امکان آزمون هودهای آزمایشگاهی به روش ASHRAE-110-95 با تزریق کمتر گاز ردیاب - Jafari, Mohammad Javad; Kalantari, Saba; Zendehdel, Rezvan; Sarbakhsh, Parvin (ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها, 2013)
سابقه و هدف: در ارزیابی عملکرد هودها با روش ASHRAE 110-95مقدار قابل توجهی گاز بی‌اثر سولفورهگزافلوراید مصرف می‌شود. این گاز برای محیط زیست بسیار مخرب بوده و گران‌قیمت است. در مطالعه حاضر امکان استفاده از مقدار کمتری از گاز فوق در ارزیابی عملکرد هودها با روش استاندارد فوق مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: عملکرد یک هود آزمایشگاهی در سه ظرفيت مختلف تهويه و سه دبی تزریق گاز بی‌اثر سولفورهگزافلوراید، در حالی که يك اپراتور فرضی در مقابل هود قرار داشت به روش استانداردASHRAE110-95 مورد بررسی قرار گرفت. سرعت هوا در دهانه هود جمعا 180 بار توسط بادسنج حرارتی مدل TA2 در فواصل 15 سانتی‌متری اندازه‌گیری شد. الگوي جريان هوا در دهانه هود جمعا 18 بار مشاهده و فیلمبرداری شد. گاز ردیاب سولفورهگزافلوراید در سه گذرحجمي 2، 3 و 4 لیتر بر دقیقه براي هر يك از سه سرعت مختلف هوا در دهانه هود تزريق و میزان مواجهه شغلي اپراتور مجازي جمعا 27 بار تعيين مقدار شد. مقدار گاز ردياب به صورت مستقيم قرائت شد. یافته‌ها: میانگین و انحراف معیار سرعت هوا در دهانه هود به ترتیب 04/0±42/0، 07/0±60/0 و 11/0±70/0 متر بر ثانیه و دامنه آن 1/1-36/0 متر بر ثانیه بود. عملكرد هود مورد آزمایش در آزمون‌های دود با حجم زیاد، غيرقابل پذیرش و اما در آزمون دود با حجم کم، قابل پذیرش بود. فقط در سرعت 4/0 متربرثانیه با تغییر گذرحجمی گاز تزریق شده از 2 به 3 لیتربردقیقه و نیز 2 به 4 لیتر بردقیقه در میزان مواجهه شغلی اپراتور فرضی اختلاف معنی دار مشاهده شد. در تغییر سرعت از 4/0 به 6/0 متربرثانیه و نیز 4/0 به 7/0 متربرثانیه در دبي گاز تزريق شده 3 و4 لیتربردقیقه اختلاف معنی دار مشاهده شد. نتیجه‌گیری: آزمون عملكرد هودهاي آزمايشگاهي با روش ASHRAE 110-95با دبی کمتر گاز بی اثر سولفورهگزافلوراید توصیه نمی‌شود.