سلامت مردان و ورزشهای مناسب آنان
مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن),
دوره 3 شماره 1 (1401),
,
صفحه 1-3
https://doi.org/10.22037/soren.v3i1.38700
مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن),
دوره 3 شماره 1 (1401),
,
صفحه 1-3
https://doi.org/10.22037/soren.v3i1.38700
مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن),
دوره 3 شماره 1 (1401),
,
صفحه 4-8
https://doi.org/10.22037/soren.v3i1.38208
سابقه و هدف: با توجه به شيوع علائم اسكلتي - عضلاني در بين دانشآموزان و تهدید سلامتی آنها، در این مقاله به تاثیر یک دوره تمرینات اصلاحی بر اختلالات اسکلتی عضلانی در دانشآموزان پسر پرداخته شد.
روش کار: این تحقیق از نوع کاربردی و بر حسب روش توصیفی - تحلیلی و گردآوری اطلاعات آن به روش میدانی انجام گرفت. جامعه آماری تحقیق کلیه دانشآموزان شهر مشهد در سال 1400 بودند که بهصورت تصادفی خوشهای تعدادی از مدارس انتخاب شدند. نمونههای این پژوهش را دانشآموزانی تشکیل دادند که دارای اختلال اسكلتي -عضلاني بودن و بهصورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. پروتکل تمرینات اصلاحي برای گروه مداخله بهصورت سه روز در هفته و بهمدت 45 تا 90 دقیقه و برای 8 هفته متوالی در باشگاه ورزشی ویژه دانشآموزان انجام گرفت.
یافتهها: نتایج نشان داد که بیشترین فراوانی مشکلات اسکلتی عضلانی به ترتیب در ناحیه گردن (48/56 درصد)، زانو و مچ پا (42/38 درصد)، پشت (35/69 درصد)، کمر (33/92 درصد) مشاهده شد. نتایج آزمون نشان داد که تمرینات اصلاحی تاثیر معناداری بر اختلالات اسکلتی عضلانی گروه مداخله در ناحیه گردن (P = 0/05 وZ = 3/31)، ناحیه کمر (P = 0/05 وZ = 2/27) ، شانه (P = 0/05 and Z = 3/04) و ناحیه مچ دست (P = 0/05 وZ = 3/81) داشت. در گروه کنترل تغییری مشاهده نشد.
نتیجهگیری: تمرینات اصلاحی طی 8 هفته با و بدون تاکید بر خوداصلاحی فعال بر روی وضعیت اسکلتی - عضلانی دانشآموزان تاثیرگذار است.
مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن),
دوره 3 شماره 1 (1401),
,
صفحه 9-13
https://doi.org/10.22037/soren.v3i1.38680
سابقه و هدف: صافي کف پا يکي از شايعترين اختلالات اسکلتي است که بر عملکرد پا اثر ميگذارد. هدف از انجام این تحقیق مقایسه تاثیر دو نوع برنامه تمرین اصلاحی با رویکردی جامع و موضعی در اصلاح ناهنجاری کف پای صاف در نوجوانان بود.
روش کار: در این مطالعه جامعه آماری را دانشآموزان پسر نوجوان شهر مشهد تشکیل دادند که با استفاده از نمونهگیری خوشهای در نهایت 75 نفر از دانشآموزان 11 تا 12 سال پسر که همزمان مبتلا به کف پای صاف و نیز زانوی ضربدری و چرخش داخلی زانو بودند به شکل هدفمند انتخاب شده و به شکل تصادفی به سه گروه تجربی تمرینات موضعی (25 نفر)، جامع (25 نفر) و کنترل (25 نفر) تقسیم شدند. ابتدا شدت کف پای صاف با آزمون افت استخوان ناوی اندازهگیری شد (پیشآزمون). گروههای تجربی برنامه اصلاحی موضعی و جامع به مدت 6 هفته به ترتیب تمرینات اصلاحی موضعی و جامع را اجرا کردند.
یافتهها: نتایج حاکی از آن بود که تمرینات اصلاحی موضعی و تمرینات اصلاحی جامع تاثیر معناداری بر اصلاح ناهنجاری کف پای صاف دارند. همچنین تفاوت معناداری بین تاثیر تمرینات موضعی و جامع در اصلاح ناهنجاری کف پای صاف وجود دارد و تاثیر تمرینات جامع بیشتر است.
نتیجهگیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر چنین نتیجهگیری میشود که برای درمان صافی کف پا میتوان از هر دو شیوه تمرینات اصلاحی موضعی و تمرینات اصلاحی جامع به عنوان روش تمرینی موثر استفاده کرد و تمرینات اصلاحی جامع بر تمرینات اصلاحی موضعی مزیت دارد.
مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن),
دوره 3 شماره 1 (1401),
,
صفحه 14-21
https://doi.org/10.22037/soren.v3i1.38089
سابقه و هدف: آسیب مفصل زانو به عنوان شایعترین آسیب در بین بازیکنان نوجوان فوتبالیست شناخته میشود. از آن جایی که حس عمقی در رفلکس عضلانی، ثبات دینامیک مفصل و برنامهریزی حرکت برای کنترل عصبی-عضلانی نقش دارد، کاهش دقت آن میتواند بهعنوان یک عامل خطرزا درونی شناخته شود. هدف از پژوهش حاضر بررسی تأثیر چهارده هفته تمرینات +11 کودکان بر روی حس عمقی زانو فوتبالیستهای نوجوان است.
روش کار: جامعه آماری پژوهش حاضر را 48 فوتبالیست نوجوان تشکیل میدادند که بهصورت در دسترس انتخاب شدند. سپس بهصورت تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند و حس عمقی زانو بازیکنان در زوایای 30 و 60 درجه مورد اندازهگیری قرار گرفت. گروه تجربی بهمدت چهارده هفته (هفتهای سه جلسه) برنامه +11 کودکان اجرا کردند در حالی که گروه کنترل شیوه گرم کردن معمولی خود را حفظ کردند. جهت تجزیه و تحلیل دادهها از آزمون آماری تحلیل واریانس ترکیبی استفاده گردید.
یافتهها: با توجه به نتایج آزمون واریانس ترکیبی میانگین خطای بازسازی زوایای مفصلی زانو در دو زاویه 30 و 60 درجه در گروه تجربی پس از انجام برنامه +11 کودکان کاهش یافت(P < 0.05) اما در گروه کنترل تفاوتی یافت نشد (P > 0.05). همچنین، اختلاف معنیداری بین دو گروه پس از انجام برنامه مداخلهای مشاهده شد (P < 0.05).
نتیجهگیری: با توجه به نتایج پژوهش حاضر برنامه +11 کودکان میتواند سبب بهبود حس عمقی مفصل زانو در بازیکنان نوجوان فوتبالیست شود.
مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن),
دوره 3 شماره 1 (1401),
,
صفحه 22-27
https://doi.org/10.22037/soren.v3i1.38832
سابقه و هدف: کمردرد یا درد ستون فقرات کمری شایعترین عارضه عضلانی استخوانی است. در حدود ۵۰ الی ۸۰ درصد از افراد عادی کمردرد را درطول زندگی تجربه میکنند و در حدود ۸۰ درصد مشکلات وابسته به ستون فقرات در ناحیه کمر رخ میدهد. هدف از تحقیق حاضر، تعیین اثر هشت هفته درمان دستی بر کیفیت زندگی زنان مبتلا به کمردردهای مزمن غیراختصاصی بود.
روش کار: در اين مطالعه كارآزمايي باليني 50 نفر از زنان بين 30 تا 55 سال مبتلا به کمردردهای مزمن غیراختصاصی بهصورت تصادفی انتخاب شده و در دو گروه مداخله درمان دستی با میانگین سن (7/67±38/16) و گروه شاهد با میانگین سن (7/00±38) تقسیم شدند. گروه شاهد فقط برنامه آموزشی کمردرد داده شد و گروه تجربي به مدت هشت هفته و هفتهای یک جلسه علاوه بر برنامه آموزشی کمردرد تحت درمان دستی نیز قرار گرفتند. کیفیت زندگی آزمودنیها در پیش از هشت هفته به عنوان پیشآزمون و پس از دوره مداخله به عنوان پسآزمون مورد سنجش قرار گرفت.
یافتهها: یافتهها نشان داد که مداخله درمانی بر بهبود کیفیت زندگی مؤثر بودند و تفاوت آماری معناداری در بین دو گروه مداخله و شاهد مشاهده شد (p < 0.05).
نتیجهگیری: به طور کلی نتایج تحقیق حاضر نشان داد که کیفیت زندگی زنان مبتلا به کمردردهای مزمن پس از هشت جلسه درمان دستی در طول هشت هفته بهبود مییابد.
مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن),
دوره 3 شماره 1 (1401),
,
صفحه 28-32
https://doi.org/10.22037/soren.v3i1.39390
سابقه و هدف: بیماری قلبی عروقی علت اصلی مرگومیر زنان در کشورهای توسعهیافته است. سالانه از هر ۳ زن ۱ نفر بر اثر بیماری قلبی عروقی جان خود را از دست میدهد. بهطور کلی یائسگی با افزایش عوامل خطر بیماریهای قلبی و عروقی همراه است؛ بهطوری که این افزایش خطر در سالهای قبل از یائسگی شروع شده و تا پس از یائسگی بدتر میشود. هدف از تحقیق حاضر مقایسه اثر یک وهله فعالیت هوازی بر عملکرد اندوتلیوم به روش FMD در زنان پری منوپوزال و پست منوپوزال بود.
روش کار: 30 زن پری منوپوز و پست منوپوز بدون داشتن سابقه ورزشی و ابتلا به هر گونه بیماری قلبی- عروقی در دو گروه پری منوپوزال (15 نفر) و پست منوپوزال (15 نفر) قرار گرفتند. پس از انجام معاینات اولیه شرکتکنندگان در 30 دقیقه تمرین دویدن روی نوارگردان با شدت 60 تا 70 درصد ضربان قلب بیشینه شرکت کردند. عملکرد اندوتلیوم عروق به روش FMD، ۳۰ دقیقه قبل و بعد از فعالیت بدنی توسط دستگاه سونوگرافی داپلر و به وسیله متخصص اندازهگیری شد.
یافتهها: یافتههای آزمون تی مستقل نشان میدهد تفاوت معنیداری در عملکرد عروق بین زنان پری منوپوزال و پست منوپوزال قبل و پس از 30 دقیقه فعالیت هوازی وجود دارد (0.05<P).
نتیجهگیری:دادههای بدست آمده ازFMD نشاندهنده عملکرد بهتر عروق در زنان پری منوپوزال میباشد.
مجله سلامت و ورزش: رویکردهای نوین (سورن),
دوره 3 شماره 1 (1401),
,
صفحه 33-40
https://doi.org/10.22037/soren.v3i1.40011
سابقه و هدف: اطلاع از سطح آمادگی جسمانی و وضعیت بدنی کشتیگیران، یک اصل مهم و ابتدایی در استعدادیابی، برنامهریزی تمرینی و موفقیت در ورزش حرفهای میباشد، بنابراین هدف از اجرای پژوهش حاضر، مقایسه ترکیب بدنی و برخی عوامل آمادگی جسمانی گروههای خونی مختلف در کشتیگیران جوان شهر اردبیل میباشد، پژوهش حاضر نیمه تجربی و جامعه آماری را 40 نفر از کشتیگیران جوان شهر اردبیل با 4 گروه خونی (A، B، AB، O) با RH مثبت تشکیل دادند.
روش کار: پس از دریافت رضایتنامه از آزمودنیها، کشتیگیران برای تعیین گروه خونی به آزمایشگاه مراکز درمانی شهر اردبیل مراجعه، ارزیابی درصد چربی بدن، BMI، متغیرهای استقامت و قدرت عضلانی، سرعت، چابکی و توان بیهوازی، حداکثر اکسیژن مصرفی گروههای خونی انجام شد. تجزیه و تحلیل آماری نتایج در سطح معناداری 0/05 با استفاده از نرمافزار SPSS22 انجام شد.
یافتهها: نتایج پژوهش نشان داد که متغیرها در بین آزمودنیهای چهار گروه خونی دارای تفاوت معناداری میباشند (0/05 <P) و همچنین نتایج نشان داد که گروه خونی O، در تمامی متغیرها، در سطح بالاتری از دیگر گروهها قرار گرفتند و همچنین گروه AB ضعیفترین گروه خونی در کشتیگیران میباشد.
نتیجهگیری: متغیرهای ترکیب بدنی و آمادگی جسمانی گروههای خونی متفاوت در کشتیگيران جوان دارای تفاوت معناداری میباشند.