تأثیر تغذیه بر پیشگیری از بیماریها در اندیشههای علی ابن عباس اهوازی (384-319 ق.)
مجله تاریخ پزشکی - علمی پژوهشی,
دوره 14 شماره 47 (1401),
23 ژوئیهٔ 2022
,
صفحه 1-11
https://doi.org/10.22037/mhj.v14i47.36929
چکیده
زمینه و هدف: اصلاح تغذیه در تمامی ادوار پزشکی نقش بیبدیلی در پیشگیری و درمان بیماریهای داشته است. بررسی و تحلیل نقش تغذیه در حفظ تندرستی در آثار علی ابن عباس اهوازی (384-319 ق.) از اهداف برجسته مطالعه حاضر محسوب میشود.
روش: در مطالعه مروری حاضر، مهمترین آرا و نظرات اهوازی در زمینه تغذیه و نقش آن در پیشگیری از بیماریها، بر اساس کتاب مرجع «کامل الصناعةالطبیة» و بانکهای اطلاعاتی معتبر نظیر Scopus، PubMed، Science Direct جمعآوری و در نهایت با توجه به اهداف و سؤالات پژوهش، مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
ملاحظات اخلاقی: کمیته اخلاق دانشگاه علوم پزشکی اراک با کد اخلاق IR.ARAKMU.REC.1399.158 مطالعه حاضر را تصویب نموده است.
یافتهها: اهوازی اولین گام در پیشگیری و درمان بیماریها را اصلاح رژیم غذایی میداند، وی معتقد است که پزشک باید مزاج خوراکیها، نوشیدنیها و طبیعت بدنها را بشناسد. طبقهبندی غذاها و توصیه آنها بر اساس حرفه، طبیعت، شرایط سلامتی و بیماری، از جمله دیگر خصوصیات علمی کتاب است.
نتیجهگیری: انتخاب نوع غذا بر اساس ویژگیهای فردی، نمود دیگری از مفهوم نوتریژنومیکس در آثار اهوازی است. همچنین نظرات وی بیشباهت به هرم غذایی امروزی نبوده و اصولاً دستهبندی غذاها در کتاب الملکی منظمتر و دقیقتر از کتاب الحاوی رازی و کاربردیتر از کتاب قانون ابن سینا نوشته شده است. سیر تطوری در نظرات تغذیهای اهوازی نسبت به پزشکان قبل از خود نظیر رازی و همچنین اثربخشی انکارناپذیر بر عقاید پزشکان بعد از او به خوبی دیده میشود.
- علی ابن عباس اهوازی؛ تغذیه؛ حفظالصحه؛ کاملالصناعةالطبیة؛ تاریخ پزشکی
ارجاع به مقاله
مراجع
Nikaein F, Zargaran A, Mehdizadeh A. Rhazes’ concepts and manuscripts on nutrition in treatment and health care. Anc Sci Life. 2012; 31(4): 160-163. [Persian]
Nimrouzi M, Zare M. Principles of Nutrition in Islamic and Traditional Persian Medicin. Journal of Evidence-Based Complementary & Alternative Medicine. 2014; 19(4): 267-270. [Persian]
Emami M, Nazarinia MA, Rezaeizadeh H, Zarshenas M. Standpoints of traditional Persian physicians on geriatric nutrition. J Evid Based Complementary Altern Med. 2014; 19(4): 287-291. [Persian]
Zeinalian M, Eshaghi M, Naji H, Marandi SMM, Sharbafchi MR, Asgary S. Iranian-Islamic traditional medicine: An ancient comprehensive personalized medicine. Adv Biomed Res. 2015; 4: 191: 3-4. [Persian]
Changizi-Ashtiyani S, Shamsi M, Cyrus A, Bastani B. A Critical Review of the Works of Pioneer Physicians on Kidney Diseases in Ancient Iran Avicenna, Rhazes, Al-Akhawayni and Jorjani. IJKD. 2011; 5: 300-308. [Persian]
Nikaein F, Zargaran A, Mehdizadeh A. Rhazes’ concepts and manuscripts on nutrition in treatment and health care. Anc Sci Life. 2012; 31(4): 160-163. [Persian]
Changizi Ashtiyani S, Shamsi M, Kabirinia K, Tabatabae SM. The opinions of Ali Ibn Abbas Ahvazi renowned physician of Islamic culture and civilization. Journal of Research in Medical Sciences. 2012; 35(3): 125-134. [Persian]
Browne EG. Arabian Medicine. Cambridge: Cambridge University Press; 1921. p.2, 7.
Najmabadi M. History of medicine in Iran after Islam. Tehran: University of Tehran Publications; 1996. [Persian]
Rashidfar F, Mozaffari Khosravi H, Eftekhari M. Practical Guide to Nutrition Monitoring and Care. Tehran: Nutrition World Publications; 2009. [Persian]
Haly A. Kamil al-Sinā`a al-Tibbīya. Qom: Jalal al-Din Publications; 2008. p.262-320. [Arabic]
Hedayati SHR, Abdollahifard GR, Rezaian JJ. Setteye Zaroorieh (The six Principles) of Naseri’s Health care evidence of preventive medicine in Iranian traditionalmedicine. Res Hist Med. 2014; 3(1): 43-50. [Persian]
Gilani M. Hefzo Sehheye Naseri. Correction and Research by Choopani R. Tehran: Alami Publication; 2008.
Haly A. The Complete Art of Medicine. No Place: Publication Yale University Library; 2020. Available at: https://www.loc.gov/item/2021667276/. Cited February 15, 2020.
Moradi H, Minaii B, Nikbakht A, Nasrabadi Siahposh M. Avicenna Viewpoint about Health Preservation through Healthy Nutrition Principles. Iranian J Publ Health. 2013; 24(2): 220-221. [Persian]
Helmseresht P, Del Pishe A. The principles of Nutrition and food Hygiene. Tehran: Chehre Press; 1370. p.6.
Mola S. Nutrition for nurses. Translated by Mohammadi H. 2nd ed. Tehran: Boshra Publication; 2004.
Van Dam RM, Rimm EB, Willet WC, Stampfer MJ, Hu FB. Dietary pattern and risk for type 2 diabetes mellituse in US men. Annals of Internal Medicine. 2002; 136(3): 201-209.
Hakin N. Exir alazam. Publication institute of study in medical history and Islamic. Tehran. 2000.
Harisson internal medicine, section of endocrine and nutrition. Translated by Roniayee F. 1st ed. Tehran: publisher Sobhan; 2008. P: 80. [Persian]
Naseri M, Rezaeizadeh H, Choopani R. An overview of the generalities of Iranian traditional medicine. Tehran: Iranian Traditional Medicine; 2008.
Akbari E, Moallemi M. Latin Equivalents of Brain Membranes: A Solid Proof of Connection between Liber Pantegni by Constantine the African and Kamil al-Ṣināʻa al-Ṭibbīya by 'Ali ibn al-'Abbas al-Mağūsī. Religion and Health. 2019; 7(2): 62-67. [Persian]
Avicenna. Canon. Translated by Sherfakandi AR. Soroush Publications; 2004. [Persian]
Nouri F, Zargaran A, Naseri M. Nutrition Therapy in Ancient and Medieval Persia. Iran Red Crescent Med J. 2017; 19(11): e13716. [Persian]
Ireton-Jones CS. Intake: Energy. In: Mahan LK, Escott-Stump S, Raymond J. Krause’s food and nutrition care process. 13th ed. Missouri: WB Saunders; 2012. p.21.
Ortiz-Andrellucch A, Serra-Majem L. Public Health Nutrition, Preventive Nutrition, Community Nutrition. Reference Module in Food Science. 2018; 214-222.
Kimokoti R, Millen B. Nutrition for the Prevention of Chronic Diseases. Medical Clinics of North America. 2016; 100(6): 1185-1198.
Carbone ET, Zoellner JM. Nutrition and health literacy: A systematic review to inform nutrition research and practice. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. 2012; 112(2): 254-265.
Stifen F. Complementary medicine. Seasonal Message UNISCO. 2008; 143: 19.
- چکیده مشاهده شده: 293 بار
- PDF دانلود شده: 197 بار