نقش انعطاف پذیری شناختی و ویژگی های شخصیتی در پیش بینی رفتار رانندگی پرخطر - رضائی نسرین; قمری محمد; بزازیان سعیده; باباخانی وحیده (ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها, 2020)
سابقه و هدف: رفتارهاي رانندگي پرخطر، يكي از عوامل مهم و مؤثر در تصادفات رانندگي اسـت و در موارد متعددي در ايجـاد و بـروز حوادث ترافيكـي، عامـل انسـاني، بـه عنـوان شايع ترين عامل گزارش شده است. از این رو، هدف این پژوهش پیش بینی رفتار رانندگی پرخطر از طریق انعطاف پذیری شناختی و ویژگی های شخصیتی بود. روش بررسی: روش پژوهش توصیفی تحلیلی مقطعی و جامعه آماری پژوهش حاضر کلیه رانندگان مرد اتوبوس های بین شهری پایانه های شهر تهران بود. از جامعه مورد نظر نمونه ای به حجم 210 نفر با روش نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای انتخاب شدند و به سه پرسشنامه انعطاف پذیری شناختی ، ویژگیهای شخصیتی نئو و رفتار رانندگی منچستر پاسخ دادند. تحلیل داده ها با استفاده از روش همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون چندمتغیری انجام شد. یافته ها: نتایج نشان داد بین ویژگی شخصیتی روان رنجورخویی و رفتار رانندگی پرخطر رابطه مثبت و معنی دار وجود داشت (05/0>p). بین ویژگی شخصیتی برونگرایی، سازگاری و وظیفه شناسی، انعطاف پذیری شناختی و رفتار رانندگی پرخطر رابطه منفی و معنی دار وجود داشت (05/0>p). همچنین، ویژگی های شخصیتی و انعطاف پذیری شناختی قادر به پیش بینی رفتار رانندگی پرخطر بودند. نتیجه گیری:بین ویژگی های شخصیتی، انعطاف پذیری شناختی و رفتار رانندگی پرخطر رابطه وجود داشت. از این رو، سنجش انعطاف پذیری شناختی و ویژگی های شخصیتی رانندگان جهت پیشگیری از رفتار پر خطر رانندگی آنها از اهمیت برخوردار است. How to cite this article: Rezaeei N, Ghamari M, Bazazian S, Babakhani V. The Role of Personality Traits and Cognitive Flexibility in the Prediction of Risky Driving Behavior. J Saf Promot Inj Prev. 2020; 8(3):149-57.