ارائه مدل پارادايمي پيشگيري از آسيب‌هاي ورزشي دانشجويان تربيت‌بدني بر مبناي عوامل مديريتي - کيوانلو فهيمه; شريفيان اسماعيل; قهرمان تبريزي کوروش (ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها, 2020)
سابقه و اهداف: ميزان شيوع آسيب‌هاي ورزشي در دانشجويان تربيت‌بدني بسيار زياد و قابل‌توجه است. هرچند آسيب‌ديدگي در ورزش امري اجتناب‌ناپذير است ولي اين‌گونه نيست که نتوانيم هيچ کاري در راستاي مديريت آسيب‌ها انجام دهيم. عوامل مختلفي ازجمله عواملي که ريشه در مسائل مديريتي دارند، بر آسيب‌پذيري دانشجويان تربيت‌بدني تأثيرگذار است، به‌منظور اتخاذ تصميمات لازم جهت پيش‌گيري از بروز آسيب ورزشي محقق در پژوهش حاضر به شناسايي عوامل مديريتي و ارائه مدل پارادايمي پيشگيري از آسيب‌هاي ورزشي دانشجويان تربيت‌بدني پرداخت. روش بررسي: ﺗﺤﻘﯿﻖ حاضر از ﻧﻮع ﭘﯿﻤﺎﯾﺸﯽ و ﺑﻪ ﻟﺤﺎظ هدف کاربردي بوده و با استفاده از طرح نظام‌مند نظريه داده بنياد انجام گرفت. نمونه‌ي پژوهش شامل 12 استاد (5 استاد گرايش آسيب و 7 استاد گرايش مديريت) که از بين همه اساتيد گرايش آسيب‌شناسي و مديريت ورزشي کشور بر اساس منطق نمونه‌گيري پژوهش‌هاي پديدار شناختي به شکل هدفمند و طبق قاعده اشباع تعيين و انتخاب شدند. براي گردآوري داده‌ها از مصاحبه نيمه ساختاريافته استفاده شد. داده‌هاي جمع‌آوري‌شده در طول فرآيند مصاحبه به‌وسيله فرآيند کدگذاري باز، محوري و گزينشي مورد تجزيه‌وتحليل قرار گرفت. يافته‌ها: نتايج تحليل داده‌هاي کيفي حاصل از مصاحبه، منجر به ارائه مدل پيشگيري از آسيب‌هاي ورزشي دانشجويان تربيت‌بدني بر مبناي عوامل مديريتي با 13 مقوله و 38 مفهوم در قالب ابعاد 6 گانه شامل موجبات علي (3 مقوله)، پديده اصلي (پيشگيري از آسيب ورزشي دانشجويان تربيت‌بدني)، راهبرد (5 مقوله)، ويژگي‌هاي زمينه‌اي (1 مقوله)، شرايط مداخله‌گر (1 مقوله) و پيامد (3 مقوله) شد. نتيجه‌گيري: بر اساس مدل پارادايمي مي‌توان نتيجه گرفت با اصلاح رويکرد در بخش پذيرش دانشجو، برنامه‌ريزي آموزشي و ايمن‌سازي اماکن در کنار آموزش و آگاهي بخشي به اساتيد و دانشجويان امکان کاهش قابل‌توجه در بروز آسيب ورزشي در دانشجويان تربيت‌بدني خواهيم داشت؛ بنابراين ضرورت دارد جهت کاهش آسيب‌پذيري دانشجويان تربيت‌بدني، خط‌مشي‌هاي وزارت علوم در بخش تربيت‌بدني دانشگاه‌ها مبتني بر مدل طراحي‌شده باشد. How to cite this article: Keavanloo F, sharifian E, Ghahraman Tabrizi K. Presenting a Paradigmatic Model of Preventing Sports Injuries in Physical Education Students Based on Management Factors. J Saf Promot Inj Prev. 2020; 7(4):217-25.