اثر کاهش حجم و فشار کار مخزن پروپان بر پيامد اثر تابش آتش فوراني و آتش ناگهاني - جعفري محمدجواد; صابري بهداد سارا; پوياكيان مصطفي (ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها, 2017)
سابقه و هدف:پروپان در رده هيدروکربن‌هاي گازي طبقه‌بندي مي‌شود و به‌صورت مايع درمخازن ذخيره و به‌عنوان سوخت براي ماشين‌آلات و تجهيزات گرمايش مورداستفاده قرار مي‌گيرد. با توجه به اينکه عمده خطر مرتبط با ماده پروپان خطر اشتعال‌پذيري بسيار بالاي اين ماده است، لذا اين مطالعه به‌منظور بررسي اثر کاهش حجم و فشار کار مخزن پروپان بر پيامد اثر تابش فوراني و آتش ناگهاني با استفاده از نرم‌افزار PHAST در مجتمع مس سرچشمه کرمان شکل گرفت. روش بررسي: اين مطالعه توصيفي – تحليلي در سال 1395 بر روي يک مخزن حاوي ماده تک فازي پروپان در مجتمع مس سرچشمه کرمان انجام گرفت. اطلاعات مربوط به مجتمع موردمطالعه از طريق بررسي ميداني گردآوري شد. خطرات مربوط به مخزن شناسايي، سپس بر اساس خطرات شناسايي‌شده سناريوهاي محتمل انتخاب شد. در خاتمه نتايج به‌دست‌آمده توسط نرم‌افزار PHAST مورد ارزيابي و تحليل قرار گرفت. يافته‌ها: بيشترين ميزان مرگ ناشي از آتش ناگهاني مربوط به نشتي از شکاف 150 ميلي‌متر در سناريو اول با شعاع تحت تأثير254 متر و کمترين ميزان مرگ مربوط به سناريو سي‌ام با شعاع تحت تأثير 109 متر بود. بيشترين شدت تشعشع (5/37 کيلووات بر مترمربع) اين نوع حريق که باعث مرگ‌ومير آني افرادوتخريب ساختمان‌هاي اطراف مي‌گردد مربوط به سناريوي سوم و چهارم با شعاع تحت تأثير 105 مترو کمترين ميزان شعاع تحت تاثيرمربوط به سناريوي سيزدهم با شعاع تحت تأثير39 متر بود. نتيجه‌گيري: نتايج مدل‌سازي انواع حريق در حالت‌هاي مختلف نشان داد که با نصف شدن حجم و فشار مخزن اثرات پيامدها به ميزان قابل‌توجهي کاهش مي‌يابد. How to cite this article: Jafarei MJ, Saberi-behdad S, Pouyakian M. The Effect of Reducing the Volume and Working Pressure Propane Tank on the Consequences of the Effects of Flash Fire and Jet Fire. J Saf Promot Inj Prev. 2016; 4(4): 245-52 . Background and Objectives: Propane is classified in gas hydrocarbons and storage as a liquid in tanks is used as fuel for machines and heating equipment. Given that, the main risk associated with propane is the risk of high flammability. The aim of this study was to investigate the effect of reducing the volume and working pressure propane tank on the consequences of the effects of flash fire and jet fire. Materials and Methods: This cross-sectional study was done on a tank containing propane single-phase material in Kerman Sarcheshmeh copper complex in 1395. Information about this study was collected through a field survey. Risks related to the tank were identified and possible scenarios were selected based on identifying risks. The data obtained were analyzed by PHAST software. Results: Most sudden fire death rate was related to leakage from a 150 mm gap in the first scenario with a radius of 254 meters and the lowest affected death was due to thirtieth scenario with a radius of 109 meters. Most radiation (37.5 kW/m2) of fire that caused deaths and destroyed the surround building was the third and fourth scenario with a radius of 105 meters. The least death consequence with a radius of 39 meters was due to thirteenth scenario. Conclusions:The modeling results in different types of fire modes, showed that effect of consequences could be reduced significantly with half the volume and pressure. How to cite this article: Jafarei MJ, Saberi-behdad S, Pouyakian M. The Effect of Reducing the Volume and Working Pressure Propane Tank on the Consequences of the Effects of Flash Fire and Jet Fire. J Saf Promot Inj Prev. 2016; 4(4): 245-52 .