مقایسه اثر شش هفته تمرینات عصبی-عضلانی و تسهیل عصبی-عضلانی بر ریتم و موقعیت کتف در ورزشکاران نخبه بدنسازی مبتلا به دیسکنزی کتف - مشرفی, محمد; مینونژاد, هومن; رجبی, رضا (ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها, 2025)
سابقه و هدف: کتف و کیفیت مطلوب حرکات آن از عوامل حیاتی در سلامت سیستم کمربند شانه‌ای است و دیسکنزی کتف از مشکلات شایع این ناحیه است. هدف از این پژوهش مقایسه اثر شش هفته تمرینات عصبی_عضلانی و PNF بر ریتم و موقعیت کتف در ورزشکاران نخبه بدنسازی مبتلا به دیسکنزی کتف بود. روش بررسی: این پژوهش از نوع نیمه‌تجربی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون بود. 30 بدنساز دارای دیسکنزی نمونه‌های پژوهش حاضر بودند که به‌صورت تصادفی به سه گروه 10 نفری تمرینات عصبی_عضلانی، PNF و کنترل تقسیم شدند. دیسکنزی کتف با استفاده از آزمون مک‌کلور، ریتم کتفی-بازویی با استفاده از شیب‌سنج در 45، 90 و 135 درجه و موقعیت کتف از طریق آزمون کیبلر در سه حالت 0، 45 و 90 درجه ارزیابی شد. گروه‌های تمرینی به مدت 5 هفته تمرینات مخصوص به خود را دریافت کردند و در این مدت گروه کنترل مداخله خاصی را دریافت نکرد. پس از 6 هفته آزمون‌های مجدداً تکرار شد. تجزیه‌وتحلیل آماری از طریق آزمون تحلیل واریانس یک‌راهه و تی همبسته در سطح معناداری 0/05 انجام شد. یافته‌ها: نتایج آزمون تحلیل واریانس یک‌راهه نشان داد که در دو متغیر موقعیت کتف و ریتم کتفی-بازویی در پس‌آزمون بین گروه‌های پژوهش تفاوت معناداری وجود داشته است (0/05>P). نتایج آزمون تعقیبی LSD نشان داد که گروه تمرینات PNF در پس‌آزمون به طور معناداری در تمامی متغیرهای وابسته مقادیر کمتری را نسبت به دو گروه دیگر داشت (0/05>P). همچنین گروه تمرینات عصبی-عضلانی در تمامی متغیرها به غیر از زاویه صفر در متغیر موقعیت کتف مقادیر کمتری را نسبت به گروه کنترل در پس‌آزمون داشت (0/05>P). نتیجه‌گیری: تمرینات PNF تأثیر بیشتری را بهبود ریتم کتفی-بازویی و موقعیت کتف بدنسازان دارای دیسکنزی کتف داشته است، لذا پیشنهاد می‌شود مربیان انجام این تمرینات را مد نظر قرار دهند. به این مقاله، به صورت زیر استناد کنید: Moshrefi M, Minoonejad H, Rajabi R. Comparison the effect of six weeks of neuromuscular and Proprioceptive Neuromuscular Facilitation (PNF) exercises on the rhythm and position of the scapula in elite bodybuilding athletes with scapular dyskinesis. Irtiqa Imini Pishgiri Masdumiyat. 2024: Vol 12: No 2: 83- 96. https://doi.org/10.22037/iipm.v1403i12.46305