طراحی و روان سنجی "پرسشنامه ارزیابی جو ایمنی" - Jafari, Mohammad Javad; Sadighzadeh, Asghar; Sarsangi, Vali; Zaeri, Farid; Zarei, Esmaeil (ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها, 2013)
سابقه و هدف: علل وقوع 85 درصد حوادث صنعتي اعمال ناايمن گزارش شده است. علل 85 تا 98 درصد حوادثي كه بر اثر اعمال ناايمن صورت ميگيرد نگرش، فرهنگ و رفتار است. جو ایمنی ساختاری چند بعدی است که نگرش افراد نسبت به ایمنی و اولویت صحیحی که به ایمنی در محیط کار داده میشود را بیان میکند. برای ارزیابی جو ایمنی نیاز به ابزاری روا و پایا است.هدف از انجام این مطالعه طراحی و روان سنجی "پرسشنامه ارزیابی جو ایمنی" در صنايع ايران بود. روش بررسي: با استفاده از متون ایمنی و سایر پرسشنامههای جو ایمنی 96 سوال تهیه شد. روایی صوری، شاخص و نسبت روایی محتوا، روایی سازه، پایایی همسانی درونی وپایایی آزمون-باز آزمون آن در یک نمونه550 نفره مورد بررسی قرار گرفت. پس از بررسی شاخص روايي محتوا پرسشنامهای 43 سوالی بدست آمد با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی عاملهای اصلی استخراج شد. برای بررسی پایایی پرسشنامه از ضریب آلفای کرونباخ و ضریب همبستگی پیرسون در آزمون مجدد كه به فاصله 20 روز گرفته شد استفاده گردید. یافته ها: روایی صوری و نسبت روايي محتوا (50/78%)، شاخص روایی محتوا (75/0) برای بررسی جو ایمنی قابل قبول محاسبه شد. با استفاده از تحليل عاملي اکتشافی یازده عامل استخراج شد که در مجموع 85/58 درصد از واریانس کل را تحت پوشش قرار میداد. ضریب آلفای کرونباخ براي اكثر عاملها بيش از 7/0محاسبه شد ضریب همبستگی اسپيرمن همبستگي معني داري بين نتايج آزمون و باز آزمون نشان داد (001/0P<). نتیجه گیری:"پرسشنامه ارزيابي جو ايمني" كه از 43 گویه و يازده عامل تهیه شده دارای روایی و پایایی مناسب است و می تواند برای ارزیابی جو ایمنی مورد استفاده قرار گیرد.