وضعیت سوانح ترافیکی در جهان و ایران؛ مرور نتایج برگرفته از گزارش سازمان بهداشت جهانی
ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها,
دوره 1 شماره 2 (2013),
7 September 2013
,
صفحه 53 -62
https://doi.org/10.22037/meipm.v1i2.4971
چکیده
حوادث ترافیکی جادهای به هر گونه حادثهای اطلاق میشود که یک وسیله نقلیه جادهای اعم از خودرو، موتور سیکلت یا دوچرخه که برای انتقال افراد و یا کالا از یک مکان به مکان دیگر در رخداد آن درگیر باشد. سوانح ترافیکی همچنان یکی از مشکلات اساسی سلامت عمومی در جهان و ایران محسوب میشود و بهرغم تلاشهای فراوانی که در چند سال اخیر در این خصوص انجام شده هنوز تغییر اساسی در اندازه میزانهای مرگ و میر این مسئله دیده نمیشود. مرگ حدود 250 هزار نفر ایرانی، طی 10 سال گذشته به دلیل سوانح ترافیکی و آسیب و معلولیت میلیونها نفر طی این مدت، به تنهایی میتواند این مسئله را در فهرست مهمترین اولویت های مرتبط با سلامت کشور قرار دهد (1).
نخستین حادثه ترافیکی جهان در سال 1769 میلادی رخ داد، ولی از اولین مورد مرگ ناشی از این گونه حوادث در دنیا اطلاعی در دست نیست. با افزایش تولید خودرو میزان مواجهه با اینگونه عوامل خطرزا افزایش و به دنبال آن موارد خسارت، جرح و مرگ و میرناشی از این حوادث روز به روز افزایش یافت. در ایران اولین مورد مرگ ناشی از حوادث ترافیکی در پاییز سال 1305 هجری شمسی اتفاق افتاد که باعث مرگ درویش خان هنرمند نامی شد. از آن به بعد نیز سرمایههای انسانی و مالی عظیمی در کشور به خاطر این مشکل به هدر رفته که ضرورت پرداختن به سوانح ترافیکی در کشور را چند برابر میکند (2).
مشکل سوانح ترافیکی در جهان به عنوان یکی از تهدیدکننده های جدی سلامت مردم، موجب شد سازمان جهانی بهداشت به شکلی جدی به موضوع بپردازد و اولین گزارش جهانی مربوط را در سال 2009 میلادی منتشر کند (3). گزارش دوم نیز در سال 2013 توسط این سازمان ارائه شده است که نشاندهنده عدم تغییرجدی در برآوردهای مرگ ناشی از این مشکل در سطح جهانی میباشد. توصیههایی که در گزارش اخیر شده است به توجه جدی در پنج عامل خطر کلیدی موثر در سوانح ترافیکی یعنی: سرعت غیر مجاز، نبستن کمربند ایمنی، نگذاشتن کلاه ایمنی، مصرف الکل حین رانندگی، و استفاده نکردن از صندلی ایمنی کودک است. در سال 2010، مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه 64/2551 (http://www.who.int/roadsafety/about/resolutions/download/en/index.html) یک دهه اقدام برای ایمنی راه را به تصویب رسانید. هدف این دهه (2020-2011) تثبیت و کاهش روند افزایشي سوانح ترافيكي مرگبار است تا از اين طريق جان حدود 5 ميليون نفر در اين مدت نجات يابد (4).
به منظور هدایت کشورها در انجام اقدامات جدي، عملياتی جهاني براي رسيدن به اين هدف فراهم شد. این طرح یک ابزار عملی برای کمک به دولت و دیگر ذینفعان كشوري توسعه برنامههای ملی و محلی فراهم میکند، در حالی که به طور همزمان یک چارچوب برای هماهنگی فعالیتها در سطوح منطقهای و جهانی است ارائه میدهد. فعالیتهای ملی بر حول پنج ستون يا پايه اصلی شامل: مديريت ايمني راه، جابجايي ايمن و راه هاي ايمن، وسايل نقليه ايمن، کاربران راه ایمنتر، و واكنش مربوط به بعد تصادف استوار شده است.
- وضعیت سوانح ترافیکی; ایران؛ جهان; سازمان بهداشت جهانی
ارجاع به مقاله
مراجع
Nikzad F. Road traffic injuries and its cause’s damage. Ordered by Islamic republic of Iran traffic police. Asas NAJA 2005.
Esmaeili A R, Pakgohar A. Traffic safety. Ordered by Islamic republic of Iran traffic police. Asas NAJA 2006.
World health Organization. Global status report on road safety. Time For Action. Tranlated by Hamid Soori and his colleagues. Ronas publisher, Tehran, winter 2011.
Global status report on road safety 2013: supporting a decade of action.www.who.int/violence_injury_prevention
Global status report on road safety: time for action. Geneva: World Health Organization; 2009.
Population Division of the Department of Economic and Social Affairs of the United Nations Secretariat. World population Prospects: The 2010 Revision, Highlights. New York: United Nations; 2011.
World Development Indicators database, World Bank, November 2012 [website], http://www.who.int/entity/violence_injury_prevention/road_safety_status/data/explanatory_notes.pdfhttp://data.worldbank.org/indicator/NY.GNP.PCAP.CD/countries
Murray CJL, Lozano R, Naghavi M, Foreman K, Lim S, Shibuya K, et al. Global and regional mortality from 235 causes of death for 20 age groups in 1990 and 2010: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2010. Lancet 2012, 380(9859):2095–128.
Global burden of disease. Geneva: World Health Organization; 2013; Available from: www.who.int/healthinfo/global_burden_disease/estimates_regional/en/index.html.
Harvey A. Data systems: a road safety manual for decision-makers and practitioners. Geneva: World Health Organization; 2013; Available from: www.who.int/roadsafety/projects/manuals/data/en/index.html.
Shults RA, Elder RW, Sleet DA, Nichols JL, Alao MO, Carande-Kulis VG, et al. Reviews of evidence regarding interventions to reduce alcohol-impaired driving. Am J Prev Med. 2001, 21(4):66–88.
Mayrose J. The effects of a mandatory motorcycle helmet law on helmet use and injury patterns among motorcyclist fatalities. J Safety Res. 2008, 39(4):429–32.
- چکیده مشاهده شده: 353 بار
- PDF (English) دانلود شده: 167 بار
- PDF دانلود شده: 92 بار