تدوین الگوی چیدمان نیروهای عملیاتی آتش‌نشانی با رویکرد مأموریت امداد و نجات ایمن در نوبت‌های کاری (مطالعه موردی: آتش‌نشانی شهرستان کرج) - شفیعی سید مرصاد; میری لواسانی سید محمدرضا; نیکو مرام هانیه; مطهری کیا صادق (ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها, 2025)
سابقه و هدف: عملیات آتش‌نشانی از جمله خطرناک‌ترین وظایفی هستند که آتش‌نشانان با آن مواجه هستند و آن‌ها را در معرض خطر دائمی قرار می‌دهد. مطالعه حاضر با هدف بررسی معیارها و ویژگی‌های مهم و موردنظر نیروهای عملیاتی به‌منظور تدوین الگوی چیدمان نوبت‌های آتش‌نشانی صورت گرفت که درنهایت عملیات ایمن را درصحنه‌ی عملیات محقق می‌سازد. روش کار: در این پژوهش جامعه آماری 97 نفر بودند که با استفاده از روش تمام شماری در سال‌های 1398 و 1399 در منطقه 3 عملیاتی سازمان آتش‌نشانی کرج با در نظر گرفتن ملاحظات اخلاقی انتخاب‌شدند. در راستای پاسخگویی به فرضیات پژوهشی، ابتدا جمع‌آوری اطلاعات صورت گرفت کـه به این منظور از پرسشنامه استفاده‌شده و پس از انتخاب خبرگان، رتبه‌بندی آن‌ها انجام پذیرفت. سپس معیارهای عملیاتی انتخاب شد و به کمک روش فرآیند تحلیلی سلسله مراتبی و نرم‌افزار Choice Expert وزن هر معیار مشخص گردید و با تعمیم این امتیازها به هر نیروی عملیاتی، توان هر نوبت و ایستگاه عملیات مشخص شد. یافته ها: با توجه به یافته‌های حاصل از این پژوهش معیارها از بیشترین به کمترین شامل معیار قدرت تصمیم‌گیری با 25.9 درصد از اهمیت بیشتری نسبت به معیارهای دیگر برخوردار است. پس‌ازآن معیار تجربه با 20.4 درصد در جایگاه دوم قرار دارد. همچنین معیارهای دیگر اعم ازنظر رئیس ایستگاه 15.2 درصد، مدیریت استرس 10.5 درصد، شاخص توده بدنی 6.7 درصد، دوره‌های آموزشی 6 درصد، نمره‌ی آزمون ورزشی و عملیاتی 5.2 درصد، ورزش هوازی 4.3 درصد، مدرک تحصیلی 3.2 درصد، ورزش قدرتی 2.6 درصد با شرح درصد در چیدمان نیروهای عملیاتی به ترتیب از بااهمیت‌ترین و تا کم‌اهمیت‌ترین دسته‌بندی‌شد. نتیجه گیری: این مطالعه نشان داد که مهارت‌های ناکافی عملیاتی به بروز حوادث در عملیات آتش‌نشانی کمک می‌کند. روش فعلی تخصیص شیفت‌ها ناکارآمد است، زیرا بسیاری از نیروها در سطوح مشابه قرار دارند. به یک مدل جدید نیاز است تا ظرفیت عملیاتی تیم‌های آتش‌نشانی را بهبود بخشد و مأموریت‌های نجات ایمن‌تری را تضمین کند. به این مقاله، به صورت زیر استناد کنید: Shafiei SM, Miri Lavasani SM, Nikoomaram H, Motahari Kia S. Development of a Model for Setting up Firefighting Operational Forces with a Safe Rescue Mission Approach in Work Shifts (Case Study: Karaj Fire Department). Irtiqa Imini Pishgiri Masdumiyat .2024;12(1):25-38.