بررسی عملکرد یک برج اسپری در حذف سولفید هیدروژن از جریان هوا - جعفری محمدجواد; نوریان سپیده; زنده دل رضوان; مسعودی نژاد محمد رضا; سربخش پروین; رحمتی علیرضا; مفیدی امیر عباس (ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها, 2015)
سابقه و هدف: سولفید هیدروژن گاز خطرناکی است که در غلظت‌های بالا کشنده می‌باشد. یکی از ساده‌ترین و کم هزینه‌ترین روش‌های حذف سولفید هیدروژن از جريان هوا استفاده از برج اسپری می‌باشد اما عملكرد مناسب آن جاي سؤال دارد. در این مطالعه راندمان حذف سولفید هیدروژن و افت فشار يك دستگاه برج اسپری مورد بررسی قرار گرفت. روش بررسی: در این مطالعه از يك برج اسپری برای حذف سولفید هیدروژن از جريان هوا استفاده شد. سولفيد هيدروژن در تراکم 30-0 پی پی‌ام حجمی به برج تزریق شد. آب به عنوان مایع شستشو در دبی 2 لیتر بر دقیقه به وسیله پمپ با فشار پاش 35-21 کیلوگرم بر سانتیمتر مربع اسپری شد. گذر حجمی جریان هوا در دامنه 3000-2400 لیتر بر دقیقه توسط یک دستگاه هواکش دور متغیر تأمین شد. برای اندازه‌گیری افت فشار از مانومتر شیب‌دار و برای اندازه‌گیری راندمان حذف از دستگاه قرائت مستقیم استفاده شد. نتایج با استفاده از نرم افزار SPSS تحلیل شدند. یافته ها: کمترین افت فشار سیستم در گذر حجمی 20 لیتر بر ثانیه و بدون حضور آب مساوي 2887/0 ± 81/73 پاسکال، و بیشترین آن در گذر حجمی 50 لیتر بر ثانیه و با حضور آب مساوي 448/2 ± 84/292 پاسکال بود. بیشترین راندمان حذف سولفید هیدروژن در گذر حجمی 30 لیتر بر ثانیه و غلظت 15 پی‌پی‌ام برابر با 5415/1 ± 53/70 درصد، و کمترین راندمان حذف در گذر حجمی 50 لیتر بر ثانیه و غلظت 30 پی‌پی‌ام مساوي 9295/0 ± 74/47 درصد بدست آمد. آزمون آماری t ارتباط معناداری بین راندمان حذف سولفید هیدروژن با گذر حجمی جریان هوا و تراکم ورودی و همچنین بین افت فشار داخل سیستم با گذر حجمی جریان هوا و حضور يا عدم حضور آب نشان داد ( 001/0 > pvalue). نتیجه گیری: راندمان حذف سولفید هیدروژن در برج اسپری با افزایش گذر حجمی جریان هوا و افزایش غلظت ورودی آلاینده، کاهش می‌یابد. عملكرد آب به عنوان مايع شستشو در برج اسپري جهت جداسازي سولفيد هيدروژن از جريان هوا رضايت بخش نيست لذا توصيه مي‌شود استفاده از آب به همراه مايعات شستشو دهنده شيميايي مورد بررسي قرار گيرد.