لوازم کار میباشد. همچنین نمونه برداری مستمر در فصل گرما از واحدهای صنفی ضروری میباشد.
- بستنی سنتی، آبمیوه دست ساز، استافیلوکوکوس اورئوس، گرگان
ارجاع به مقاله
مراجع
Marandi A, Sepehri MA. Health in the Islamic Republic of Iran.Tehran: World Health Organization 1999;
P: 585-588.[ Persian].
Rezaei M, Parviz M, Javanmard M. The Survey on the Bacterial Contamination of Traditional & Pasteurized
ice Cream Produced in Arak City (summer and fall 2011). The Journal of Toloo-e-behdasht 2014; 13 (3): 21-
[ Persian].
Mead PS, Slutsker L, Dietz V, McCaig LF, Bresee JS, Shapiro C, et al. Food-related illness and death in the
United States. Emerging Infectious Diseases 1999;5: 607-25.
Farajvand N, Alimohammadi M. Prevalence of Staphylococcus aureus in Four Famous Brand ofDoogh
Produced in Iran. Iranian Journal of Health and Environment 2014; 7 (1): 85-94. [ Persian].
Mathews S, Ngoma L, Gashe B, Mpuchane S. General Microbiological Quality of Ice Cream and Ice Pop
Sold in Gaborone, Botswana. EthnoMed 2013; 7(3): 217-226.
Rezaei M, Ghasemi khah R, Parviz M, Zarei O. Frequency of Bacterial Frequency of Bacterial Contamination
in Traditional Ice Cream Produced in Arak, Iran (2011). Medical Laboratory Journal 2014; 8 (2): 88-92.
Emami S, Akya A, Hossain Zadeh A, Barkhordar S. Bacterial contamination of traditional ice creams in
Kermanshah in 2008. Irananian Journal of Medical Microbiology 2013; 7 (2): 59-62.
Shahryari A, Tabarsaa H, Ghasemi S, Shahinei A, Ghodes mofidi E. Evaluation of Traditional Ice Cream
Contamination to Escherichia coli and Enterobacteriaceae in Gorgan Ice Cream Enterprises in 2010 . Journal
of Health 2010; 1 (2):7-14.[ Persian]
Naiemabadi A, Mirzaiee R, Yazdani A, Armat MR, Betalbeluie M, Yarahmadi M. Microbial evaluation of
traditional ice cream and homemade fruit juices and fruit juice sales in the confectionary trade units Bojnurd.
North Khorasan Univesity of Medical Sciences Journal 2009; 2(2,3): 45-50. [ Persian].
Farajzadeh D. Food Hygine. 3rd ed. Iran: Baqiyatallah University of Medical Sciences 2008; P: 30-84. [
Persian].
Mokhtarian H, Shariatifar N, Mohamadzadeh M, Ghahramani M. The survey on the bacterial contamination
of traditional ice cream produced in Gonabad city. Horizon Medical Science 2009; 15 (1):45-51. [ Persian]
Khezri M. Evaluation of Microbial quality of 90 unpasteurized ice cream samples. 18th National Congress
of Food Technology.Mashhad 2008 Oct; p:15-16 [ Persian]
Salehian M, Salehifar E, Esfahanizadeh M, Karimzadeh L, Rezaei R, Molanejad M. Microbial
Contamination in Traditional Ice cream and Effective factors. The Journal of Mazandaran University Medical
Sciences 2013; 23(99): 28-33.[Persian]
Mohseni M, Norouzi H. Antifungal Activity of Actinomycetes Isolated from Sedimentsof the Caspian
Sea. The Journal of Mazandaran University Medical Sciences 2013; 23(104): 80-87.[Persian]
Institute of Standards and Industrial research of Iran.Microbiology of food and animal feeding
stuffsGuideline of general requirements for examination. 1st edition; p: 9899. 1993.[Persian]
Institute of Standards and Industrial research of Iran. Microbiologyof food and animal feeding stuffs-
Preparationof test samples, initial suspension and decimaldilutions for microbiological examination Part1:
General rules for the preparation of initialsuspension and decimal dilutions. 1st edition. 2007; p: 8923-1.
[Persian]
Institute of Standards and Industrial research of Iran. Microbiology of food andanimal feeding stuffs-
Horizontal method forthe enumeration of positive staphylococcicoagulase(staphylococcus aureus and
otherspecies). 1st edition. 2006; p: 6806.[Persian]
Institute of Standards and Industrial research of Iran. Animal feeding stuffs – Isolation and enumeration
of presumptive Bacillus spp. 1st edition. 2014; p: 17163.[Persian]
Institute of Standards and Industrial Research of Iran. Standard of research method and detection of
Listeria monocytogenes in milk and its products. 1st edition. 1999; p: 4524.[Persian]
Rossi F, Gaio E, Torriani S. Staphylococcus aureus and Zygosaccharomyces bailii as primary microbial
contaminants of a spoiled herbal food supplement and evaluation of their survival during shelf life. Food
Microbiology (2010); 27: 356-362.
Rho MJ, Schaffner DW. Microbial risk assessment of staphylococcal food poisoning in Korean kimbab.
International Journal of Food Microbiology 2007; 116: 332-338.
Ebrahimian S, Siavash M, Ghafari S. Bacteriological study of traditional supply juice sales in Ahwaz
City in the summer of 1384. 9th Conference of Environmental Health in Isfahan.Esfahan 2007 Nov;p: 7-9. [
Persian]
- چکیده مشاهده شده: 861 بار
- PDF دانلود شده: 232 بار