تجزیه و تحلیل مقایسه‌ای مخاطرات بهداشت، ایمنی و محیط زیست در ساختمان‌های آموزشی و اداری با رویکرد کنترلی و پیشگیرانه از حوادث - شادکام یرساین; حاجی سید میرزا حسینی سیدعلیرضا; نیکومرام هانیه; مطهری کیا صادق (ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها, 2025)
سابقه و هدف: در ساختمان‌های اداری و آموزشی، خطرات مختلف ایمنی وجود دارد که در صورت نادیده گرفتن، می‌تواندمنجر به حوادث جبران‌ناپذیری شود. هدف از این مطالعه، تجزیه‌وتحلیل مقایسه‌ای مخاطرات بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست در ساختمان‌های آموزشی و اداری و ارائه راهکارهای کنترلی و پیشگیرانه جهت افزایش آگاهی از وضعیت بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست در این ساختمان‌ها بود. روش کار: در این تحقیق، ابتدا تمامی فرآیندها و فعالیت‌ها، مکان‌ها و فضاهای دو ساختمان آموزشی و اداری (۱ و ۲) موردبررسی قرار گرفت. سپس کاربرگ‌های شناسایی خطرات بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست بر اساس تکنیک HAZID تهیه شد. در مرحله بعد، کاربرگ‌ها با استفاده از ماتریس خطر و با در نظر گرفتن قوانین و الزامات ملی و بین‌المللی در حوزه بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست رتبه‌بندی و تکمیل شدند. درنهایت، دستورالعمل‌های ویژه برای هر بخش تدوین گردید. در این مطالعه، از روش تحلیل کیفی مقایسه‌ای برای بررسی تفاوت‌ها و شباهت‌های میان خطرات بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست در دو ساختمان بهره گرفته شد. این تحقیق با رعایت اصول اخلاقی انجام شد و هیچ‌گونه کد اخلاقی خاصی برای آن ضروری نبوده است. یافته ها: یافته‌های این تحقیق نشان داد که تعداد کل خطرات شناسایی‌شده در ساختمان آموزشی و اداری (۱) برابر با ۶۱ مورد و در ساختمان (2) برابر با ۴۸ مورد بود. از این تعداد، ۲۴ خطر در ساختمان (۱) و ۱۵ خطر در ساختمان (۲) در محدوده قابل‌پذیرش (سطح ریسک پایین) قرار داشتند. همچنین، ۳۱ خطر در ساختمان (۱) و ۲۸ خطر در ساختمان (۲) در محدوده قابل‌تحمل (سطح ریسک متوسط) و ۶ خطر در ساختمان (۱) و ۵ خطر در ساختمان (۲) در محدوده غیرقابل‌پذیرش (سطح ریسک بالا) قرار داشتند. نتیجه گیری: بر اساس نتایج این تحقیق، با استفاده از تکنیک HAZID، مخاطرات بهداشت، ایمنی و محیط‌زیست در ساختمان‌های آموزشی و اداری 1 و 2 قابل‌شناسایی بودند. خطرات در محدوده قابل‌پذیرش باید پایش می‌شدند تا وارد محدوده قابل‌تحمل نشوند. برای خطراتی که در محدوده قابل‌تحمل بودند، می‌توان علاوه بر پایش و نظارت، اقدامات پیشگیرانه‌ای در نظر گرفت تا وارد محدوده غیرقابل‌پذیرش نشوند. نهایتاً برای خطرات در محدوده غیرقابل‌پذیرش، باید اقدامات فوری برای کاهش سطح ریسک تا حد قابل‌تحمل در نظر گرفته می‌شد. به این مقاله، به صورت زیر استناد کنید: Shadkam Y, Hajiseyed Mirzahosseini SA, Nikoomaram H, Motahtari Kia S, A. Comparative Analysis of Health, Safety, and Environmental Hazards in Educational and Administrative Buildings with a Control and Preventive Approach to Accidents Irtiqa Imini Pishgiri Masdumiyat .2024;12(3):175-188. https://doi.org/10.22037/iipm.v11i3.46718