تعيين الگو و شدت مصرف مواد در بيماران مبتلا به سل بستری در بيمارستان دکتر مسيح دانشوري
فصلنامه نفس,
دوره 2 شماره 2 (1394),
6 September 2015
چکیده
بر اساس مطالعات و بررسي هاي انجام شده، بيماري سل يکي از جدي ترين مشکلات مطرح در سلامت جامعه است. يک سوم از جمعيت جهان به ويروس سل آلوده هستند. شيوع مصرف مواد در اين بيماران بالاست كه بر درمان و عود اين بيماري تأثير مي گذارد. لذا هدف اين مطالعه بررسي الگو و شدت مصرف مواد در بيماران مبتلا به سل است.
اين مطالعه توصيفي- تحليلي - مقطعي است . ايــــن پژوهـــش در 200 بيمار مسلول مراجعه كننده به بيمارستان دكتر مسيح دانشوري انجام گرفت و اطلاعات با استفاده از ابزار مشاهده عيني، پرسشنامه دموگرافيك و شدت مصرف مواد (ASI ) جمع آوري گرديد. اطلاعات با برنامه كامپيوتري spss-16 و با آزمونهاي آماري تي، خي دو، مان ويتني و ضريب همبستگي پيرسون مورد تجزيه و تحليل قرار گرفت.
اطلاعات بدست امده بر اساس 200 بيمار مسلول نشان داد كه از نظر جنسيت 5/93% مرد بودند. از نظر مليت،1% عراقي، 5% افغاني، 5% آذربايجاني و 5/83% ايراني بودند. بيشترين شيوع مصرف مواد در مردان، مجردها و در مليت ايراني بود. 72% از بيماران مبتلا به سل سابقه مصرف مواد داشتند. از نظر الگوي مصرف ترياك 21% تدخيني ودر مورد كراك 9/6% تدخين و 6/10% تزريقي بوده است. از نظر الگو و فراواني تناوب مصرف منظم در مورد ترياك 1/62% ، شيره سوخته 1/48% ، هروئين 3/41% و كراك 3/27% بود. حداقل سن شروع مصرف بطور ميانگين در مورد ترياك و شيره سوخته 18 سال، هروئين و كراك به ترتيب 17 و 20 سالگي بوده است. بين سن، وضعيت تأهل و تعداد فرزندان با مصرف مواد ارتباط معني داري وجود داشت. (P<0.001 )
بر اساس نتايج طرح فوق مواد اعتياد آور بر عود بيماري و افزايش آسيب پذيري و عدم پيگيري درماني اثر جدي مي گذارد و بار مالي گزافي بر بيمار تحميل مي گردد. لذا نياز است با افزايش آگاهي و اقدامات دارويي وغير دارويي روانپزشكي در اين چرخه معيوب دخالت كنيم و با مقتدر سازي بيمار، زنجيره معيوب بيماري را بشكنيم.
- الگو و شدت مصرف مواد
- بيماري سل
ارجاع به مقاله
مراجع
- چکیده مشاهده شده: 109 بار
- pdf دانلود شده: 51 بار