ارزشيابي مواجهه شغلي و پايش بيولوژيکي کارگران ماسه شويي با گردوغبار سيليس کريستالي - پارساسرشت غلامرضا; رضازاده آذري منصور; زنده‌دل رضوان; هاشمي نظري سيد سعيد; توکل الهه (ارتقای ایمنی و پیشگیری از مصدومیت ها, 2017)
سابقه و هدف: سلامت کارگران صنعت ماسه شويي مي‌تواند به دليل مواجهه شغلي با گردوغبار سيليس در معرض خطر قرار گيرد. هدف اين مطالعه، ارزشيابي مواجهه شغلي و پايش بيولوژيکي کارگران ماسه شويي با گردوغبار سيليس کريستالي بود. روش بررسي: اين مطالعه از نوع مقطعي تحليلي بود. افراد موردمطالعه دو گروه داراي مواجهه با سيليس شامل کل کارگران ماسه شويي دو رود به تعداد 44 نفر و بدون مواجهه (شاهد) شامل کل کارگران فضاي سبز شهرداري به تعداد 63 نفر بودند. مواجهه شغلي کارگران به گردوغبار سيليس تنفسي وگردوغبارکلي تنفسي به ترتيب طبق روش‌هاي 0600 و 7602 سازمان ملي بهداشت و ايمني شغلي، کشور آمريکا انجام شد. پايش بيولوژيکي براي تجزيه‌وتحليل غلظت مالون دي آلدئيد سرم خون کارگران گروه مواجهه و شاهد نيز بر اساس روش کاراتاس انجام شد. نمونه‌برداري خون کارگران بر اساس موافقت کتبي کارگران موردمطالعه، طبق بيانيه هلسينکي انجام شد. تجزيه‌وتحليل آماري داده‌ها با نرم‌افزار SPSS نسخه 16 و آزمون‌هاي آماري پيرسون، تي تست و رگرسيون خطي انجام شد. يافته‌ها: مواجهه شغلي 55/54% از کارگران ماسه شويي با گردوغبار کلي تنفسي ازحداستاندارد تعيين‌شده در ايران mg/m3 3 بيشتر بود. ميانگين مواجهه کارگران گروه‌ مواجهه و شاهد با گردوغبار سيليس تنفسي براي 8 ساعت کار روزانه به ترتيب 002mg/m3/0±010/177،0/0±219/0 برآورد شد. مواجهه شغلي همه کارگران ماسه شويي از حد استاندارد تعيين‌شده در ايران 025mg/m3/0 بيشتر ديده شد. همچنين غلظت مالون دي آلدئيدسرم خون افراد گروه مواجهه و شاهد به ترتيب 68/4±40/75،19/10±64/36 برحسب ميکرومولار محاسبه شد. نتيجه‌گيري: با توجه به همبستگي مثبت معني‌دار آماري بين تراکم گردوغبار سيليس تنفسي با مالون دي آلدييد سرم خون کارگران ماسه شويي (881/0=r و0001/0>P-value)، پايش بيولوژيکي دوره‌اي همراه با اقدامات کنترلي در ارتقاي سلامت کارگران توصيه مي‌شود. واژگان کلیدی: ماسه شويي، پايش شغلي، پايش بيولوژيک، گردوغبار، سيليس تنفسي، رمالون دي آلدئيد، سرم خون How to cite this article: Parsaseresht GR, Rezazadeh-Azari M, Zendehdel R, Hashemi-Nazari SS, Tavakol E. Evaluation of Occupational Exposure and Biological Monitoring of Sand Washing Workers Exposed to Silica Dusts. J Saf Promot Inj Prev. 2016;4(3):135-42.