تعیین هویت مولکولی مایکوباکتریوم توبرکلوزیس کمپلکس های جدا شده از مسلولین استان خراسان رضوی
فصلنامه نفس,
دوره 3 شماره 1 (1395),
4 خرداد 2016
چکیده
سل، بیماری زئونوزی است که از دیرباز شناسایی شده و هنوز به عنوان یکی از مهمترین بیماریهای تهدید کننده مرگ خودنمایی مینماید. با وجود همه پیشرفتهایی که در زمینه درمان این بیماری حاصل شده است، سازمان بهداشت جهانی در سال 1993 از آن به عنوان بیماری با اولویت نخست مبارزه یاد نمود. در حال حاضر در بین عوامل عفونی سل دومین علت مرگ و میر به تنهایی است. از این رو برای درمان موفق بیماری، تعیین هویت گونههای کمپلکس مایکوباکتریوم توبرکلوزیس از اهمیت ویژهای برخوردار است. هدف از اين پژوهش شناسايي ملكولي گونههای مایکوباکتریایی در جدایههای مسلولين استان خراسان رضوی که به آزمایشگاه رفرانس سل موسسه رازی ارسال شدهاند، میباشد.
امروزه از روشهای مختلف مولکولی به عنوان ابزار مفید و سریعی برای شناسایی جدایهها استفاده میشود. در این پژوهش، به منظور تشخیص هویت، ابتدا آزمون PCR بر روی ژن 16S rRNA تعداد 100 جدایه انجام شد و مشخص گردید که جدایهها به جنس مایکوباکتریوم تعلق دارند. سپس با آزمون تکمیلی IS6110 تعلق تمامی جدایهها به مایکوباکتریوم توبرکلوزیس کمپلکس به اثبات رسید. همچنین برای افتراق میان اعضای کمپلکس از روش RD Typing استفاده شد و با استفاده از این روش گونه اعضای کمپلکس مشخص گردیدند.
با استفاده از تعیین هویت مولکولی نمونههای ارسالی از استان خراسان رضوی مشخص گردید که تمامی جدایهها مایکوباکتریوم توبرکلوزیس میباشند. نتایج فوق نشان داد که مسلولین استان مورد آزمایش، به مایکوباکتریوم بویس و دیگر اعضای کمپلکس آلوده نبودند. این موضوع یا بدلیل استفاده گسترده از شیر پاستوریزه و عدم استفاده از شیر آلوده به مایکوباکتریوم بویس و یا بدلیل برنامه منظم کنترل و ریشه کنی سل در این شهر میباشد. البته لازم به ذکر است این مطالعه برروی تنها یکصد عدد از جدایههای افراد مسلول صورت گرفت و برای بررسی بیشتر به حجم بالاتری از جدایههایی این استان احتیاج است.
- مایکوباکتریوم توبرکلوزیس
- RD Typing
- 16S rRNA
ارجاع به مقاله
مراجع
- چکیده مشاهده شده: 181 بار
- pdf دانلود شده: 58 بار