ويژگي‌هاي روان‌سنجي مقياس قرباني هارتر در دانش‌آموزان مدارس متوسطه - اکبري بلوطبنگان افضل; طالع‌پسند سياوش; محمد رضايي علي‌; رحيميان بوگر اسحق (ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها, 2017)
سابقه و هدف: قرباني شدن يکي از خشونت‌هاي رايج در جوامع عنوان شده که با خودکشي دانش‌آموزان رابطه داشته و باعث آسيب‌هاي جدي در فرايند تحصيل مي‌شود. هدف از پژوهش حاضر بررسي ويژگي‌هاي روان‌سنجي مقياس قرباني هارتر در دانش‌آموزان مدارس متوسطه بود. روش بررسي: پژوهش توصيفي و از نوع مطالعات همبستگي بود. 400 دانش‌آموز از بين کليه دانش‌آموزان دختر و پسر مدارس متوسطه شهر قم در سال تحصيلي 95-1394 در مطالعه شرکت داشتند که با استفاده از روش نمونه‌گيري خوشه‌اي چندمرحله‌اي انتخاب شدند. همه آن‌ها مقياس قرباني هارتر و پرسشنامه بهزيستي ذهني را تکميل کردند. تحليل عاملي اکتشافي، تحليل عاملي تأييدي و تحليل اعتبار به روش آلفاي کرونباخ اجرا شد. همچنين، از مدل سامي‌جيما براي برازندگي داده‌ها و تحليل استفاده شد. يافته‌ها: يافته‌ها نشان داد مدل تک عاملي از برازش مناسبي برخوردار است. آلفاي کرونباخ براي کل مقياس 78/0، براي دختران 66/0 و براي پسران 85/0 به دست آمد. همچنين، شواهد روايي نشان داد که قرباني شدن با بهزيستي ذهني 16/0-، نمره انضباط 18/0- و پيشرفت تحصيلي 30/0- رابطه معني‌داري دارد (01/0≤p). بين دختران و پسران تفاوت معني‌داري در ميزان قرباني شدن وجود نداشت. يافته‌هاي مدل سيم‌جيما برازندگي مناسبي داشت و تابع آگاهي آزمون در دامنه 7/0- تا 2/2+ قرار داشت. نتيجه‌گيري: نسخه فارسي پرسشنامه قرباني هارتر در جامعه دانش‌آموزان از خصوصيات روان‌سنجي قابل قبولي برخوردار است و مي‌توان از آن به‌عنوان ابزاري معتبر در پژوهش‌هاي روان‌شناختي استفاده کرد. How to cite this article: Akbari Balootbangan A, Talepasand S, Mohammad Rezaei A, Rahimian Boogar. Psychometric Properties of Harter’s Victimization Scale in Middle Schools Students. J Saf Promot Inj Prev. 2016; 4(4):207-16.