آگاهی و آمادگی مدیران کتابخانه ها در رویارویی با زلزله - ایزدخواه, یاسمین استوار; علی یوسفی, آزیتا (ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها, 2025)
سابقه و هدف: کتابخانه ها از جمله اماکن مهمی هستند که هنگام وقوع سوانح طبیعی نیازمند توجه هستند و لذا بررسی اثرات و کاهش آسیب های ناشی از زلزله به افراد حاضر در کتابخانه ها از طریق ارتقاء میزان آگاهی و آمادگی مدیران قابل توجه می باشد. در این راستا، مطالعه حاضر با هدف بررسی میزان آگاهی و آمادگی مدیران کتابخانه ها در رویارویی با زلزله انجام شد. روش کار: این پژوهش یک نوع مطالعه ترکیبی است که در مراحل مختلف آن از روش های مطالعه مروری، مطالعه کیفی و نیز کمی استفاده شد. جامعه هدف در این پژوهش، 15 نفر از مدیران کتابخانه ها می باشند که تعداد 25 سؤال در قالب پرسشنامه، از طریق مصاحبه حضوری و آنلاین از مدیران در دسترس پرسیده شد. یافته ها: در بررسی یافته ها، 40 درصد از مدیران اعلام کردند که با مراحل مـديريت سوانح طبيعـی در كتابخانه ها آشنایی دارند، 54 درصد از آنها اعلام کردندکه آشنایی محدودی دارند و 6 درصد باقیمانده نیز اظهار ناآشنایی نمودند. نتیجه گیری: نتایج پژوهش نشان می دهد آگاهی مدیران در زمینه مقابله با زلزله احتمالی در حد متوسط است و این وضع می تواند به دلیل عدم شناخت کافی مدیران از سوانح و نداشتن ساختار و تشکیلات مناسب جهت کنترل و هدایت بحران و نیز نبود یک سیستم منسجم و هماهنگ جهت آموزش اصول ایمنی باشد. همچنین عدم آمادگی و مهارت لازم جهت رویارویی با بحران زلزله احتمالی و برگزار نشدن مستمرآموزش دوره هاي مقدماتی و تخصصی مقابله با بحران زلزله و عدم اجراي مانور درکتابخانه ها، به همراه شناخت ناکافی از مسأله زلزله، ضرورت آموزش، آگاهی رسانی و انجام مانورهای دوره ای در کتابخانه ها را آشکار می سازد. به این مقاله، به صورت زیر استناد کنید: Ostovar Izadkhah Y, Aliyousefi A. Awareness and Preparedness of Library Managers in Confronting Earthquakes. Irtiqa Imini Pishgiri Masdumiyat .2024;12(3):189-202. https://doi.org/10.22037/iipm.v11i3.46778