ارزشیابی مواجهه شغلی کارگران دو كارخانه تایرسازی با ترکیبهای بنزن و تولوئن - Rezazadeh-Azari, Mansour; Hosseni, Seyed Yoons; Zendehdel, Rezvan; Soori, Hamid; Musaviuon, Mohammad Ali (ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها, 2013)
سابقه و هدف: بدليل فرآيندهاي نيمه اتوماتيك‏ در صنایع تایرسازی ایران، مواجهه شغلي قابل توجهی با حلالها و ترکیبات آلی فراری همچون بنزن و تولوئن مورد انتظار است. مطالعه حاضر با هدف ارزشیابی مواجهه شغلی و تخمین ریسک مواجهه کارگران تولید تاير با ترکیبات نامبرده انجام گرفت. روش بررسی: پایش فردی 100 نفر از کارگران دو کارخانه تایرسازی واقع در حومه شهر تهران در قالب 10 گروه شغلی به روش 1501 سازمان NIOSH انجام گردید. شرایط جوی محیط کار در روزهای نمونه¬برداری اندازه¬گیری شدند. ارزیابی ريسك نيمه كمّي COSHH با استفاده از پرسشنامه و ماتریس مربوطه برای مواجهه کارگران انجام گردید. یافته¬ها با استفاده از آزمونهای تی مستقل، آنالیز واریانس یکطرفه، رگرسیون خطی و ضریب همبستگی مورد آنالیز قرار گرفتند. مقادیر کمّی بصورت میانگین±خطای استاندارد گزارش شدن. يافته ها: سن، سابقه¬کار و پارامترهای جوی، اختلاف معنی¬داری بین دو کارخانه تایرسازی نداشتند. مواجهه شغلی با بنزن و تولوئن در کارخانه¬های A و B بترتیب برابر 18/0±09/1، 19/0±88/1 و 30/0±07/2 و 39/0±20/3 بر حسب ppm بود که افزايش معنی-داری را در كارخانه B و نيز ارتباطي معنی¬دار و منفی را با رطوبت نسبی نشان دادند. در کارخانه¬های A و B بترتیب 10 و 14 درصد از کارگران با ریسک زیاد مواجهه شغلی با بنزن و 10 و 16 درصد از آنان با ریسک متوسط مواجهه با تولوئن در تماس بودند. همبستگي بين مواجهه شغلي و ريسك COSHH معني¬دار بود. نتيجه گيری: مواجهه شغلی با بنزن در پرسنل تايرسازي بالاتر از استاندارد ایران بود، لذا بهبود شرایط کار توسط اقدامات كنترلي مناسب همچون فرایندهای خودکار و تنظیم رطوبت نسبی، توصیه میگردد. ارزیابی COSHH را میتوان بعنوان روشی ساده، ارزان و سریع در ارتقای سلامت كارگران بکار برد. همچنین كنترل مواجهه پرسنل از طريق آموزش مداوم ضروري است.