نامه به سردبیر


گفتاری پراکنده در باب علم شریف بیهوشی

kamal fani

مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, دوره 2 شماره 119 (1401), 28 اسفند 2024,

بدان رفع الله قدرکم فی الدارین که علم بیهوشی جامع طب است مشتمل بر جمیع امراض داخلی و اعمال جراحی و فنون مراقبت‌های حیاتی که همه چیز در این پهنه ها باید بدانی و بیش از آنچه میدانی باید بتوانی . از ساده ترین امور که داشتن "هوای" بیمار است  چون در بیهوشی جز خدا فریادرس و جز تو کس ندارد تا خطیر ترین که تدبیر" هواراه " اوست و چون نقصان یابد معاذالله بیش از آنکه بیمار باشد میت شود به طرفه العین . گاه شاید به تمامِ اهتمام ، تیمارش کردن و گاه باید به دست و دهان نجاتش دادن که عین صواب است و بحر ثواب. فرخ فضیلتی است که تنزیل (۱) کردگار         حفظ حیات را به اطبا سپرده است گر یک نفر به علم و تلاشت نجات یافت        محیای کل جهانت شمرده است که جلّ و علا فرمود : من أَحياها فَكَأنما أَحيَا النَّاسَ جَميعاً

مقاله اصیل


بررسی روند تغییرات کیفیت آزمون عینی ساختارمند بالینی برای سنجش صلاحیت بالینی دانشجویان پزشکی در دانشگاه علوم پزشکی تهران

احسان باستان حق

مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, دوره 2 شماره 119 (1401), 28 اسفند 2024,

مقدمه: با توجه به آنکه در سال­های اخیر آزمون صلاحیت بالینی به منظور سنجش عملکرد دانشجویان پزشکی پیش از فارغ التحصیلی اجرا می­شود، بررسی ویژگی­های سایکومتریک آن به منظور اتخاذ تصمیمات مدیریتی در زمینه برگزاری یک آزمون روا و پایا ضروری است. روش کار: در این مطالعه­ی گذشته نگر، تمامی دانشجویان پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران که در طی سال تحصیلی 2017-2018 در آزمون صلاحیت بالینی شرکت کردند، وارد مطالعه شدند. نمرات شرکت کنندگان به تفکیک ایستگاه­ها و نمره کل آزمون آسکی جمع­آوری و تحلیل شد. به منظور بررسی کیفیت آزمون آسکی صلاحیت بالینی، ضریب دشواری، ضریب تمیز، R2 و تمایز بین درجات با استفاده از نرم افزار SPSS محاسبه شد. پایایی آزمون با استفاده از آلفای کرونباخ تعیین شد. همبستگی بین معدل کل دانشجویان با نمره نهایی آسکی محاسبه شد. یافته‌ها: تعداد 327 نفر کارورز در قالب 4 دوره­ی برگزاری آزمون صلاحیت وارد مطالعه شدند. مقدار R2 برای هر آزمون به ترتیب از 33/0 تا 78/0، 75/0 تا 91/0، 63/0 تا 90/0 و 53/0 تا 89/0 بدست آمد. مقدار آلفای کرونباخ آزمون از 52/0 تا 76/0 به دست آمد. دامنه ضریب تمیز به ترتیب برای هر آزمون برابر 02/0- تا 52/0، 09/0- تا 64/0، 05/0- تا 64/0 و 94/0 تا 1 بود. دامنه ضریب دشواری به ترتیب برای هر آزمون برابر 68/0 تا 93/0، 21/0 تا 88/0، 62/0 تا 91/0 و 72/0 تا 96/0 بود. ضریب همبستگی بین معدل کل و نمره نهایی آسکی صلاحیت بالینی 56/0 (001/0 >P) محاسبه شد. نتیجه­گیری: ضرایب تحلیل پس آزمون آسکی در نوبت­های مختلف اجرای می­تواند به دلیل اثرات آموزشی اجرای آزمون بر یادگیری دانشجویان و بهبود کیفیت طراحی ایستگاه­ها تغییر کند. محاسبه شاخص­های سایکومتریک متناسب با آزمون­های مبتنی بر عملکرد برای تحلیل ایستگاه­ها و نیز تحلیل کل آزمون قابل اجرا است و اطلاعات مفیدی در خصوص نقاط مثبت و منفی آزمون در اختیار می­گذارد که برای ارائه راهکارهای اصلاحی حائز اهمیت است. کلید واژه ها: صلاحیت، آزمون آسکی، پزشکی، کیفیت آزمون مقدمه  ارزیابی عملکرد دانشجویان پزشکی همواره به عنوان یکی از حساس­ترین وظایف پیش رو موسسات آموزشی به شمار می‌آید (1). به این منظور متخصصان آموزش پزشکی در جستجوي روش‌هاي معتبري بوده‌اند كه به ‌طور مؤثر دانش و كارآيي باليني دانشجويان را ارزيابي كنند (2). مرور شواهد نشان می­دهد با وجود روش‌های متعدد ارزشیابی بالینی، به طور معمول ارزیابی دانشجویان محدود به اطلاعات ذهنی بوده نه سنجش مهارت‌های بالینی و عملی دانشجویان (3). از بین آزمون­های مختلف معرفی شده، آزمون عینی ساختارمند بالینی با ارائه نتایج رضایت­بخش، فرایند ارزیابی آموزشی را متحول کرده است (4). به علاوه در مقایسه با آزمون موارد بالینی سنتی، از عینیت و پایایی بهتری برای ارزیابی مهارت­های بالینی برخوردار می­باشد (5).

مطالعه اثرات احتمالی ناشی از بیهوشی کوتاه مدت و بلند مدت کتامین بر تغییرات هیستوپاتولوژیک قشر مخ

mahsajalilpour jalilpour aghdam, علی ملکی جمشید

مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, دوره 2 شماره 119 (1401), 28 اسفند 2024,

    مقدمه: کتامین یکی از رایج ترین داروهای تضعیف کننده سیستم عصبی مرکزی و هوشیاری است و شناخت عوارض آن ضروری است. هدف: هدف از این مطالعه بررسی اثرات بی حسی کوتاه مدت و بلندمدت کتامین بر تغییرات هیستوپاتولوژیک قشر مغز در نوزادان موش صحرایی است. روش اجرای تحقیق: این مطالعه بر روی 15 موش صحرایی ماده (3 گروه 5 تایی شامل گروه کنترل، گروه بیهوش طولانی مدت با کتامین و گروه بیهوش کوتاه مدت و مکرر(با کتامین) انجام شد. سپس تغییرات هیستوپاتولوژیک قشر مغز با روش IHC ایمنوهیستوشیمی ثبت شد. برای مقایسه داده ها از نرم افزار spss استفاده شد.   یافته‌ها: یافته‌های مطالعه ی ما نشان داد که در نمونه‌های گروه کنترل هیچ گونه تغییری در بافت مغز و لایه‌های مختلف مشاهده نشد و نظم و انسجام بافت مغز کاملاً واضح و طبیعی گزارش شد.تغییر معنی داری در گروه دوز کوتاه مدت و بلند مدت کتامین وجود ندارد در مقایسه با گروه کنترل، و تنها تعداد سلول های میکروگلیا کمتر از گروه کنترل بود.   بحث و نتیجه گیری: کتامین هم در کوتاه مدت و هم در درازمدت باعث کاهش تعداد سلول های میکروگلیا می شود. و بررسی علت آن نیز مستلزم انجام مطالعات بیوشیمیایی است. و بررسی رادیکال های آزاد و سایر عوامل موثرکه در آپوپتوز سلول ها نقش دارد. هر چند در مطالعه‌ ما حافظه‌ و یادگیری‌ مورد بررسی قرار نگرفت‌ اما یافته‌ های‌ مطالعه‌ ما تغییرات فاحشی‌ در بافت‌ را نشان نداد. هر چند بررسی‌ دقیقتر تغییرات تغییرات بیوشیمیایی‌ و رفتاری‌ موشها نیاز به‌ بررسی‌ دقیقتر در مطالعات بعدی‌ دارد تا به‌ تمام جوانب‌ تاثیر کتامین‌ بر مغز پرداخت‌.  

بررسی اثر پیشگیری گاباپنتین در خارش ناشی از فنتانیل اینتراتکال در بیماران تحت جراحی ارتوپدی

shahram shokohi, Shahryar Sane, Samane Faraji Haji Baba

مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, دوره 2 شماره 119 (1401), 28 اسفند 2024,

  مقدمه: بي حسي اسپينال يکي از روش هاي بيهوشي رژيونال است که اساس اين تکنيک وارد کردن يک سوزن در شرايط استريل به فضاي اينتراتکال و تزریق بي حس کننده موضعي تنها يا همراه با ساير افزودني ها براي ايجاد بي دردي و نيز بي حرکتي است. به منظور طولاني کردن و بهبود بلوک حسي و حرکتي ، داروهاي ديگري مثل مخدر ها به داروي بي حس کننده موضعي افزوده مي شود يکي از عوارض تجويز اينتراتکال مخدرها خارش است که آنرا شايعترين عارضه اين روش تجويز مخدرها ذکر مي کنند.  در مقالات پژوهشی،يکي از داروهايي که در درمان خارش توصیه شده ،گاباپنتين است. هدف از انجام این مطالعه تعيين اثر پيشگيري گاباپنتين خوراکي در خارش ناشي از فنتانيل اينتراتکال در بيماران تحت جراحي ارتوپدي می باشد.  روش کار: در یک کار آزمایی بالینی دو سو کور تصادفی، 80 بيمار 50-20 ساله کانديد جراحي ارتوپدي در اندامهاي و داراي وضعيت کلاس I وII انجمن متخصصین آمريکا(ASA) وارد طرح شده و به دو گروه دريافت کننده گاباپنتين 600 ميلي گرم(گروه G) و گروه دريافت کننده دارونما(گروهP) به صورت مساوي تقسيم شدند. بيماران گروه گاباپنتين دو ساعت قبل از آغاز بيهوشي 600 ميلي گرم گاباپنتين خوراکي و گروه دارونما، قرص غيردارويي دريافت کردند. بی حسي اسپاينال با استفاده از 12 ميلي گرم بوپيواکائين 5/0 درصد هیپربار و 30 ميکروگرم فنتانيل انجام شد. يک ساعت پس از تزريق اينتراتکال بر اساس فرم آماده شده قبلي وجود يا عدم وجود خارش، محل خارش، شدت خارش به صورت خفيف، متوسط و شديد و يا عدم وجود آن از بيمار سؤال و ثبت شد. بدلیل عدم وجودموارد خارش شدید، در هیچ کدام از بیماران دو گروه، آمپول نالوکسان برای درمان خارش تجویز نگردید. بيماران در فواصل 6، 12  و 24 ساعت مجدداً ويزيت شدند. در هر بار ويزيت وجود يا عدم وجود خارش، محل آن و شدت آن از بيماران سؤال و ثبت شد.  برای نحوه اندازه گیری خارش برای تبدیل مقیاس کیفی خارش به کمی از مقیاس آنالوگ بصری استفاده شد. نتایج: طبق نتایج بدست آمده از مطالعه از نظر میانگین سنی، وزنی و جنسی اختلاف آماري معنی داری در بين دو گروه وجود نداشت. بین دو گروه از نظر شدت و فراوانی میانگین خارش نیزاختلاف آماری معناداری وجود نداشت. نتیجه گیری: بر اساس مطالعه انجام شده میتوان نتیجه گرفت گاباپنتین با دوز خوراکی 600میلی گرم تاثیری در پیشگیری از خارش ناشی از فنتانیل اینتراتکال و یا کاهش شدت ایجاد خارش و یا تاخیر در بروز آن ندارد.

طراحی مچ بند هوشمند جهت شناسایی بیماران و دسترسی سریع به اطلاعات بالینی بیمار در اتاق عمل

Hassan Soleimanpour, فاطمه حیدری, مجتبی محمدزاده لامع

مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, دوره 2 شماره 119 (1401), 28 اسفند 2024,

  مقدمه: برای به حداکثر رساندن ایمنی بیماران، سازمان بهداشت جهانی (WHO) شش هدف را تعیین کرد که شناسایی بیمار اولین هدف در نظر گرفته شد. امروزه حداقل از دو شناسه که بر روی یک مچ بند کاغذی نوشته شده برای شناسایی بیماران استفاده می گردد. در صورت استفاده از مچ بندهای کاغذی ممکن است اطلاعات شناسایی بیمار به علت پاره شدن یا در اثر رطوبت  و... در دسترس نباشد. با توجه به اینکه تاکنون از تکنولوژی نوین برای رفع مشکلات فوق استفاده نشده است، لذا مچ بند هوشمند در مرکز آموزشی و درمانی بیمارستان امام رضا(ع) تبریز در سال 1402 طراحی شده است. روش کار: مچ بند هوشمند با کد QR اختصاصی برای هر بیمار طراحی شده است. پزشکان و پرستاران می توانند کد QR را از مچ بند بیمار اسکن کرده و با وارد کردن شماره نظام پزشکی و نظام پرستاری خود به اطلاعات دموگرافیک و بالینی بیماران برای شناسایی ایمن دسترسی پیدا کنند. یافته ها: طراحی مچ بندهای هوشمند امکان استفاده از مچ بندهای الکترونیکی ضد آب را به جای استفاده از مچ بندهای کاغذی فراهم کرده است. همچنین با اسکن کد اختصاص داده شده برای هر بیمار، کادر درمانی و مراقبتی به نرم افزار اطلاعات سلامت متصل می شوند که امکان دسترسی سریع به خلاصه ای از اطلاعات بیمار را فراهم می کند. نتیجه ‌گیری: استفاده از مچ‌بند هوشمند می‌تواند پتانسیل بالایی برای تضمین ایمنی بیمار، به حداقل رساندن خطاهای پزشکی و بهبود عملکرد متخصصان مراقبت‌های بهداشتی داشته باشد.

بررسي تاثير برنامه هاي آموزشي ايمني بيمار بر ميزان خطاهاي ايمني كاركنان بيمارستان

فرشید خطیبی

مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, دوره 2 شماره 119 (1401), 28 اسفند 2024,

زمينه و هدف: در محیط‌های بهداشتی و درمانی، افزایش ایمنی بیماران و کاهش خطاهای ایمنی از اهمیت بالایی برخوردار است. این خطاها می‌توانند عواقب جبران‌ناپذیری را برای بیماران به همراه داشته و بر کیفیت و اعتماد به مراقبت‌های بهداشتی و درمانی تأثیر منفی بگذارند. بنابراین، برنامه‌های آموزشی ایمنی بیمار به‌منظور آمادگی کادر درمانی جهت تشخیص و پیشگیری از خطاهای ایمنی اهمیت یافته‌اند. در این مطالعه، به بررسی تأثیر برنامه‌های آموزشی ایمنی بیمار بر کاهش خطاهای ایمنی کارکنان يك بیمارستان خصوصي در تهران می‌پردازیم. روش كار: از دو روش آموزشی مختلف، یعنی آموزش حضوری (برگزاري كلاس و آموزش چهره به چهره) و آموزش مجازي (استفاده از ویدئوهای آموزشی) برای انتقال دانش ایمنی به کارکنان استفاده شد. و ميزان خطاهاي ايمني در دو فصل بهار و تابستان از طريق مستندات مربوط به گزارشات خطاها جمع آوري گرديد.

آموزشی


مقایسه اثربخشی دو رژیم داروئی ترکیبی کتورولاک وریدی و شیاف دیکلوفناک در مقایسه با کتورولاک وریدی به تنهائی بر کاهش درد پس از اعمال جراحی شکمی با بیهوشی عمومی

سیده زهرا سیف, حیدر درویشی, آرزو درویشی

مجله انجمن آنستزیولوژی و مراقبت‌های ویژه ایران, دوره 2 شماره 119 (1401), 28 اسفند 2024,